“Energiebesparing is de beste manier om CO2–uitstoot terug te dringen”

Gepubliceerd op:
31 juli 2023

Veolia levert aan klanten duurzame oplossingen op het gebied van energie, water en grondstoffen. Zelf bewaakt de onderneming het energiegebruik van haar eigen kantoren en fabrieken. District Manager Ronald Remijn vertelt over de energiebesparende maatregelen: “Wij monitoren alles.”

Meten is weten

Alles begint bij nauwkeurig meten, legt Remijn uit. “Wij monitoren alles om energie te besparen en CO2-uitstoot te verminderen. Dat gaat meestal geautomatiseerd. Onze duurzaamheidsdashboards tonen per vestiging elke dag, en zelfs elk uur, wat ons energieverbruik en onze CO2-uitstoot is. We vervangen installaties preventief of tijdens gepland onderhoud om energie te besparen.”

Besparen op energiegebruik zonder investeringen

Remijn vertelt dat je zonder investeringen al 5 tot 10% minder energie kan gebruiken. Bijvoorbeeld door installaties goed te onderhouden en beheren. “Ook de overstap naar energiezuinige pompen en elektrische aandrijvingen hebben onze energieprestaties verbeterd. We zien dat het benodigde energiegebruik per kilogram product omlaag gaat.”

Eerder heeft Veolia al eenvoudige energiebesparende maatregelen uitgevoerd, zoals de installatie van LED-verlichting in hun kantoren. Nu richt het bedrijf zich vooral op efficiënt Doelmatig Beheer en Onderhoud (DBO). “We letten erop dat de binnentemperatuur niet te hoog wordt in de winter en niet te laag in de zomer. Ook proberen we onnodig energiegebruik buiten de openingstijden te voorkomen.”

Informatieplicht

Net als veel andere bedrijven moet Veolia voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Remijn vindt dat niet moeilijk. “Als je de gegevens bij de hand hebt, vul je online in wat er gevraagd wordt. Ik denk dat bijna iedereen het wel kan. RVO besteedt ook veel aandacht aan voorlichting via bijeenkomsten en de website.”

Tips voor ondernemers

Heeft hij tips voor andere ondernemers om energie te besparen en aan de informatieplicht te voldoen? “Maak iemand ervoor verantwoordelijk. Rapporteer de voortgang aan het management en maak een meerjarenplan voor investeringen. Het motiveert als je het resultaat ziet van uitgevoerde energiebesparende maatregelen. En op korte termijn is het de beste manier om de CO2-uitstoot op een betaalbare manier terug te dringen.”

Zorg dat u voldoet aan de energiebesparingsplicht

Gebruikt uw bedrijf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas of aardgasequivalent? Rapporteer uiterlijk 1 december 2023 over uw genomen energiebesparende maatregelen.

Lees meer over de energiebesparingsplicht

Bent u tevreden over deze pagina?