Blog: Op pad met octrooien - intellectueel eigendom en de Nijmeegse Vierdaagse
Wie denkt aan de Nijmeegse Vierdaagse, denkt aan blaren, feesten en het beroemde kruisje. Maar innovatie? Toch kom je onderweg verrassend veel technologie én intellectueel eigendom tegen. Ik ben Britta Helwig, octrooiadviseur voor de regio Limburg. In deze blog neem ik je mee op mijn wandeltocht door de wereld van IE.

De Nijmeegse Vierdaagse is uitgegroeid tot het grootste wandelevenement ter wereld. Elk jaar komen in de derde week van juli meer dan 45.000 deelnemers van verschillende nationaliteiten op The Walk of the World af. Dagelijks lopen ze 30, 40 of 50 kilometer in en rond Nijmegen. Waarom zou je dat eigenlijk doen, vraag je je misschien af. Spierpijn, blaren en warmte uitslag gegarandeerd. Maar het gaat natuurlijk om: de feestelijke sfeer, mooie herinneringen, een gevoel van trots én het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Dit jaar doe ik voor de 2e keer mee. Best bijzonder, want eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n wandelaar.
Van wandeltocht naar ontdekkingstocht
40 kilometer per dag wandelen neemt al snel een volledige werkdag in beslag. Werken zit er dus niet in, maar intellectueel eigendom loop je overal tegen het lijf – letterlijk. Neem bijvoorbeeld mijn wandelschoenen. Mijn eerste paar is gesneuveld tijdens de intensieve voorbereiding, die vorig jaar al in februari begon. Een maand voor de start had ik ineens dringend een betrouwbaar nieuw paar nodig. Kwaliteit heeft een prijs, maar wat was ik opgelucht toen ik mijn nieuwe paar LOWA-schoenen aantrok en er zo op wegwandelde. Niet verwonderlijk, want er blijkt behoorlijk wat innovatie en ontwikkeling te zitten in wat deze schoenen zo comfortabel maakt. En innovatie laat zich natuurlijk vastleggen via intellectuele eigendomsrechten. Maar welke rechten zitten er nou eigenlijk in mijn schoenen?
De weg van de onderzoekende wandelaar
Tot mijn verrassing bleek dat LOWA de afgelopen 20 jaar in de categorie ‘schoeisel’ (klasse A43 binnen de octrooiclassificaties) maar een beperkt aantal octrooien had aangevraagd. Zocht ik op de verkeerde plek? Of zijn de technologieën die mijn schoenen zo comfortabel maken misschien in licentie verkregen? Of helemaal niet geoctrooieerd? Ik ontdekte dat LOWA al in 1993 is overgenomen door de Tecnica Group. Met hernieuwde hoop zocht ik verder naar relevante octrooipublicaties. Maar ook dat leverde niets op.
Met goed onderzoek kom je altijd verder
Mijn zoektocht bracht me uiteindelijk bij het ademende materiaal in de schoenen: GORE-TEX. Je kent deze water- en winddichte, maar ademende technologie vast: het zit in schoenen, jassen en handschoenen. Bob Gore ontwikkelde dit materiaal – geëxpandeerd polytetrafluorethyleen (PTFE) – in 1969. Hij vroeg in 1970 voor het eerst octrooibescherming aan op het oorspronkelijke product (US3962153A) en het productieproces (US3953566A). Octrooibescherming duurt wettelijk – met enkele uitzonderingen – maximaal 20 jaar. Maar geregistreerde merken, zoals de merknaam en logo’s waarmee het materiaal wordt vermarkt (bijvoorbeeld registratienummer 017547993) kunnen oneindig lang bescherming bieden.
Wandelen met of stilstaan bij IE
Of er nu octrooien op rusten of niet: dit paar schoenen moet het nog minstens 4 dagen met mij uithouden. Aanstaande vrijdag hoop ik de finish te halen van de 107e editie van de Vierdaagse, en mijn 2e Vierdaagsekruisje in ontvangst te nemen. Dat kruisje is trouwens óók als merk geregistreerd (registratienummer 785711). En zo blijkt maar weer: of je nu wandelt, werkt of pauzeert – intellectueel eigendom is overal om ons heen. Je moet er alleen even bij stilstaan.
Meer weten?
Benieuwd hoe (de details van) IE jou verder op weg kunnen helpen? Bekijk in de octrooiagenda welke webinars en workshops over IE we aanbieden.