"Ons lokale energiestation zorgt voor maximaal gebruik duurzaam opgewekte energie"
Energiestation InnovaHub stuurt de vraag en opslag van lokaal duurzaam opgewekte energie. Zoals energie uit zonne- en windenergieparken. Is er weinig vraag naar stroom in de buurt? Dan slaat het station de energie op als waterstof.
Hylife Innovations ontwikkelde het energiestation met partners. Manu Bracke van Hylife Innovations: “InnovaHub is echt een collectief systeem. De opgewekte energie wordt maximaal lokaal gebruikt. Daarnaast passen we vraagsturing toe. Verder heeft het systeem mogelijkheden voor opslag en buffering.” Het nieuwe energiestation is de afgelopen jaren ontwikkeld en getest op een testlocatie. Binnenkort worden 17 woningen in Stad aan ’t Haringvliet in Zuid-Holland als eerst aangesloten op InnovaHub.
Waterstof opslaan
Bracke: “In de woningen wordt de opgewekte stroom uit zonnepanelen opgeslagen in een batterij. Ook kunnen we niet gebruikte zonne-energie gebruiken om warmtepompen aan te zetten. Die maken er dan warmte van. Deze wordt opgeslagen in een speciaal buffervat.” Als laatste kan InnovaHub ook waterstof maken. De energiecentrale slaat de waterstof lokaal op en gebruikt het als er geen zon of wind is.
Meer woningen
Een volgend, groter project komt er al aan. Bij dat project is InnovaHub aangesloten op 120 woningen. Bracke: “Je kunt het heel makkelijk groter en kleiner maken. Daardoor is het makkelijk controleerbaar en stuurbaar.” Het energiestation zorgt er ook voor dat het volle elektriciteitsnet beter wordt gebruikt. Want stroom wordt lokaal maximaal gebruikt en opgeslagen.
De innovatie is ontwikkeld met subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).
Meer weten?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat