The Student Hotel Rotterdam

Laatst gecontroleerd op:
3 mei 2016
Gepubliceerd op:
16 maart 2016

Het voormalige kantoorgebouw van de Sociale Verzekeringsbank aan de Oostzeedijk 182-200 in Rotterdam is herontwikkeld tot The Student Hotel Rotterdam met 252 kamers. Door het snelle succes is The Student Hotel in korte tijd een belangrijk marketingmiddel van de universiteit en de stad geworden.

Beschrijving

Bovendien is het hotel met horeca ook voor de Rotterdammers zelf een trekker. De straat is ‘s avonds veiliger en de komst van de koopkrachtige internationale studenten levert klandizie op voor de buurtwinkels. Kortom, de transformatie van kantoor naar woonruimte draagt bij aan de ontwikkeling van het hele gebied.

The Student Hotel richt zich op Community, Comfort en Convenience. Dat sluit aan bij de trends in hoger onderwijs die vragen om nieuwe vormen van studentenhuisvesting. In 2014 is de capaciteit in Rotterdam verdubbeld naar 490 kamers. Er zijn gelijksoortige initiatieven in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Enschede. Rabobank financieert Amsterdam (60 miljoen, 2013). Met verschillende ontwikkelaars, bouwers, unversiteiten en gemeentes wordt gezocht naar haalbare plannen voor Utrecht, Leiden, Delft, Groningen, Maastricht, en mogelijk nog in andere steden.

Technische aspecten en Uitvoering

Door het rudimentaire maar industriële ontwerp van Maaskants verzamelgebouw kon het casco worden behouden. Kamers, liften en andere functies zijn binnen het casco gerealiseerd. Alle ramen en andere façade-elementen zijn vervangen door geïsoleerde alternatieven.

Succesfactoren

The Student Hotel Rotterdam toont het belang van ondernemerschap en creativiteit in tijden van beperkte financiële middelen, snelle internationalisering en complexe herontwikkelingsvraagstukken. Zonder een business-model met verschillende doelgroepen, diverse hotelproducten, design, gebouw, locatie en team hadden ING Bank en andere investeerders niet getekend voor de financiering.

Specifieke problemen en oplossingen

Al snel bleek dat het woonwaarderingsstelsel en het bouwbesluit geen rendabel businessplan mogelijk maakten. Van het bouwbesluit moesten de kamers groter zijn dan gepland en binnen het puntensysteem mochten alle extra faciliteiten niet op marktconforme wijze worden verrekend. Ook bleek er geen vrije contractvorming mogelijk. Daarom is toen hotelvergunning aangevraagd. Volgens de gemeentelijke adviseurs bleek dat het beste te passen bij het model. The Carlyle Group (investeringsmaatschappij) ging akkoord en de ING-bank durfde het aan het eerste studentenhotel in Rotterdam te financieren (250 kamers, open sinds september 2012, investering 20 miljoen euro).

Kenmerken

Bent u tevreden over deze pagina?