''Het Innovation Fund: een springplank voor bedrijven''

Gepubliceerd op:
10 juli 2023

Michael Boot, co-founder en CEO van Vertoro, vroeg als 1e mkb-ondernemer in Nederland succesvol subsidie aan bij het Innovation Fund. Met de subsidie doet Vertoro een unieke pilot om suikerstroop te maken uit lignocellulose biomassa. Dit plantaardige materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de brandstof in scheepsmotoren.

Suikerstroop als duurzame brandstof

Het Innovation Fund (IF) is een financieringsprogramma van de Europese Commissie voor innovatieve koolstofarme technologieën. Het wordt gefinancierd uit het EU Emission Trading System. Met de boodschap om suikerstroop als een duurzame brandstof voor de scheepsvaart in te zetten, wist Vertoro te overtuigen.

Boot: “Voordat we het op deze manier instaken, is ons voorstel bij verschillende EU-regelingen afgewezen. We merkten direct dat deze invalshoek werkte en kregen het Innovation Fund bij de 1e aanvraag toegewezen.” Na de toewijzing is Vertoro direct aan de slag gegaan. Zo bereiden zij nu runs voor in de demonstratiefabriek waarbij grondstoffen, zoals oud textiel, worden omgezet in suikerstroop.

De aanvraagprocedure

Voor de aanvraag heeft Boot de hulp van een ervaren consultant ingeschakeld. “Het aanvraagproces is redelijk omslachtig, dus ik zou ondernemers aanraden om de hulp van een consultant in te roepen die hier de weg in weet. Dit geldt ook voor het proces na de toewijzing: daar waren we zeker nog 3 maanden mee bezig.”

Een aanrader voor andere ondernemers

Boot zou het IF zeker aanraden aan ondernemers: “Veel Nederlandse bedrijven kijken vooral naar het EIC Accelerator-programma, maar dat is extreem competitief. Het IF geeft kleinere ondernemingen meer kans om aanspraak te maken op EU-subsidie. Het is een goed instrument als je klaar bent om op te schalen. Ook is het IF een springplank; een soort kwaliteitsstempel. Voor de Europese Commissie ben je hiermee een betrouwbare partner, waardoor het makkelijker is om vervolgstappen te financieren.”

Hulp nodig bij uw aanvraag?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hielp bij de aanvraag om het verhaal van Vertoro neer te zetten. Wilt u meer informatie over hoe wij u kunnen helpen om het Innovation Fund aan te vragen? Kijk dan op Innovation fund (Engels). U vraagt het Innovation Fund aan tot en met 19 september 2023.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?