Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
De Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW) is er voor zorginstellingen die wijkverpleging verlenen volgens de Zorgverzekeringswet en willen bijdragen aan meer tijd voor zorg, betere zorg en meer werkplezier in de wijkverpleging.
Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen.
Doel
De SOW geeft organisaties een financieel steuntje in de rug om projecten voor nieuwe werkwijzen en verbeteringen in gang te zetten. De subsidieregeling ondersteunt de opstartperiode en de eerste periode van implementatie van de projecten.
Voorbeelden zijn projecten gericht op meer samenwerking, minder administratieve lasten en meer intervisie en intercollegiale toetsing. De SOW biedt subsidie die organisaties deels kunnen gebruiken om bijvoorbeeld personeel vrij te maken en externe capaciteit en deskundigheid in te huren.
Na uw aanvraag
Na ontvangst van uw volledige aanvraag krijgt u van ons bericht over de subsidie. Dit duurt maximaal 13 weken. Uw aanvraagdatum is de datum waarop wij uw volledige aanvraag hebben ontvangen. We kunnen u nog aanvullende vragen stellen over uw aanvraag.
Lees wat u na uw aanvraag kunt verwachten en waar u de documenten vindt
SOW in de praktijk
- Lees hoe de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gezorgd heeft voor minder werkdruk én meer tijd voor de zorg.
- Of bekijk onderstaande video over de aanvraag van Stichting Zorgstroom. Zij gebruiken de subsidie voor het verhogen van de intervisie en intercollegiale toetsing en het terugdringen van administratieve lasten.
- Op de pagina met toegekende projecten leest u welke projecten subsidie hebben ontvangen.
*Muziek speelt* Ruben Leijnse – Voorzitter Raad van Bestuur Zorgstroom: Wat ik heel graag zou willen, is dat er ruimte geboden wordt aan onze professionals. Onze medewerkers die dagelijks bij de cliënt over de vloer komen, die feitelijk de echte zorg moeten leveren, die het echte gesprek moeten voeren, die mensen moeten de ruimte krijgen. Mijn naam is Ruben Leijnse. Ik ben voorzitter Raad van Bestuur van Zorgstroom. Wij leveren wijkverpleging, verpleeghuiszorg in de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere. De SOW is een Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging die in samenwerking tussen ministerie van VWS en de RVO wordt uitgevoerd. Wij zijn al jaren bezig om met de wijkverpleging te zorgen dat we op een passende manier zorg leveren, de wijkverpleging leveren. Maar we merken wel dat met name de behoefte bij wijkverpleegkundigen en bij zorgmedewerkers bestaat om onderling met elkaar kennis te delen, casuïstiek uit te wisselen, en op die manier eigenlijk nog beter zorg te organiseren. Daar voorziet de SOW-regeling in het bijzonder in. Ilse Mulder – Wijkverpleegkundige bij Zorgstroom: Ik vind de intervisie tussen collega's onderling heel fijn. Ik vind het een hele goede ontwikkeling dat daar meer aandacht aan besteed wordt. Want ik vind dat we veel meer van elkaar kunnen leren daardoor, elkaar beter maken, maar dat je ook kan reflecteren op je eigen handelen en zeker weet: doe ik het nou eigenlijk goed en hoe zou een ander het doen? En dat je daarin leert van elkaar. Ruben Leijnse – Voorzitter Raad van Bestuur Zorgstroom: Daarnaast hebben wij een tweede activiteit binnen de SOW-regeling aangevraagd, wat wij eigenlijk schrapsessies noemen. Wij zijn als organisatie ook al langere tijd bezig om de administratieve lasten zoveel mogelijk te verlichten en binnen de SOW-regeling is ons nu de mogelijkheid geboden een binnen de teams echt met elkaar eens goed te spreken over: hoe organiseren we nou eigenlijk een aantal dingen en kunnen we dat versimpelen? Wij hopen dat we met deze regeling die we hebben aangevraagd, waarbij we enerzijds heel erg gaan inzetten op intercollegiale toetsing en intervisie en aan de andere kant de schrapsessies met minder administratieve lasten. Ja, dat gaat uiteindelijk het werkplezier van de medewerker absoluut ten goede komen en dat heeft uiteindelijk altijd ook z'n positieve weerslag op de zorg aan de cliënt. Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld. Beeldtekst: Dien tussen 1 oktober en 15 november 2021 jouw subsidieaanvraag voor de SOW in. Bekijk de subsidiemogelijkheden op www.rvo.nl/sow *Muziek fadet uit*
Wetten en regels
- Bekijk de wijziging van de regeling
- Lees de publicatie van de geconsolideerde regelgeving (de originele regeling, inclusief alle wijzigingen) in de Staatscourant.