Gesloten voor aanvragen

Publieke samenvattingen SBIR oproep Duurzame mondneusmaskers voor de zorg

Laatst gecontroleerd op:
3 december 2021
Gepubliceerd op:
23 april 2021

Er zijn 5 projecten geselecteerd voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie (fase 1) na de SBIR oproep Duurzame mondneusmaskers voor de zorg. Met de oproep wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gezamenlijk met Economische Zaken en Klimaat stimuleren dat bedrijven producten en diensten ontwikkelen van meer duurzame alternatieven voor hoogwaardige mondneusmaskers die in Nederland geproduceerd kunnen worden.

Dit zijn de publieke samenvattingen van de 5 geselecteerde projecten. Bekijk de 2 winnaars die een opdracht krijgen voor fase 2.

By-wire.net - Fit filter

Fit filter biedt een vernieuwende blik op het gebruik van mondneusmaskers in de zorg. De doelgroep van het project is de alledaagse verpleeg-, thuis- en mantelzorg. By-wire.net ontwikkelt en produceert de mondneusmaskers lokaal in de regio Eindhoven.

Tegelijkertijd doet By-wire.net onderzoek naar de mogelijkheden van UV-C reiniging, hergebruik, recycling en automatisering van het productieproces. Het doel is het maken van duurzame, veilige en draagbare mondneusmaskers met een vriendelijke uitstraling.

Het doel van deze haalbaarheidsstudie is om door herhalend ontwerpen (prototyping, testen en analyseren) tot een prototype te komen. Dit prototype moet voldoen aan de hoge eisen voor medische mondneusmaskers op het gebied van duurzaamheid, draagcomfort en uitstraling.

DS Sustainable entrepreneurs B.V. - Circulaire Mondneusmaskers met leveringszekerheid voor de Zorg

DS Sustainable Entrepreneurs en Vanhulley onderzoeken in dit project de technische en economische haalbaarheid van veilige circulaire en hoogwaardige mondneusmaskers met leveringszekerheid voor de zorg (CIMOZO).

Om de leveringszekerheid en duurzaamheid van de mondneusmaskers altijd te garanderen, worden de volgende processen binnen een West-Europese samenwerking met de basis in Nederland uitgevoerd:

  • de productie van de garens en stoffen;
  • de productie van de mondneusmaskers;
  • het reinigingsproces;
  • de inzameling van de mondneusmaskers; en
  • de recycling van de mondneusmaskers.

Hierdoor hebben zorginstellingen geen afval meer en zijn zij verzekerd van persoonlijke beschermingsmiddelen, ook op crisismomenten.

Lemoine Holland B.V.

Door de coronapandemie heeft het gebruik van mondmaskers een enorme vlucht genomen. De huidige mondmaskers zijn niet van natuurlijke materialen gemaakt. Ze komen helaas ook vaak in het zwerfafval terecht.

In dit project wil Lemoine Holland als één van de 3 belangrijkste Nederlandse producenten van chirurgische mondmaskers type IIR op een innovatieve manier maskers maken uit zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Deze maskers hebben een lage ecologische footprint hebben en zijn grotendeels biologisch afbreekbaar. Ook moeten deze maskers optimaal draagcomfort bieden. De maskers zijn bedoeld voor zowel gebruik in de zorg als breder in de maatschappij.

iLINQ B.V. - ReCover

ReCover zet in op een volledig circulair, veilig en comfortabel PP FFP2-mondmasker. Dit moet worden geproduceerd in een gesloten keten en met een product-as-a-service business model.

iLINQ wil onderzoek doen naar:

  • het vervangen van de elastieken en de neus- en foamstrip door PP ontwerpen;
  • het introduceren van 4 verschillende maten mondmaskers; en
  • de processen van een circulaire keten, zoals het veilig gescheiden inzamelen, ontsmetten en recyclen van de mondmaskers.

Met het herontwerpen van de mondmaskers zorgt iLINQ voor een betere pasfit en dus draagcomfort en veiligheid. Daarnaast heeft het project invloed op leveringszekerheid en duurzaamheid door de lokale circulaire ketenaanpak. De ketenpartners zijn Dutch PPE Solutions, het Maasstad ziekenhuis, Renewi en Suez.

Eindhoven Engine - Pro-Mondneusmaskers

Eindhoven Engine ontwikkelt samen met TNO en Sion Biotext een duurzaam mondneusmasker gebaseerd op hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar PLA, PHA en/of zetmeelmengsel. De innovatieve materialen moeten zorgen voor een sterk verbeterd draagcomfort door meer elasticiteit en minder wrijvingsweerstand met de huid. Deze materialen worden in Nederland/Europa geproduceerd.

Met de introductie van de mondneusmaskers wil Eindhoven Engine 770 ton ruwe olie per jaar besparen voor de productie van 150 miljoen mondneusmaskers. Daarnaast zijn Pro-Mondneusmaskers biologisch afbreekbaar. Mochten deze mondneusmaskers door consumentengebruik in het milieu terecht komen, dan worden deze na verloop van tijd afgebroken. Ook is de technologie van Pro-Mondneusmasker te vertalen naar andere beschermende kleding.

Vragen over SBIR?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?