Publieke samenvattingen SBIR oproep Duurzame mondneusmaskers voor de zorg fase 2
2 ondernemers gaan hun innovatie die bijdragen aan een duurzame mondneusmaskers verder uitwerken voor de SBIR oproep Duurzame mondneusmaskers voor de zorg. Met de oproep willen de opdrachtgevers stimuleren dat bedrijven producten en diensten ontwikkelen voor de overheid, met als doel om duurzame alternatieven te vinden voor mondmaskers met leverzekerheid voor Nederland.
Ondernemers Lemoine Holland B.V. en Eindhoven Engine begonnen eind april 2021 met een haalbaarheidsonderzoeken en wisten deze succesvol af te ronden. Met een budget van maximaal € 293.631 ontwikkelen ze hun innovatie in het komend halfjaar.
Binnen de SBIR worden projecten beoordeeld op mogelijke impact, technologische haalbaarheid en economisch perspectief. Bij de SBIR Duurzame isolatiejassen voor de zorg zijn de projecten tevens gekozen op de bijdrage aan:
- Duurzaamheid
- Leveringszekerheid
- Veiligheid
- Draagcomfort
Lemoine Holland B.V.
Aan het begin van de coronacrisis is een groot tekort ontstaan aan chirurgische mondmaskers. De mondmaskers werden geproduceerd in China waardoor Nederland 'in de rij' moest staan voor deze producten. Diverse Nederlandse bedrijven hebben vervolgens deze maskers in productie genomen. Om ook in de toekomst deze maskers in Nederland te kunnen produceren, moet het product zich op duurzaamheidsvlak onderscheiden van de huidige op basis van fossiele grondstoffen gemaakte maskers. Lemoine en haar partners richten zich op het produceren van een mondmasker op basis van niet-fossiele grondstoffen, waardoor minimaal een 50% lagere ecologische footprint bereikt wordt.
Eindhoven Engine - Pro-Mondneusmaskers
Eindhoven Engine heeft samen met Nederlandse specialist op gebied van FFP2 mond-neusmaskers SION Biotext B.V. en onderzoeksinstituut TNO een haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor het vermarkten van een duurzaam FFP2 mondneusmasker dat een hoge leveringszekerheid biedt: het ProM-mondneusmasker. Het ontwikkelde mondneusmasker is een innovatief product dat vrijwel volledig (95%) gemaakt is uit biologische hernieuwbare grondstoffen: PLA met bio PP voor een filterende werking en gerecycled staal voor de neusbrug. Vanwege de lichtere uitvoering van het mondneusmasker (20-45%) kost het minder grondstoffen. Bovendien vindt de volledige productieketen in Europa plaats. Medeontwikkelaar en producent SionBiotext bv heeft al veel ervaring met de productie van hoogwaardige FFP2-mondneusmaskers voor de Nederlandse cure & care-zorgmarkt. Het ontwikkelen en produceren van het nieuwe ProM-mondneusmasker is duurzamer en combineert de kennis en kunde van eerdere ontwikkel- en productieprocessen van Eindhoven Engine met die van Nederlands prominente wetenschappelijke kennis- en opleidingsinstituten. Hiermee beoogt het bedrijf een duurzame toekomst met de beschikbaarheid van innovatieve, duurzame mondneusmaskers voor de zorg in Nederland en mogelijk de rest van Europa.