“Emotioneel blijft het heel zwaar”

Gepubliceerd op:
16 maart 2022
Laatst gecontroleerd op:
16 december 2023

Erik Derksen is eigenaar van vier café-restaurants in Utrecht: Buurten. Van de twee jaar corona zijn de café-restaurants ongeveer een jaar dicht geweest. “De TVL-steun heeft ons absoluut geholpen. Maar we hadden ook problemen met de steun voor één van de vestigingen, die pas in 2020 is geopend."  

Erik Derksen

Erik: “Corona heeft enorme impact gehad. Van de 2 jaar Corona zijn we 1 jaar dicht geweest. We zijn 5,3 miljoen omzet misgelopen. We hebben het gered doordat we meer dan 30 jaar ondernemers zijn en altijd gespaard hebben.” 
 

Geen referentieperiode

In februari 2020 ging Buurten in de Gaard open. “Als dit de eerste en enige vestiging was geweest hadden we het niet gered. We hebben 9 ton geïnvesteerd in Buurten in de Gaard. Zonder back-up hadden we het niet gered, we hebben onszelf een beetje in de lucht kunnen houden. De TVL heeft ons absoluut geholpen. Maar voor deze vestiging - Buurten in de Gaard - hebben we geen referentieperiode. Dat valt zwaar, want hier betalen we de meeste huur en we ontvangen nul TVL.”

Maatwerk is lastig

Erik is blij met hoe de overheid te hulp is geschoten met TVL, maar, zegt hij: “Het is een generieke maatregel en daardoor is maatwerk tot op dit moment nog steeds lastig. Daar is dit bedrijf de dupe van.” Ralf de Ridder, eigenaar Het Nieuwe Beheer accountancy, helpt Buurten de procedures te doorlopen, ook met bezwaarprocedures. Ralf: “Buurten was al eerder ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, nog voor de exploitatie van start ging. In 2019 was er nog geen of nauwelijks omzet gerealiseerd. Daardoor kregen we een afwijzing op onze aanvragen met die referentieperiode. Daar hebben we bezwaar tegen gemaakt.”

Emotioneel zwaar

Voor Erik is het best heftig. “Ik ben ondernemer omdat ik zelfstandig wil zijn, voor mezelf wil zorgen. En dan word je door de overheid ineens - en terecht - dicht gegooid. Je kunt als ondernemer fouten maken doordat je op de verkeerde plek zit, teveel geld uitgeeft, verkeerd personeel hebt,.... Dat kan allemaal, maar hier kan ik niks aan doen. Dat maakt het emotioneel heel zwaar. Dan helpt het dat de overheid hulp heeft opgetuigd om ons overeind te houden. Maar emotioneel blijft het lastig dat je niet kunt doen waarvoor je de zaak begonnen bent. 

Niet meer zoals in 2019

Nog altijd kampt Erik met de gevolgen van de pandemie. “Het is fantastisch dat we weer open zijn, bijna weer terug naar normaal. Maar eerlijk is eerlijk, het is niet zoals het in 2019 was. Voor de laatste lockdown hadden we met veel moeite parttime personeel gevonden. En toen gingen we op 18 december weer helemaal dicht en was die hele parttime schil weg. Die moeten we nu weer terug zien te krijgen. En we kampen met het probleem dat elke ochtend - ik heb 60-70 man personeel in dienst -  een aantal mensen positief test en minimaal 5 dagen thuis blijft. Dat maakt een gewone bedrijfsvoering lastig.”

Huiskamer van de samenleving

Ondanks alle problemen vindt Erik de horeca nog altijd het mooiste vak dat er is. “Horeca is in mijn ogen de huiskamer van de samenleving. Je merkt het ook nu, de afgelopen weken, nu we weer open zijn. Het knalt eruit, er is iets in te halen. Mensen hebben toch een uitlaatklep nodig. Onze café-restaurants zijn belangrijke ontmoetingsplekken. Eigenlijk een soort buurthuis. Zo komen we ook aan de naam Buurten.”   

Bekijk hieronder de video voor het hele interview.

Vragen over TVL?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?