Blog: Vroegefasefinanciering - waar moet je op letten?

Gepubliceerd op:
2 december 2022

Vroegefasefinanciering (VFF) is meer dan een heerlijk scrabblewoord. Starters en mkb-ondernemingen onderzoeken met deze lening of hun businessidee zal slagen op de markt. De regeling daagt ze uit hun idee om te zetten naar een succesvol proof-of-concept. Ik ben Marion van der Heden, adviseur Vroegefasefinanciering bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en deel graag tips en tricks met jullie die ik geregeld mee geef aan bedrijven die een aanvraag indienen. Zo zijn de lessen voor het ene bedrijf, handvatten voor het andere.

“Het mooie van deze regeling is dat bedrijven uit alle sectoren een aanvraag kunnen indienen.”

Jaarlijks krijgen ongeveer 30 ondernemingen een lening. Dit is een derde van alle aanvragen. Per onderneming is de lening gemiddeld € 290.000. Om hiervoor in aanmerking te komen, is het onder meer van belang dat:

  • je bedrijf jonger is dan 5 jaar;
  • je een uitgewerkt businessplan en vroegefaseplan hebt;
  • je een team hebt om het vroegefaseplan ook echt uit te voeren;
  • je een investeerder zoekt, die het vervolg op het vroegefasetraject gaat financieren.

Markt- en verkoopstrategie

Goed je plannen uitwerken is dus een must. Mijn tip: kijk eens aandachtig naar de uitwerking van de markt- en verkoopstrategie. Die is meestal iets minder goed doordacht. Degenen die een aanvraag indienen hebben vaak een technologische achtergrond. Dat zijn de techneuten die geweldig goed weten wat ze willen ontwikkelen en ook hoe ze dit willen doen. Maar dan moeten ze een verkoopstrategie en verdienmodel ontwikkelen. En daar valt nog winst te behalen. Hoe ga je je klanten bijvoorbeeld benaderen?

Terugkoppelen feedback

Bedrijven die in aanmerking komen voor VFF nodigen wij uit voor een intakegesprek. Tijdens het gesprek houden we de ondernemers een spiegel voor door kritische vragen te stellen en advies te geven. Dat ons advies wordt gewaardeerd blijkt uit de mooie woorden van sport start-up Truekinetix. Het bedrijf is dankzij de adviezen scherper gaan kijken naar hun eigen businessplan. Altijd fijn om te horen dat onze feedback wordt gewaardeerd.

Veel voorkomende adviezen

Plannen kunnen gaan over uiteenlopende onderwerpen en innovaties. Toch zien we wel een rode lijn wat betreft de tips die wij geven. Benieuwd naar 4 van deze tips? Dat komt goed uit:

  1. Kijk goed naar je kosten, zodat je ze naar beneden kunt brengen. Probeer het maximale te doen met minder geld. Dit zeg ik puur voor de bedrijven zelf, zodat ze niet met een onnodig hoge schuld zitten straks.
     
  2. Er zijn vaak 2 plannen: technisch en commercieel. Breng focus aan in beide plannen. Waar ligt bijvoorbeeld de focus als je in je commerciële plan meerdere verdienmodellen hebt?
     
  3. Laat het plan lezen door iemand die het plan nog niet heeft gezien en kennis van zaken heeft. Ook zijn er adviseurs bijvoorbeeld bij regionale incubators of bedrijfsverzamellocaties die hun expertise gratis beschikbaar willen stellen. Let wel op de geheimhoudingsverklaring, want je hebt vaak toch te maken met intellectueel eigendom.
     
  4. Zoek een investeerder die bij jou en jouw business case past. Je mag best kritisch zijn. Je hebt niets aan een investeerder waar je geen connectie mee hebt of die niet bekend is met de markt waarvoor je het product ontwikkelt.

“Tijdens het intakegesprek houden we de ondernemers een spiegel voor door kritische vragen te stellen en advies te geven.”

Wat maakt Vroegefasefinanciering zo uniek?

Het mooie van deze regeling is dat bedrijven uit alle sectoren een aanvraag kunnen indienen. Van een vacuummeerapparaat voor in je keuken, tot een modern scootmobiel, tot een behandeling voor Alzheimer. Er komt zoveel voorbij!

Verder heb je – omdat ondernemingen aan het begin staan van het ontwikkelingsproces van hun idee naar proof-of-concept - bij de VFF vrijwel altijd te maken met gedreven ondernemers die heilig in hun product geloven. Dit ambitieuze ondernemerschap heb je nodig en is ook gewenst voor deze regeling.
Neem bijvoorbeeld het bedrijf Vislift BV. Zij bedachten een slimme vislift die zich aanpast aan de omstandigheden van bijna iedere vissoort en waardoor deze vissen naar hun gewenste habitat kunnen zwemmen. Heel vernieuwend vergeleken met de traditionele vistrap. De man achter het bedrijf heeft zijn hart ook echt op de goeie plek zitten. Hij kijkt namelijk met een maatschappelijke bril naar de inrichting van zijn team, waar onder andere plaats is voor mensen met een autismespectrumstoornis. En het mooie is, het bedrijf gaat als een speer. Hij heeft een fantastische investeerder die ook in het bedrijf is gestapt, zodat de ondernemer kan doen waar hij goed in is. Dit is nou een geslaagd voorbeeld van een investeerder die echt past bij het bedrijf! En dit is slechts een voorbeeld van de vele ondernemers die ik heb gesproken en waarbij je kunt bijdragen aan het ontwikkelen en realiseren van een nieuw product.

Meer weten?

Vroegefasefinanciering vraag je aan bij een van de regionale loketten of landelijk. Lees meer informatie over de regeling.

Marion van der Heden
Adviseur Vroegefasefinanciering
Bent u tevreden over deze pagina?