Gesloten voor aanvragen

Beter Aanbesteden

Gepubliceerd op:
14 juni 2022
Laatst gecontroleerd op:
26 september 2022

Aanbesteden is de manier om professioneel opdrachten in de markt te zetten. Werkt u voor een gemeente, mkb-onderneming, brancheorganisatie of ondernemersvereniging? En wilt u aanbesteden in uw regio of branche verbeteren door problemen op te lossen? U kunt subsidie aanvragen voor de kosten van uw project.

Hoogte subsidie en looptijd

Startdatum:
woensdag 15 juni 2022
07:00 AM (CET)
Einddatum:
maandag 26 september 2022
03:00 PM (CET)
Hoogte subsidie (bij voldoen aan voorwaarden):
Het subsidiebedrag is minimaal € 10.000 en maximaal € 25.000.
Totaal budget:
€ 400.000

Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen. U kunt uw aanvraag nog wel beheren.

Voor wie?

Aanbesteden helpt om de markt goed te laten werken. Als overheid wilt u een product of dienst van goede kwaliteit inkopen voor een eerlijke prijs. Als ondernemer bieden aanbestedingen u kansen op opdrachten en om uw bedrijf te laten groeien.

Deze partijen kunnen de subsidie aanvragen:

 • gemeente
 • mkb-bedrijf
 • brancheorganisatie
 • ondernemersvereniging. 

Ook een samenwerkingsverband van deze partijen kan de subsidie aanvragen. Deze bestaat dan uit tenminste 2 partijen. En wijst één penvoerder aan die de aanvraag verstuurt.

U vraagt subsidie aan voor een project dat helpt om knelpunten in het aanbesteden op te lossen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door: 

 • het contact en de samenwerking tussen publieke opdrachtgevers en ondernemers te verbeteren; 
 • de kennis van deze partijen over aanbesteden te verhogen; 
 •  de toepassing van bestaande kennis, methoden en instrumenten te verbeteren.

Wilt u meer weten over de knelpunten? U vindt verschillende voorbeelden in de toelichting van de subsidieregeling in de Staatscourant van 3 mei 2022.

Budget

Voor deze subsidie is € 400.000 beschikbaar. U kunt alle kosten vergoed krijgen.

Minimaal subsidiebedrag

Het minimale subsidiebedrag is € 10.000. De totale kosten voor uw project mogen niet minder zijn dan dit bedrag.

Maximaal subsidiebedrag

Het maximale subsidiebedrag is € 25.000. De totale kosten voor uw project mogen niet meer zijn dan dit bedrag.

Verdeling van het budget

Wij verdelen het budget op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Voor welke kosten subsidie?

U kunt subsidie krijgen voor alle kosten die direct verbonden zijn met de uitvoering van uw project. De kosten, prijzen en tarieven die u gebruikt, moeten wel realistisch zijn. En ze moeten passen bij de markt (marktconform zijn). Dat moet blijken uit de begroting die onderdeel is van uw aanvraag. U kunt geen subsidie krijgen voor kosten die al zijn gemaakt voordat u de aanvraag heeft verstuurd. 

Vraagt u subsidie aan namens een gemeente? Gemeentes mogen de subsidie niet gebruiken voor eigen, operationele kosten, zoals loonkosten. U kunt de subsidie wel gebruiken om andere partijen in te schakelen voor uw project. 

Voorwaarden

Wilt u deze subsidie aanvragen? Dan moet uw aanvraag voldoen aan de voorwaarden en de informatieverplichtingen. U levert bijvoorbeeld verschillende contactgegevens, een projectplan, begroting en planning aan. Beschrijf duidelijk in uw projectplan:

 • welke knelpunten u met uw project aanpakt; 
 • hoe uw project die knelpunten oplost en daarmee de dagelijkse praktijk van aanbesteden beter maakt;
 • hoe u de kennis, informatie en resultaten van het project openbaar toegankelijk gaat maken voor andere partijen.

Krijgt u de subsidie toegewezen? Dan moet u uw project binnen 2 maanden starten. Het project moet binnen één jaar na die start klaar zijn. Wilt u meer weten over de informatieverplichtingen en voorwaarden? U leest hier meer over in de regelingstekst en de toelichting in de Staatscourant.

Na uw aanvraag

Beter Aanbesteden is gesloten. U kunt deze subsidie niet meer aanvragen. U krijgt na uw aanvraag binnen 8 weken een brief met onze beslissing. Keuren wij uw aanvraag goed? Dan staat in deze brief hoeveel subsidie u krijgt toegewezen.

Beoordeling aanvraag

Wij beoordelen uw aanvraag zo:

 • Wij controleren eerst of uw aanvraag compleet is. Voldoet u bijvoorbeeld aan alle informatieverplichtingen? Heeft u bijvoorbeeld verschillende contactgegevens en een projectplan, begroting en planning meegestuurd met uw aanvraag? 
 • De beoordelingscommissie toetst of uw aanvraag voldoet aan alle andere voorwaarden. Er zijn 3 personen die de aanvraag onafhankelijk van elkaar toetsen. Dit doen ze om tot een zo objectief mogelijk oordeel te komen. 
 • De commissieleden vergelijken hun eigen oordelen met elkaar. Verschillen deze van elkaar? Dan overlegt de commissie net zo lang totdat ze het met elkaar eens zijn. 

Wij beoordelen alle aanvragen op volgorde van binnenkomst. De aanvragen worden dus niet gerangschikt. Wij doen ons best om u binnen 8 weken te informeren over de uitslag van uw aanvraag. 

Wijzigingen doorgeven

De uitvoering van uw project kan anders gaan dan u heeft gepland. Dit kan gevolgen hebben voor uw subsidie. Neem daarom altijd contact met ons op als er iets verandert in uw situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een andere einddatum van uw project.

Wij moeten uw wijziging eerst goedkeuren, voordat u deze mag doen. U krijgt binnen 8 weken nadat wij uw verzoek hebben gekregen bericht van ons. Hierin staat of u de wijziging mag doen of niet.

Meer weten?

Deze subsidie maakt deel uit van het programma Beter Aanbesteden. Kijk voor meer informatie over dit programma en de activiteiten die hierbij horen op de website van PIANOo. De complete regelingstekst van de subsidie Beter Aanbesteden vindt u in de Staatscourant van 3 mei 2022.

Veelgestelde vragen

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?