Samenwerken aan e-facturatie zonder grenzen: de Study Day als startpunt

Gepubliceerd op:
3 april 2025

Op 25 maart vond de Benelux eInvoicing Study Day plaats, een belangrijk moment voor iedereen die met e-facturatie en e-procurement binnen de Benelux te maken heeft. Waarom is dit event zo relevant? En wat hopen we ermee te bereiken? Jurjen van der Vooren (Kenniscentrum e-procurement van RVO), de Nederlandse vertegenwoordiger in de Benelux-werkgroep e-facturatie, vertelt waarom deze dag een belangrijke stap is. 

Overzichtsfoto Benelux Study Day

Waarom een Study Day?

“E-facturatie wordt al gebruikt, maar echt breed omarmen doet de markt het nog niet,” legt Jurjen uit. “We merken dat er best wat drempels zijn, en juist die willen we in kaart brengen.”

De Study Day is opgezet om bedrijven, overheden en de IT-industrie samen te brengen. “Iedereen heeft z’n eigen uitdagingen, maar vaak ook al oplossingen waar anderen weer iets aan kunnen hebben. Alleen… als je elkaar niet weet te vinden, blijf je telkens opnieuw het wiel uitvinden. Met deze dag hopen we daar verandering in te brengen.”

Nederland, België en Luxemburg hebben vorig jaar een recommendation ondertekend waarin zij de samenwerking aangaan om het grensoverschrijdend uitwisselen van facturatie- en procurementberichten tussen de landen makkelijker te maken en eventuele belemmeringen gezamenlijk aan te pakken. Het organiseren van een Study Day om onder andere belemmeringen te identificeren komt voort uit deze samenwerking. De uitkomsten van de Study Day worden verwerkt in een rapport en vormen straks de basis voor het meerjarenplan van de Benelux-werkgroep e-facturatie.

Wat is er gedaan?

Tijdens het event zaten er bedrijven uit allerlei sectoren aan tafel: bouw, energie, telecom, inhuur, schoonmaak - noem maar op. “We willen dat zoveel mogelijk bedrijven en organisaties zich gehoord voelen,” vertelt Jurjen. “Iedereen loopt tegen bepaalde regels, standaarden of technische beperkingen aan, en we willen zorgen dat er een platform is waar dat besproken én opgelost kan worden.”

Een belangrijk thema is het gebruik van Peppol als voorkeursnetwerk voor e-procurement. “In Nederland schrijven we geen specifieke netwerken voor, maar Peppol biedt veel van de functionaliteiten die nodig zijn om e-facturatie op grote schaal goed te laten werken.” Daarnaast wordt gekeken hoe sectoren met hun eigen standaarden, zoals de bouwsector, kunnen aansluiten zonder dat ze hun hele werkwijze hoeven om te gooien.

Hoe zorgt deze dag voor impact?

“Het is mooi dat iedereen geïnspireerd naar huis ging, maar nu begint het echte werk pas,” zegt Jurjen. De inzichten uit het event worden vastgelegd in een rapport, en daarna is het aan de werkgroep om concrete acties op te zetten. “Sommige acties zullen liggen bij de overheden, andere juist bij softwareleveranciers of bedrijven zelf. Een van de uitkomsten kan zijn dat er subwerkgroepen opgezet worden om bepaalde thema’s verder uit te werken.”

De Study Day is dus geen eenmalig moment, maar het begin van een breder proces. “We moeten er samen voor zorgen dat dit niet blijft hangen in mooie gesprekken, maar echt iets oplevert. Wie weet kijken we over een paar jaar terug en denken we: dit was het moment waarop de Benelux het voortouw nam in Europa. Maar daarvoor moeten we nu samen aan de slag!”

Heeft u een vraag?

Of wilt u meer informatie? Stuur een e-mail naar kenniscentrum-eprocurement@rvo.nl. Een medewerker van het Kenniscentrum e-procurement neemt dan contact met u op.

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?