"De woningen zijn energiezuinig, gasloos en in waarde gestegen"

Gepubliceerd op:
6 mei 2024

In 2021 woedde er een grote brand in de Haagse Schilderswijk. VvE Beheer Haaglanden liet 12 afgebrande woningen opknappen. Ze zijn nu in betere staat dan voor de brand. “Met de juiste toepassingen en materialen kun je elke woning verduurzamen”, vertelt mede-bedrijfseigenaar Erhan Tatan. 

Draagmuren

De brand in de Wouwermanstraat was zo erg, dat de brandweer een documentaire over de schade maakte. “De woningen waren zo goed als verloren”, zegt Tatan. “Alleen de draagmuren stonden nog overeind.” Zijn kantoor verzorgt het administratief, financieel en technisch beheer voor de Vereniging van Eigenaren (VvE). 

Ambitieus plan

De verzekering stelde een beperkt budget beschikbaar voor de wederopbouw. “Als beheerders hebben we toen een ambitieus plan opgesteld. Daarin was aandacht voor duurzaamheid, comfort en energiezuinigheid”, zegt Tatan. De woningeigenaren gingen akkoord met het plan, op voorwaarde dat ze geen meerkosten hoefden te betalen. 

Elektrische vloerverwarming 

Door de juiste duurzaamheidsmaatregelen te kiezen en schakels bij de inkoop over te slaan, bleef het plan binnen het budget. Alle woningen hebben nu goede isolatie en ventilatie, zonnepanelen en zelfs elektrische vloerverwarming. Tatan is tevreden over het resultaat. “We krijgen positieve reacties van de bewoners. Hun woningen zijn nu energiezuinig, gasloos én in waarde gestegen.”

Passen en meten

Het gebrek aan ruimte in de oude panden was volgens hem wel een uitdaging. “Je zet als het ware een Ferrarimotor in een Fiat. In het plafond komt van alles bij elkaar: waterleidingen, elektra, ventilatiekanalen. Het was passen en meten. Maar met de juiste toepassingen en materialen kun je elke woning verduurzamen.” Andere VvE’s die willen verduurzamen geeft hij een tip: “Heb geen koudwatervrees. Start met een plan om energie binnenshuis te houden en koude lucht buiten de deur. Dan heb je al meer dan 50% verduurzaming te pakken.”

Subsidie verduurzaming VvE’s

Voor de laatste maatregelen deed VvE Beheer Haaglanden een beroep op de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) van RVO. “Hierdoor konden we elektrische warmwaterboilers en extra dikke isolatiematerialen betalen. Zonder de SVVE was dat niet haalbaar geweest”, legt Tatan uit. 

Bent u tevreden over deze pagina?