"Omdat we samenwerken, kunnen we beide bedrijven beter in balans brengen."

Gepubliceerd op:
7 februari 2025

Biologisch ondernemen biedt kansen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Door samen te werken kunnen veehouders en akkerbouwers elkaar versterken. Cees Biesheuvel, melkveehouder bij Hof van Geervliet, laat zien hoe dit werkt.

Melkveehouder Cees Biesheuvel van Hof van Geervliet

Van verduurzamen naar biologisch

Toen Cees Biesheuvel tien jaar geleden zijn bedrijf overnam wilde hij al verduurzamen. "We willen kunnen omgaan met de uitdagingen van de toekomst." Drie jaar geleden kwam dit in een stroomversnelling toen buurman akkerbouwer Bouwe Piek omschakelde naar biologisch. "Omdat we samenwerken, kunnen we beide bedrijven beter in balans brengen."

Omschakelen met zekerheid

Sinds april 2023 is de grond van Biesheuvel biologisch. "We produceren nu biologische melk. Dat betekent geen kunstmest en gewasbescherming meer op de weiden." In de akkerbouw duurt omschakelen langer, maar het loont. "Je maakt een onderscheidend product en krijgt een hogere en stabielere melkprijs."

Uitdagingen samen oplossen

Biologisch ondernemen vraagt aanpassingen. Meer administratie, certificering en omgaan met onkruid zonder bestrijdingsmiddelen. Dankzij de samenwerking met Piek werd de overstap makkelijker. "Omdat we zijn grasklaver afnemen, kunnen we de melkproductie op peil houden. Voor hem is het gunstig, want wij betalen zo zijn rustpercelen."

Voordelen van samenwerking

De samenwerking biedt meer voordelen. Piek verbouwt grasklaver op een kwart van zijn 100 hectare. Dit is voer voor de koeien van Biesheuvel. In ruil krijgt Piek biologische mest, die lastig te krijgen is. "We voorzien in een derde van zijn mestbehoefte. Daarnaast kopen we ook mais en graan van hem. Dit maakt de regionale kringloop compleet."

"Met alles wat er op ons af komt, geeft biologisch ondernemen veel zekerheid."

Cees Biesheuvel
Melkveehouder Hof van Geervliet
Cees Biesheuvel

Toekomst en groei

"Financieel ben ik er niet op vooruit- of achteruitgegaan” zegt Biesheuvel. Maar hij ervaart meer rust, omdat zijn bedrijf al aan veel toekomstige regels voldoet. “Met alles wat er op ons af komt, geeft biologisch ondernemen veel zekerheid."

Meer vraag naar biologisch

"Om de overstap te stimuleren, is meer vraag nodig," zegt Biesheuvel. "Bijvoorbeeld door supermarkten te stimuleren meer biologisch aan te bieden. Als de vraag groeit, volgen boeren vanzelf." De overheid ondersteunt deze ontwikkeling met een consumentencampagne van het ministerie van LVVN

Samenwerking akkerbouw en veehouderij

Ook wetenschappers zien voordelen in de samenwerking tussen veehouders en akkerbouwers. Lennart Fuchs van Wageningen Universiteit legt uit: "Rundveedrijfmest is uitermate geschikt voor akkerbouwgewassen en rustgewassen in een akkerbouwrotatie, zoals grasklaver en granen. Deze gewassen kunnen op hun beurt weer dienen als ruw- of krachtvoer voor de veehouder. Lokale samenwerking beperkt het transport en maakt boeren minder afhankelijk van de veevoer- en mestmarkt."

Wilt u ook omschakelen?

Wilt u meer weten over biologisch ondernemen? Bekijk de Wegwijzer Biologisch ondernemen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?