Open voor aanvragen

Voordelen van SBIR voor overheden

Laatst gecontroleerd op:
11 oktober 2021
Gepubliceerd op:
13 april 2011

Niet voor alles is nog een kant en klare oplossing voorhanden. Door het uitschrijven van een SBIR-competitie daagt u als overheidsdienst marktpartijen uit om innovaties te ontwikkelen voor uw uitdaging of probleem. U koopt zo dus onderzoek en ontwikkeling in.

U bent niet verplicht om de ontwikkelde innovaties af te nemen, maar de intentie om deze in te kopen is wel aanwezig.

  Wat levert SBIR uw organisatie op?

  Het inkopen van onderzoek en ontwikkeling via een SBIR-competitie heeft een aantal voordelen. Zo ontvangt u meerdere oplossingen voor uw uitdaging of probleem, beschikt u over geteste prototypes en werkt u samen met innovatieve marktpartijen (waaronder start-ups en scale-ups). Andere voordelen zijn:

  • Het betrekken van ondernemers loont want ondernemers zijn creatief, snel, flexibel en zeer capabel om kennis te verwerken tot een concreet product of een concrete dienst.
  • Ondernemers hebben er alle belang bij dat hun ontwikkeling leidt tot een commercieel product dat ze kunnen verkopen.
  • Met SBIR kan een overheid inspelen op maatschappelijke vraagstukken, transities en technologische ontwikkelingen.
  • SBIR voldoet aan de behoefte van overheden om sneller in contact te komen met innovatieve oplossingen uit de markt voor eigen overheidsuitdagingen, met als doel overheidstaken duurzaam, efficiënter en effectiever uit te voeren.
  • SBIR leidt tot een professionaliseringsmindset en inzet van innovatiegericht inkoop- en aanbestedingsbeleid zodat meer ruimte ontstaat voor experiment.
  • SBIR biedt kansen aan (jonge) bedrijven met innovatieve ideeën.

  Wat wordt van uw organisatie verwacht?

  De kosten voor het opzetten en uitvoeren van een SBIR-competitie zijn voor uw eigen rekening. Naast een geldelijke investering, vraagt SBIR ook manuren, denkkracht en commitment gedurende het hele traject (1,5 tot maximaal 2,5 jaar).

  Welke stappen moet u doorlopen bij een SBIR-competitie?

  Een SBIR-traject bestaat uit de volgende stappen:

  1. Formuleren van de uitdaging
  2. Opstellen van de oproep
  3. Bekendmaken van de oproep
  4. Voorlichtingsbijeenkomsten organiseren voor geïnteresseerde marktpartijen
  5. Registreren van ontvangen voorstellen
  6. Beoordelen voorstellen door onafhankelijke commissie
  7. Opdrachtverstrekking aan ondernemers met beste offertes
  8. Start Fase 1: het haalbaarheidsonderzoek
  9. Start Fase 2: het ontwikkelen van een prototype
  10. Eindfase: aandacht voor vermarkten van de ontwikkelde innovaties

  Het vervolgtraject na een SBIR bepaalt u zelf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan u hierbij ondersteunen.

  Hulp met advies en organisatie

  Neem vrijblijvend contact op met het SBIR Uitvoerings- en expertisebureau van RVO via sbir@rvo.nl, om te bespreken of een SBIR-competitie een bijdrage kan leveren aan uw beleidsopgave. Wij adviseren over SBIR en kunnen het hele SBIR-proces voor u organiseren. RVO heeft jarenlange ervaring met SBIR en beschikt over de juiste kennis en netwerken voor een succesvolle SBIR-competitie. Door onze ervaring met SBIR zorgen we ervoor dat we alle juridische- en organisatorische aspecten voor u op een kosteneffectieve wijze uitvoeren.

  Wilt u weten of SBIR passend is voor uw organisatie, vul dan snel de QuickScan in.

  Handreiking en Startformulier SBIR voor Overheden

  Bovenstaande informatie komt uit de SBIR Handreiking voor Overheden. De volledige handreiking vindt u onderaan deze pagina.

  Voor overheden die willen nagaan of zij een SBIR kunnen starten, ontwikkelde RVO het Startformulier SBIR voor overheden. U kunt dit startformulier online invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Vragen over SBIR?

  Neem contact met ons op

  Bent u tevreden over deze pagina?