"De Seed Business Angel-regeling maakt duurzame impact mogelijk door lager investeringsrisico"

Gepubliceerd op:
5 juni 2023
Laatst gecontroleerd op:
7 juni 2023

Het fonds Semilla Impact heeft zijn 1e investering gedaan in de start-up FAIR coffins. Dit bedrijf maakt duurzame uitvaartskisten. De Seed Business Angel-regeling bood uitkomst op diverse manieren. "Dat wij een Seed Business Angelfonds zijn, draagt ook bij aan onze naamsbekendheid en geloofwaardigheid."

FAIR Coffins - Semilla Impact

Samen met 3 vrienden richtte Iwan Meister eind 2022 Semilla Impact op. “Onze achtergronden zijn totaal verschillend", zegt Meister. "Van financieel recht, tot bedrijfseconomie. Dat maakt dat we complementair zijn aan elkaar."

Dankzij zijn achtergrond in impact investment kende Meister de Seed Business Angel-regeling. Net als de eis dat je voor eigen rekening en risico investeert en je met minimaal 2, en maximaal 10 business angels het fonds opzet. "Daarom besloten we om samen een compleet nieuwe bv op te richten", legt hij uit. "De naam Semilla Impact verwijst naar het vroege stadium waarin we investeringen doen. Semilla betekent namelijk 'zaadje' in het Spaans.”

Milieuvriendelijke uitvaart

“FAIR coffins past perfect bij onze filosofie om alleen te investeren in bedrijven die positief bijdragen aan het milieu en de maatschappij”, vertelt Meister. “Het bedrijf maakt duurzame uitvaartkisten van gerecycled karton, waardoor je bij een uitvaart geen hout, lijm, schroeven of andere troep verstookt of in de grond brengt. In de werkplaats van FAIR coffins werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo dienen we met deze investering zowel het milieu als de maatschappij.”

Semilla Impact

Tim van der Rijken (links) en Iwan Meister (rechts) van Semilla Impact

Ook onverwachte voordelen

Volgens Meister kost het aanvragen van de Seed Business Angel-regeling best wat tijd en moeite, maar hij vindt het de lening van 4 ton die het opleverde meer dan waard. “Dankzij de Seed Business Angel-regeling is ons investeringsrisico lager en kunnen we nog meer bijdragen aan groene en maatschappelijke bedrijven. Een groot deel van mijn spaargeld zit in deze investering. Zonder het extra geld hadden we hooguit de helft geïnvesteerd. Een onvoorzien pluspunt was dat het aanvraagproces ons dwong om een heel gestructureerd investeringsproces op te zetten. Doordat we nu ook in het fondsenoverzicht op de website van RVO staan, is onze betrouwbaarheid groter en kunnen start-ups ons nog beter vinden. Al met al zijn we echt superblij.”

Meer over de Seed Business Angel

Wilt u net als Semilla Impact veelbelovende start-ups ondersteunen met financiering en uw professionele kennis, netwerk en ervaring? Lees dan meer over Seed Business Angel.

Bent u tevreden over deze pagina?