Cyberweerbaarheid: Publieke samenvattingen projecten 2024
Om de cyberweerbaarheid onder bedrijven in niet-vitale sectoren te vergroten heeft het Digital Trust Center de subsidieregeling Cyberweerbaarheid in het leven geroepen. Samenwerkingsverbanden binnen ondernemend Nederland konden een voorstel indienen bij RVO voor het vergroten van de cyberveiligheid van ondernemers.
Inmiddels zijn alle ingediende voorstellen beoordeeld. Uit deze beoordeling kwamen de volgende 5 projecten als beste naar voren.
Nederlandse Vereniging voor Koel- en Vrieshuizen (Nekovri): Cool cyberweerbaarheidsplan
De Nederlandse Vereniging voor Koel- en Vrieshuizen (Nekovri) is de belangrijkste (branche) organisatie in Nederland op het gebied van temperatuurgevoelige producten. Leden van Nekovri zijn koel- en vriesbedrijven, opslag- en transportbedrijven en koel- en vrieshuizen. Nekovri-leden kunnen producten voor derden bijvoorbeeld opslaan, verpakken en versnijden waarmee zij waarde toevoegen aan die producten. Producten zijn bijvoorbeeld langer houdbaar en al verdeeld in porties.
Door de producten op te slaan, te verpakken, te versnijden, om te pakken, etc. etc. voegen de Nekovri-leden waarde toe aan producten van een ander. Ze zijn daardoor immer langer houdbaar, geportioneerd, versneden, etc. Value Added Services of VAL-activiteiten betreft dit dus.
Binnen de branche is behoefte aan een duidelijke en uniforme plek waar bedrijven terecht kunnen met hun cyberweerbaarheidsvragen en -activiteiten, zodat niet ieder koel-vrieshuis het wiel zelf opnieuw hoeft uit te vinden. Ook is behoefte aan een nulmeting zodat bedrijven weten hoe cyberweerbaar zij zijn en wat hun 'quick wins' zijn.
Om de branche te helpen, komt Nekovri met hun project Cool Cyberweerbaarheidsplan. Dit project heeft 2 doelen:
- Nederlandse bedrijven in de koel-vriessector bewust maken van de risico's van cyberdreigingen.
- Nederlandse bedrijven in de koel-vriessector ondersteunen bij het versterken van hun digitale weerbaarheid en naleving van de NIS2-richtlijn. Nekovri gaat hiervoor een specifieke cyberweerbaarheidsroutekaart ontwikkelen. In deze routekaart staat stap voor stap beschreven hoe een koel-vrieshuis zijn cyberweerbaarheid kan verhogen. Denk daarbij ook aan het verzekeren tegen cyberaanvallen.
Het project omvat de implementatie van een nulmeting die alle Nekovri-leden kunnen laten uitvoeren door specialisten. Daarnaast komt er een Helpdesk Cyber waar leden hun eerstelijns vragen aan een specialist kunnen stellen.
Verder wil Nekovri koel-vrieshuizen ondersteunen bij continue bewustwording van cyberdreigingen. Dit doet zij door:
- het organiseren van awarenesstrainingen en -bijeenkomsten;
- het samenstellen van een Expertteam Cyber met Nekovri-leden die continue toetsen of de producten blijven aansluiten op de behoefte van de sector;
- e-learnings en webinars voor Nekovri-leden te ontwikkelen;
- haar leden periodiek op de hoogte te houden van de cyberrisico's in de koel- en vriessector.
ID Control B.V.: Zzp- en micro-mkb Cyberweerbaarheid
ID Control B.V. wil de komende 2 jaar werken aan het verhogen van de cyberweerbaarheid van zzp'ers en het micro-mkb. Hiervoor werkt ID Control samen met beUnited, een vakbond voor en door meer dan 40.000 zelfstandig ondernemers, met een landelijk verspreid netwerk.
Om haar doel te bereiken, biedt ID Control verschillende manieren van ondersteuning aan zzp'ers en micro mkb-ondernemers:
- gratis bewustwordingsvideo's;
- minimaal 50 fysieke en online workshops;
- ID Control beleidsscans en toetsingen (assessments);
- de mogelijkheid tot netwerken onder het genot van een drankje en hapje.
In de bewustwordingsvideo's zijn teasers te zien. Het doel van deze teasers is zzp'ers en het micro-mkb ervan te overtuigen de uitgebreidere video's te bekijken en om gebruik te maken van bovengenoemde hulpmiddelen, ter bevordering van hun cyberweerbaarheid. Deze hulpmiddelen kon ID Control ontwikkelen dankzij de subsidieregeling Cyberweerbaarheid.
Stichting Hoger Beroepsonderwijs Haaglanden: Platform Lokaal Cyberweerbaar Den Haag
Dit project van Stichting Hoger Beroepsonderwijs Haaglanden legt de basis voor een lokaal cyberweerbaarheidsplatform in Den Haag. Het Kenniscentrum Cybersecurity van de Haagse Hogeschool leidt het project in de opstartfase, in nauwe samenwerking met stichting Connect2Trust en de Gemeente Den Haag. Met dit project wordt de 1e stap gezet naar een meerjarige, vrijwillige samenwerking tussen organisaties in de regio Den Haag. Deze samenwerking richt zich op het verbeteren van de cyberweerbaarheid. In de 1e fase benadert de Haagse Hogeschool meer dan 1.400 organisaties in de regio Den Haag, die potentieel ernstige schade kunnen lijden door cyberincidenten, om deel te nemen aan het op te richten platform. Naar verwachting zal een deel hiervan gaan deelnemen. In de fase erna wordt het platform voortdurend uitgebreid.
Het ontwikkelen van een cyberweerbaarheidsplatform in Den Haag draagt sterk bij aan het vergroten van de cyberweerbaarheid van de samenleving en de economie. Niet alleen in de Haagse regio, maar in heel Nederland: één van de resultaten van dit project is een handreiking (blauw-druk), waarmee andere regio's dezelfde aanpak en werkwijze kunnen gebruiken. De Haagse Hogeschool en haar projectpartners geven met dit project mede-invulling aan de maatschappelijke doelstellingen die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag in 2022 presenteerde in haar agenda Digitaal Veilig Den Haag (RIS 311499). Die agenda gaat in op de gemeentelijke verantwoordelijkheid, rol, doelstellingen en de op lange termijn gewenste situatie voor de stad voor cyberweerbaarheid en de maatregelen die organisaties daarvoor moeten nemen (identificatie van risico's, preventie, detectie, respons en herstel).
Er zijn in Den Haag nog geen initiatieven voor het verbeteren van de cyberweerbaarheid, die een stadsbrede reikwijdte hebben en een focus op samenwerking in de volledige breedte van maatregelen. Daarom zetten betrokken partijen in op de ontwikkeling van het in dit projectvoorstel beschreven cyberweerbaarheidsplatform voor Den Haag. Hier ligt verdiepend onderzoek aan ten grondslag, waardoor de benodigde randvoorwaarden, de potentiële inhoudelijke niveaus van samenwerking en de eerste potentiële doelgroep van meer dan 1.400 organisaties in kaart zijn gebracht.
The Cyber Partners B.V.: Cyberweerbaarheidscentrum Oost-Nederland
Om de digitale weerbaarheid van Nederland te versterken, zijn publiek-private samenwerkingen onmisbaar. Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) heeft daarom The Cyber Partners gevraagd een Cyberweerbaarheidscentrum (CWC) Oost-Nederland op te richten. Waarom is dit CWC zo hard nodig?
- Er is veel economische activiteit in Overijssel en Gelderland.
- Overijssel en Gelderland spelen een cruciale rol in de innovatiekracht van Nederland.
- De digitale weerbaarheid van met name het mkb blijft achter.
Een stevige stap voorwaarts is dan ook hoognodig.
Het CWC Oost-Nederland ondersteunt het mkb uit niet-vitale sectoren op verschillende manieren:
- Het vinden van een passende (vervolg)stap. Dit kan via een community, via doorverwijzing naar gespecialiseerde hulpmiddelen, of door advies van een moderator / ervaren Chief Information Security Officer binnen de community.
- Een overzicht van beschikbare hulpmiddelen van de projectpartners opstellen.
- Samenwerking voor 3 soorten ondersteuners van bedrijven organiseren. Deze ondersteuners zijn: de eerstelijns bedrijfsmakelaars vanuit bestaande publiek-private samenwerkingen, de nabije volwassen bedrijven en de ICT-dienstverleners.
Het CWC voorziet structureel in de behoeften van Oost-Nederland en is erop gericht om:
- aansluiting te vinden bij en gebruik te maken van al bestaande publiek-private hulpmiddelen;
- goed afgestemd te zijn op het Landelijk Dekkend Stelsel van samenwerkingsverbanden en het Cyberweerbaarheidsnetwerk, om een optimale nationale samenwerking te waarborgen.
Matribu B.V.: Versterken Cyberweerbaarheid Caribisch Nederland
In Caribisch Nederland komt steeds meer aandacht voor digitalisering, en daarmee ook voor cybersecurity. Omdat er (nog) geen vitale bedrijven zijn aangewezen in Caribisch Nederland, is er nog geen wettelijke plicht voor belangrijke bedrijven, zoals energie-, water- en telecombedrijven, om zaken op een bepaalde manier te regelen. Ook is er (nog) geen ondersteuning voor bedrijven in Caribisch Nederland en nog weinig samenwerking.
Het project 'Versterken Cyberweerbaarheid Caribisch Nederland' van Matribu brengt daar verandering in. Matribu biedt laagdrempelige cybersecurity-scans aan en gaat een Information Sharing and Analysis Centre (ISAC)-netwerk opzetten. In een ISAC komen organisaties en bedrijven uit dezelfde sector samen om op een vertrouwelijke manier gevoelige informatie uit te wisselen over cybersecurity. Hiermee wordt een start gemaakt om de weerbaarheid van de bedrijven in Caribisch Nederland in kaart te brengen én te versterken.
- Ministerie van Economische Zaken