Melkmachines en kennis exporteren naar Afrika

Gepubliceerd op:
15 augustus 2023

Succesvol zakendoen in Zimbabwe vereist de nodige voorbereiding. Met de subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kreeg Tijn Kanters in korte tijd voet aan de grond in het land.

Dealer in melkmachines

Opa Kanters startte zijn carrière als hoefsmid, maar begon al snel als dealer met de verkoop van melkmachines. Met de komst van het internet ging Kanters Holland B.V. internationaal. De gereviseerde melkmachines gingen naar alle hoeken van de wereld.

Interesse in zakendoen in Afrika

Tijn Kanters nam het bedrijf van zijn vader over en besloot zich te richten op Afrika. Hij had altijd al interesse in zakendoen in Afrika. Voor hem was het daarom een logische stap om met het familiebedrijf daar zijn eerste gereviseerde melkmachines te verkopen.

Maar de keuze om daar melkmachines te demonstreren en te verkopen kwam ook voort uit de toenemende vraag. De Afrikaanse middenklasse neemt toe en daarmee ook de behoefte aan verse zuivel van hoge kwaliteit. Daarnaast wilde Tijn Kanters ook lokale boeren trainen zodat ze zelf de machines kunnen installeren en repareren.

"DHI heeft het zakendoen niet alleen vergemakkelijkt maar ook ongelooflijk versneld"

Tijn Kanters
Eigenaar Kanters Holland B.V.

DHI vergemakkelijkt en versnelt

Op een beurs in Kenia kwam Kanters in contact met een zuivelexpert uit Zimbabwe. "Hij werd uiteindelijk, na veel gesprekken, onze partner in Zimbabwe." Met hem begon Tijn Kanters zijn Zimbabwaanse avontuur.

De DHI-subsidie maakte het mogelijk om een melkinstallatie bij zijn handelspartner in Zimbabwe te installeren en te demonstreren. Daarnaast kon hij op het platteland zijn machines demonstreren aan lokale boeren.

De subsidie zorgde ervoor dat Kanters de melkmachines gemakkelijker aan de doelgroep kon laten zien. Dit leidde binnen korte tijd tot veel orders, waarmee het bedrijf de afzetmarkt vergrootte en nu zelfs gaat uitbreiden naar Zambia en Zuid Afrika.

Zonder DHI had dit traject minstens 10 jaar geduurd, denkt Kanters. "DHI heeft het zakendoen niet alleen vergemakkelijkt maar ook ongelooflijk versneld. De subsidie zorgt dat je je bedrijf in een korte periode heel goed op de kaart kunt zetten."

Ook DHI gebruiken?

Wilt u net als Tijn Kanters ook internationaal zakendoen en uw producten in uw doelland demonstreren? Bekijk dan wat de DHI-subsidie u kan bieden.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?