Open voor aanvragen

Overmacht GLB-subsidies

Gepubliceerd op:
8 juli 2016
Laatst gecontroleerd op:
28 november 2023

Met overmacht bedoelen we extreme situaties die u niet kunt voorspellen of voorkomen. Dit kan extreem weer zijn, zoals droogte over lange tijd of heftige regenval. Of ziektes bij uw dieren of gewassen. Ook overlijden of een onverwachte onteigening vallen onder overmacht.

Melding doorgeven

Belangrijk is dat u zo snel mogelijk de melding van uw overmacht doet. Dit doet u vanaf het moment dat de situatie van overmacht is ontstaan. U dient het beroep op overmacht in ieder geval vóór 15 oktober 2023 in. Daarna start de periode om uw aanvraag voor uw GLB-subsidies definitief te maken. Gaat uw beroep op overmacht over de definitieve aanvraag zelf? Dan dient u het beroep op overmacht zo snel mogelijk in.

Bijlagen bij uw melding

Bij extreme droogte stuurt u deze bijlagen mee:

  • Bewijs van de percelen waar het om gaat.
  • Neerslaggegevens van een weerstation in uw buurt.
  • Factuur van een loonwerker.

Bij extreem veel regen stuurt u deze bijlagen mee:

  • Bewijs van de percelen waar het om gaat.
  • Neerslaggegevens van een weerstation in uw buurt.

Bij ziekte van vee stuurt u als bijlage een ondertekende verklaring mee van een dierenarts met ID-code van het dier en de datum.

Na uw melding

Wij beoordelen uw melding en de bewijzen die u heeft meegestuurd. Bij de beoordeling kunnen wij ook andere informatie gebruiken, zoals weergegevens van het KNMI of satellietbeelden. We kunnen u daarnaast om meer informatie vragen of een controle op uw bedrijf doen.

Heeft u bij aangevraagde subsidie(s) een beroep gedaan op overmacht met het formulier Overmacht GLB-subsidies? U krijgt van ons bericht of wij uw beroep op overmacht goedkeuren of afkeuren. Dit leest u in de brief over uw subsidieaanvraag. Bij goedkeuring houdt u recht op uitbetaling.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
  • Provincies
Bent u tevreden over deze pagina?