"De restwarmte van onze servers gebruiken we direct"
Leafcloud plaatst haar computerservers in ruimten van gebouwen die warmte nodig hebben. De servers produceren veel warmte. Door de warmte direct lokaal te gebruiken, gaat er minder warmte verloren. "Zo wordt cloudopslag veel duurzamer", vertelt Niek de Jong, CEO van Leafcloud.
Gebouwen verwarmen met servers
De Jong: "We leveren cloud-oplossingen, net zoals Google, Amazon en Microsoft dat doen. Maar wij doen dat op een duurzame manier, zonder energieverspilling. De restwarmte die onze servers produceren, gebruiken we om gebouwen te verwarmen. Zo zetten we onze servers in kelders van gebouwen. Vanuit hier gebruiken we de restwarmte direct in deze gebouwen." Leafcloud gebruikt de warmte om tapwater te verwarmen en warmte koude opslag (wko)-bronnen te regenereren.
Gesloten beurzen
Doordat Leafcloud de warmte lokaal hergebruikt, gaat er minder warmte verloren, legt De Jong uit. "Traditionele datacenters proberen warmte te verplaatsen, naar plekken waar die warmte gebruikt kan worden. Wij produceren juist de benodigde warmte op de locatie en verplaatsen de data via glasvezelkabels."
Workload verspreiden
Voor deze pilot maakte Leafcloud gebruik van de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). "Met hulp van deze subsidie investeerden we in software die ons helpt om de workload te verspreiden. Vooralsnog is Leafcloud het enige bedrijf dat cloudopslag op deze manier aanpakt. In theorie kan elke partij het op deze manier doen. We hopen dat de grote partijen ons voorbeeld volgen, zodat cloudopslag in het algemeen veel duurzamer wordt."
Meer weten?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat