Open voor aanvragen

istart.nl Seed Fund BV

Laatst gecontroleerd op:
4 januari 2024
Gepubliceerd op:
20 maart 2023

istart.nl Seed Fund BV investeert in innovatieve tech start-ups en spin-offs in Nederland. Het fonds geeft de voorkeur aan bedrijven die zich richten op high tech of deep tech, die zich bezighouden met verschillende toepassingsgebieden.

Gegevens fonds

  • Totale looptijd: 2022 - 2032
  • Investeringsperiode: 2022 - 2027
  • Investeringsbudget: € 10.000.000
  • Lening Economische Zaken en Klimaat: € 5.000.000

Strategie

Start-ups en spin-offs die zijn geselecteerd door het fonds, kunnen 12 tot 18 maanden lang rekenen op ondersteuning van de nummer 1 tech accelerator van Europa: imec.istart.nl. In Nederland is Novel-T, de incubator van de Universiteit Twente, betrokken bij het imec.istart-programma. Dit programma biedt toegang tot een hoogstaand netwerk van technische specialisten, laboratoria, validatiemogelijkheden, workshops, coaching, internationale markttoegang, talent en meer.

Het istart.nl Seed Fonds ondersteunt actief met de voorbereiding en werving van vervolgrondes. Dat doet het fonds door de participaties actief te koppelen aan de ruim 1000 investeerders in het netwerk, onder andere door jaarlijks 2 investeerdersdagen te organiseren.

De investeringstickets liggen tussen de € 100.000 en 250.000. De eerste € 100.000 is in tweeën gedeeld: € 50.000 in de vorm van een Safe Note en € 50.000 in de vorm van een Convertible Loan Agreement. Bij verdere investeringen door het fonds worden in de meeste gevallen de voorwaarden gevolgd van de hoofdinvesteerder van dat moment. 

Toegevoegde waarde

Door zowel te investeren, als hoogwaardige ondersteuning te bieden aan de start-ups, kan istart.nl de start-ups en spin-offs helpen bij het sneller en beter vormgeven van hun fundamenten. Na de 12 tot 18 maanden begeleiding, is het bedrijf klaar om (internationaal) te schalen en vervolgrondes (Seed / Series A) op te halen. 

Selectiecriteria

De start-up of spin-off:

•    is gevestigd in Nederland;
•    heeft minimaal een Proof of Concept beschikbaar (TRL4-6);
•    heeft minimaal 2 oprichters, van wie 1 full-time aan de venture werkt;
•    is opgericht of wordt direct na selectie opgericht;
•    heeft oprichters met internationale ambities;
•    heeft nog geen investering gehad uit de Thematische Tech Transfer-regeling.

Daarnaast is het benodigde intellectueel eigendom beschikbaar gesteld of het behoort toe aan de entiteit waarin wordt geïnvesteerd.

Doelgroep

Innovatieve tech-start-ups en -spin-offs die werken aan high-tech en/of deep-tech technologie en gevestigd zijn in Nederland (of bereid zijn om zich met hoofdzetel in Nederland te vestigen). 

Beoogde resultaten

Tijdens de investeringsperiode investeert het fonds in 50 tot 70 Nederlandse start-ups en spin-offs die veel potentie hebben. Deze bedrijven krijgen aanvankelijk tussen de € 100.000 en € 250.000. imec.istart begeleidt en actief en het fonds steunt hen bij het verkrijgen van extra financiering. Hierdoor zullen de start-ups en spin-offs een bovengemiddelde groei laten zien, zowel nationaal als internationaal.

Fondsmanagement

Sven De Cleyn leidt het fonds. Hij is zeer ervaren in het in een vroege fase investeren in technologie start-ups. John van de Laar managet het fonds, hij is econoom en succesvol serial entrepreneur.

Contactgegevens

Istart.nl Seed Fund BV
High Tech Campus 31
5656 AE Eindhoven
Website: www.imecistart.nl

Of mail de fondsmanagers: Sven De Cleyn of John van de Laar

Meer weten over de Seed Business Angel regeling?

Wilt u met andere investeerders een technische of creatieve start-up financieren? Vraag dan een lening aan voor het opzetten van een Seed Business Angelfonds. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?