Gesloten voor aanvragen

SBIR oproep AI, beeldherkenning en remote sensing - publieke samenvattingen

Gepubliceerd op:
31 mei 2024

In fase 2 van de SBIR oproep 'AI, beeldherkenning en remote sensing voor de leefomgeving' zijn 5 winnaars geselecteerd om met innovatieve Artificiële Intelligentie (AI) oplossingen te komen voor beeldherkenning en remote sensing. In vervolg op fase 1 (haalbaarheid) vindt in fase 2 de concrete onderzoek en ontwikkeling plaats met als eindresultaat een getest prototype of demonstratieproject.

RVO feliciteert de 5 winnaars en wenst ze heel veel succes.

Cobra adviseurs B.V. - Dynamische Infiltratiekaart

Steden hebben een probleem. Het klimaat verandert, het wordt warmer, droger, natter en vooral extremer. In de heter wordende zomers zijn steeds meer piekbuien te verwachten. Een recept voor wateroverlast dus. Om die het hoofd te bieden, moeten het watersysteem anders ingericht worden. Daarom is er behoefte aan infiltratiekaarten met een hoog detailniveau, die ontbreken nu. En zo'n infiltratiekaart - op stoeptegelniveau - gaat Cobra adviseurs B.V. ontwikkelen. De infiltratiekaart gaat waterbeheerders helpen betere afstroommodellen te maken. Maar ook om extra water in de bodem te laten infiltreren om het boombestand de droge zomer door te helpen. AI zal in deze ontwikkeling een cruciale rol spelen.

Ingenieursbureau Geodelta B.V. - Actueel Deformatiebestand Nederland

De bodem in Nederland daalt. In veenweidegebieden bedraagt de bodemdaling tot 1 centimeter per jaar. Dit gaat gepaard met de uitstoot van broeikasgassen. Ingrepen zijn noodzakelijk om een duurzame toekomst van het veenweidegebied te garanderen. Daarvoor is inzicht noodzakelijk in de locaties waar deze ingrepen nodig zijn en is data nodig over het effect van de maatregelen. Bestaande monitoringstechnieken zijn duur, omdat landmeters ter plaatse moeten gaan, of bieden geen goede dekking op weilanden. Met het Actueel Deformatiebestand Nederland (ADN) ontwikkelt Geodelta een nieuw product op basis van radardata en laserscanning waarmee een gedetailleerd, betrouwbaar en landelijk bodemdalingsbestand beschikbaar komt.

Sensar B.V. - De Brugscan

Veel bruggen in Nederland zijn einde levensduur en hebben groot onderhoud, vernieuwing of vervanging nodig. Satellietdata kan uitkomst bieden om slim te prioriteren en daarmee efficiënter en veiliger te werken. Sensar gebruikt radarsatellieten om risico's aan bruggen op de millimeter nauwkeurig te identificeren. Hiermee kunnen kritieke brugdelen worden gedetecteerd en gemonitord. De huidige methodes op basis van satellietdata hebben moeite met sterke, dynamische beweging van bruggen. Door AI-beeldherkenning toe te passen, ziet Sensar een oplossing om de conventionele methodes te kunnen verbeteren en bruggen vaker, beter en nauwkeuriger in kaart te brengen.

Geronimo.AI B.V. - Objectregistratie en Classificatie via Aanzichten

De basisregistratie BGT, BAG en WOZ zijn in gebruik ter ondersteuning van processen zoals ruimtelijke ordening, beheer openbare ruimte en belastinginwinning. Deze kaarten worden actueel gehouden met behulp van een veelal handmatig proces. In dit proces worden kaartfouten gevonden met luchtfoto’s. De kaartfouten worden geclassificeerd en gekarteerd, waarna ze verwerkt worden in de kaart.
In deze SBIR ontwikkelt Geronimo.AI ORCA (Object Registratie en Classificatie via Aanzichten), een systeem dat met AI op basis van obliek luchtfoto’s de objecttypes van kaartfouten classificeert. Deze automatisering leidt tot een hogere kwaliteit van de kaart, een snellere doorlooptijd van het updateproces, en lagere kosten.
 

52impact B.V. - WaterWacht

WaterWacht is een dienst voor organisaties belast met het opsporen, handhaven, en optreden bij illegale lozingen en vervuiling van oppervlaktewater in Nederland. De dienst maakt gebruik van verschillende databronnen waaronder satellietgegevens, luchtfoto’s en sensornetwerken. Artificial intelligence technologieën worden gebruikt om vervuiling in water (vroegtijdig) op te sporen, met een focus op waterkwaliteit en -temperatuur. Er kan zowel worden teruggerekend naar de bron van vervuiling, als vooruitgekeken naar de groei van algen. Het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Politie zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van WaterWacht. Het project wordt uitgevoerd door 52impact en Deltares.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?