LAND-at-scale
Rechtvaardige-, inclusieve- en duurzame landrechten zijn noodzakelijk voor het halen van ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties. Het programma LAND-at-scale ondersteunt het verbeteren van land governance. LAND-at-scale verleent opdrachten en subsidie voor het uitvoeren van ideeën en deelt kennis. Vertegenwoordigers van Nederlandse ambassades en landbouwattachés kunnen hiervoor ideeën indienen bij RVO.
Veilige toegang tot land
Een groot deel van de wereldbevolking is voor hun inkomen afhankelijk van toegang tot land. LAND-at-scale wil bijdragen aan rechtvaardige en duurzame landrechten en toegang tot land en natuurlijke hulpbronnen voor iedereen. Land governance is het geheel van beleid, processen en instellingen waarmee land, landbezit en andere natuurlijke hulpbronnen worden geregeld. Denk bijvoorbeeld aan beslissingen over toegang tot land, landrechten, landgebruik en landontwikkeling.
Minder conflicten
Betere land governance leidt tot duurzamer en efficiënter gebruik van land en natuurlijke hulpbronnen zoals water. Dat is onmisbaar voor het verbouwen van voedsel, het zorgen voor voldoende woningen en het produceren van goederen en diensten. Als het landbeheer goed geregeld is, vermindert ook het aantal conflicten over land. Dat zorgt voor een stabiele en veilige situatie.
Voice-over
Een groot deel van de wereldbevolking is afhankelijk van veilige toegang tot land voor hun voedselvoorziening, inkomen en levensonderhoud.
Maar deze veilige toegang is niet altijd een gegeven.
Tekst op beeld
LAND-at-scale
voor rechtvaardig, inclusief en duurzaam landbeheer wereldwijd
Tsjaad
Mahamat Abdoulaye Malloum, Kadaster International
De landsector in Tsjaad verkeert in een crisis.
Omdat de bevolking groeit, zijn er meer conflicten over land.
Voice-over
Het LAND-at-scale programma heeft een unieke aanpak toegespitst op de specifieke context en behoeften van mensen, met een focus op samenwerken, opschalen en duurzaamheid.
LAND-at-scale streeft naar het opschalen van bewezen benaderingen om wereldwijd rechtvaardig, inclusief en duurzaam landbeheer tot stand te brengen.
Zoals in Tsjaad, waar Kadaster Internationaal en Oxfam Novib een uniek partnerschap hebben gevormd met als doel het versterken van landbeheer, door samen te werken op
gemeenschaps- en nationaal niveau.
Mahamat Abdoulaye Malloum, Kadaster International
Het Kadaster is een partner van het LAND-at-scale project.
In dit geval is het een samenwerking tussen Nederland en Tsjaad.
We wisselen ervaringen uit en kijken hoe we de Tsjadische landadministratie kunnen verbeteren door te besparen op kosten en tijd.
Voice-over
Oxfam Novib werkt aan verschillende campagnes in Tsjaad om het bewustzijn te vergroten en de toegang van vrouwen tot land te verbeteren.
Als onderdeel van het LAND-at-scale project willen ze de kansen van vrouwen vergroten, de oorzaken van conflict identificeren en passende oplossingen bepalen.
Dit unieke partnerschap heeft tot doel om eerlijk en inclusief landbeheer tot stand te brengen.
Tekst op beeld
Burundi
Voice-over
LAND-at-scale ondersteunt het opschalen van innovatieve projecten in verschillende landen.
Waar het LAND-at-scale programma in Tsjaad werkt aan het veiligstellen van eigendomsrechten via nationale kadasters, werken projectpartners van LAND-at-scale in Burundi samen met lokale kantoren en gemeenschappen op gemeenteniveau.
Servillien Minani, Project manager LAND-at-scale, ZOA
Sinds 2019 ondersteunt ZOA de gemeenten Kimbangu en Kyungu bij het totstandkomen en uitvoeren van hun diensten en gemeentegrond met financiering van USAID en de Nederlandse ambassade.
Vandaag zijn we begonnen met het uitleggen van het proces van landcertificering en landrechten aan particuliere bewoners met een focus op vrouwen in het bijzonder.
Ndikumana Daphrose, Boer
We hoorden dat in andere provincies waar dit project is gestart, conflicten rondom land zijn afgenomen.
Als ik mijn land registreer en de landcertificaten krijg, is dat erg gunstig voor mij. Allereerst omdat het aangeeft dat er geen conflict is op mijn land.
Ten tweede, zal niemand dat land wegnemen van mijn kinderen.
LAND-at-scale wil de successen van de ZOA-pilot opschalen in de rest van de provincie Makamba, en met andere lokale landkantoren een eigen businessplan te ontwikkelen, om zelf aan te nemen en uit te voeren.
Op deze manier kunnen ervaringen op lokaal niveau op een duurzame wijze worden opgeschaald tot het nationale niveau.
LAND-at-scale verkent daarnaast ook samenwerkingen met andere donoren om de impact van de interventies nog verder te vergroten.
Landrechten zijn essentieel om de SDG?s te behalen.
Met nog maar een paar jaar om deze wereldwijde doelen te behalen, is dit het moment om bewezen benaderingen op te schalen.
LAND-at-scale kan dit niet alleen bereiken.
Om op grote schaal positieve impact te verwezenlijken, moet de sector samenwerken.
Eindscherm
LAND-at-scale is een opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en ontwikkeld door
de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Ga naar rvo.nl/land-at-scale
Neem contact met ons via landatscale@rvo.nl
Dit project draagt bij aan de
Sustainable Development Goals (SDGs)
Ontwikkelingsdoelen
LAND-at-scale draagt bij aan het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties. De LAND-at-scale thema's zijn onder meer:
- voedselzekerheid;
- economische ontwikkeling;
- duurzamere inkomens en sociale rechtvaardigheid;
- vrede en veiligheid;
- vrouwenrechten; en
- klimaatverandering.
Voor wie?
Nederlandse ambassades en landbouwattachés kunnen hun ideeën voorleggen aan RVO.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie over de voorwaarden, het budget, de lopende activiteiten, het aanvraagproces en de selectie op de Engelstalige pagina van LAND-at-scale. Daar leest u ook hoe het programma ruimte biedt om kennis te delen. Experts in landbeheer kunnen bijvoorbeeld via het online Land Portal hun kennis delen met landexperts in verschillende landen.
LAND-at-scale is een programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Heeft u vragen over LAND-at-scale?
Onze adviseurs helpen u graag verder
- Ministerie van Buitenlandse Zaken