Ons Gebouw - Hilversum

Laatst gecontroleerd op:
3 mei 2016
Gepubliceerd op:
4 april 2016

Na enkele jaren van leegstand is 'Ons Gebouw' sinds 2007 in bezit van woningcorporatie Dudok Wonen, die het gebouw restaureerde en er achttien woonstudio’s realiseerde voor zorginstelling Sherpa. Onder de noemer ‘geWoon op jezelf’ wonen er nu jongeren met een beperking.

Beschrijving

Door de jaren heen werd het pand gebruikt als radiostudio, bioscoop, jongerencentrum, verenigingsgebouw, buurthuis en peuterspeelzaal. Met verrommeling van de originele ruimtes tot gevolg.

Technische aspecten en Uitvoering

Omdat herbestemming van een ongebruikelijk object op gespannen voet kan staan met de historische en monumentale waarden ervan, is het programma op maat gevormd naar de gegevenheden van het pand. Het gebouw heeft inmiddels bijvoorbeeld weer de originele hoge raampartijen in de voorgevel.

In de nieuwe situatie zijn de dichtgeslibde ruimtes open gemaakt. Vervolgens is in de voormalige grote zaal een extra verdieping gezet. Over alle etages heen is een nieuw trappenhuis met royale vide en voorzieningenkern geplaatst, met daarom heen de studiowoningen. Dit zijn lofts van circa 50 m2, elk uitgerust met een unit voorzien van keuken- en sanitaire voorzieningen. Door de zichtbare kapconstructie, de (herstelde) glas in loodramen, en de ruimtelijke werking van het royale trappenhuis, werkt het interieur zodanig gevarieerd op de gebruikers dat die hun ‘eigen’ huis als uniek ervaren.

Aan het exterieur is het beschadigde metselwerk deels vervangen. De stalen ramen zijn vervangen door bijpassende aluminium geïsoleerde puien en een aantal glas-in-loodramen zijn hersteld. Aan betonnen en metalen onderdelen zijn reparaties uitgevoerd en de voorgevel is gereconstrueerd naar het oorspronkelijke ontwerp.
Architectonische details die in de loop der jaren waren verdwenen zijn bij de werkzaamheden teruggebracht.
Er is uitstekend thermisch isolerend glas toegepast. Vanwege de geluidbelasting van wegverkeer over de Havenstraat, is aan de voorzijde geluidisolerend glas gezet. In de appartementen zijn ook geluidgedempte ventilatievoorzieningen aangebracht.

Energie en duurzaamheid

Door in het ontwerp de indeling en herbestemming te laten leiden door de structuur van het oorspronkelijke gebouw, inclusief de karakteristieke gevelcompositie, is er zo verstandig mogelijk omgesprongen met het bestaand materiaal. Wel is ervoor gekozen om een hedendaags niveau van energieverbruik te realiseren door na-isolatie, waar mogelijk CO2-gestuurde mechanische ventilatie, en zuinige installaties. De moderne, geïsoleerde aluminium kozijnen met klassiek stalen uitstraling volgens het oorspronkelijke gevelontwerp, vormen een balans tussen hergebruik en moderne energiehuishouding.

Kenmerken

Bent u tevreden over deze pagina?