"We willen de fast fashion mindset tegengaan"

Gepubliceerd op:
13 november 2023

Onlangs vierden ze hun 6-jarige bestaan met een stijlvolle post op Instagram. Want dat stijl en duurzaamheid goed samengaan, daarvan is LABFRESH - dat duurzame mannenkleding maakt - het levende bewijs. Hun doel? "Betere producten maken en de fast fashion mindset tegengaan", zegt medeoprichter Lotte Vink.

Vlekwerende kleding van LABFRESH

Met flagship stores in Amsterdam en Kopenhagen en verkoop in 98 landen is het niet zo gek dat Vink geregeld Engelse termen laat vallen. Zoals durability, duurzaamheid dus, maar dan specifiek de levensduur, zegt Vink. "Duurzaamheid raakt aan veel aspecten, wij focussen vooral op een zo lang mogelijke levensduur van onze kleding."

Alternatief voor kleding als wegwerpproduct

Zo wil LABFRESH tegengaan dat mensen telkens nieuwe kleding kopen. "Veel mensen zien kleding als wegwerpproduct. Hoewel niets kopen altijd de duurzaamste keuze is, bieden wij een alternatief voor de ‘wegwerpproducten’."

Oprichters Kasper Brandi Petersen (links) en Lotte Vink (rechts)

Oprichters Kasper Brandi Petersen (links) en Lotte Vink (rechts) in hun flagship store.

3 keer minder vaak wassen

De langere levensduur is te danken aan een technologie die LABFRESH ontwikkelde met hulp van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk), een fiscale regeling die de kosten voor onderzoek en ontwikkeling verlaagt. Vink: "We behandelen stoffen zodat ze vlekwerend, geurwerend, zweetblokkerend en bijna kreukvrij zijn. Daardoor hoef je de kleding minder vaak te wassen. Gemiddeld wassen mensen hun kleding na 1à 2 dagen. Onze kleding hoef je pas na 3 tot 7 dagen te wassen. Dat scheelt veel water en energie."

Natuurlijk gevoel 

Het geheim is hun FreshCore™-technologie die in een Zwitsers lab om het garen wordt aangebracht. Zo behoudt het katoen zijn ademend vermogen en voelt het onbehandeld aan. Vink: "De stof voelt fijn, als gewoon katoen. Niet alsof je een regenjas met coating aan hebt."

Korting op loonbelasting

De FreshCore™-technologie is een slimme combinatie van bestaande technieken. "We hebben gekeken naar technieken om sport- en outdoorkleding langer goed te houden. Ons onderzoek is medegefinancierd door de WBSO, namelijk korting op de loonbelasting voor collega’s die aan onderzoek en ontwikkeling doen. Ons doel is om over 5 jaar in heel Europa actief te zijn en daarna wereldwijd."

Meer weten over belastingvoordeel via de WBSO?

Bent u ondernemer en bezig met onderzoek hoe u uw product kan verbeteren? Of werkt u aan technisch-wetenschappelijk onderzoek? Ontvang dan belastingvoordeel vanuit de WBSO.

Bent u tevreden over deze pagina?