Minigrids in Mali: Hergebruikte zonnesystemen voorzien 9.600 huishoudens van duurzame stroom

Gepubliceerd op:
5 december 2023

In Mali heeft 75% van de mensen die op het platteland wonen geen toegang tot elektriciteit. Foundation Rural Energy Services (FRES) voorziet dorpen van elektriciteit via minigrids op zonne-energie. Minigrids bieden veel kansen voor lokale ondernemers, organisaties en de gemeenschap. De regeling SDG 7 Results ondersteunt FRES via een results-based financing (RBF) subsidie. Djibril Séméga, Managing Director van FRES MALI, vertelt ons meer.

Djibril Séméga

Hoe zorg je voor duurzame energie op het platteland van Mali?

"In 2001 is FRES begonnen met het installeren van individuele zonne-energiesystemen in huishoudens om lampen en televisies van stroom te voorzien; daarvoor hadden deze huishoudens geen elektriciteit. Al snel breidden we deze installaties uit tot minigrids. Minigrids zijn lokale elektriciteitsnetwerken die niet zijn aangesloten op het landelijke netwerk. Deze installaties produceren de stroom van meerdere individuele zonnesystemen. Ze verbinden huishoudens, kleine werkplaatsen en gemeenschapsgebouwen zoals scholen. Door de stroom te delen, kunnen huishoudens er diepvriezers en eenvoudige bouwmachines op aansluiten. Zo voorzien we dorpen van duurzame en betaalbare stroom."
 

Hoe ondersteunt SDG 7 Results FRES?

"Soms wordt een van onze minigrids aangesloten op het nationale elektriciteitsnet. In zo'n geval zijn de zonnepanelen niet meer nodig en kunnen we ze hergebruiken om extra stroom op te wekken in andere minigrids. Dit betekent dat we huishoudens verder weg kunnen aansluiten. Normaal gesproken is dat niet rendabel vanwege de lange elektriciteitsleidingen die nodig zijn. Maar dankzij de RBF-subsidie van SDG 7 Results en de hergebruikte zonnepanelen kan dat wel."

Welke impact heeft een minigrid op een dorp?

"Minigrids maken productiewerk, zoals brood bakken, veel makkelijker en efficiënter. Hierdoor kunnen lokale bedrijven meer inkomsten genereren. Administratieve taken waarvoor energievretende apparaten nodig zijn, kunnen nu ook in het dorp worden uitgevoerd. Minigrids maken huishoudelijke taken ook makkelijker en verlichten huishoudens, waardoor kinderen 's avonds kunnen studeren."
 

Hoe ondersteunen jullie vrouwen?

"Naast het verminderen van de tijd die nodig is voor huishoudelijke taken met minigrids, ondersteunen we vrouwen via verschillende activiteiten. We hebben bijvoorbeeld waterpompen op zonne-energie ontwikkeld voor door vrouwen gerunde coöperaties. We geven vrouwen de kans om een waterpomp te beheren. Na een opleiding helpen ze andere coöperaties te profiteren van de voordelen van het pompsysteem. We ondersteunen vrouwen ook bij hun landbouwactiviteiten, door hen te helpen winstgevende gewassen te kiezen om te verkopen en hen te adviseren over hoe ze hun inkomen kunnen beheren."

Hoe ziet de toekomst eruit voor FRES?

"Van 2006 tot 2023 voorzagen onze minigrids 14 dorpen en bijna 9.600 huishoudens van elektriciteit. In de toekomst hopen we nog meer huishoudens te bereiken met de steun van SDG 7 Results. We blijven ons inzetten om nieuwe toepassingen te ontwikkelen voor duurzame en betaalbare stroom, vooral in dorpen waar dit moeilijk te realiseren is."

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?