Nieuwe uitdagingen, nieuwe kansen tijdens Nationaal Export Event 2022

Gepubliceerd op:
14 oktober 2022

Meer dan 300 ondernemers en exporteurs waren op 12 oktober bij het Nationaal Export Event (NEX) in Nieuwegein. Bent u ook op zoek naar nieuwe exportmarkten en heeft u dit evenement gemist? Of wilt u een volgende stap zetten? Lees dan verder!

nex22 aftersales

Het Nationaal Export Event is georganiseerd door RVO, evofenedex, ING, het Oranje Handelsmissiefonds en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens NEX bespraken we nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen rondom export voor het Nederlands MKB. Centraal stonden de thema's wendbaarheid en flexibiliteit.

“Opnieuw wordt veel van jullie veerkracht en flexibiliteit gevraagd. Geopolitieke onrust, een krappe arbeidsmarkt, duurdere grondstoffen. Zelden was er zoveel tegelijk aan de hand in Nederland. Weet dat jullie juist nu kunnen rekenen op een ruggensteun van het kabinet.”

Liesje Schreinemacher
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
liesje schreinemacher

Impressie van de dag

Prominente sprekers en handelsexperts praatten de ondernemers bij in een inspirerende plenaire sessie en in diverse interessante sessies. Welke nieuwe kansen brengen de nieuwe uitdagingen anno 2022 met zich mee? Met welke risico's hebben ondernemers te maken? Ervaren exporteurs deelden hun ervaringen en gaven tips. Ondernemers konden volop netwerken en kregen de kans om 1-op-1 in gesprek te gaan over hun exportplannen met ambassades, NBSO's en consulaten-generaal.

"In een crisis zijn 2 dingen belangrijk: 1) Deel je verhaal en zoek sparringpartners. Zo kom je op nieuwe ideeën die je in je eentje nooit bedacht had. 2) Durf out-of-the-box te denken en nieuwe dingen te proberen."

Cathelijne Lania
Eigenaar van A Beautiful Story & oud-winnaar OHMF
cathelijne lania nex22

Er waren later op de middag verschillende sessies waar ondernemers aan mee konden doen. Bijvoorbeeld het Export Spel. Onder leiding van Martijn Baijens, Specialist International Business Desk bij ING, keken ondernemers daarbij naar de uitdagingen van exporteren. "Er komt meer bij kijken dan je denkt", aldus Martijn. In de sessie 'Hoe maak je van je b2b-export een strategisch succes?' stelde Maurits Croon, eigenaar van Studio Croon, de deelnemers 2 vragen. 1: Waar ga je ondernemen? en 2: Hoe ga je winnen? Maurits: "Dat is de essentie van strategie."

Tijdens de 1-op-1-gesprekken spraken we met een ondernemer die had zitten praten met iemand van de Poolse ambassade. "Ik heb zeker wat aan het gesprek gehad. Ik loop vaak tegen communicatieproblemen en cultuurbarrières aan in Polen. Ik word nu in contact gebracht met potentiële agenten en klanten, daar ben ik erg blij mee."

"Mijn tip aan ondernemers die zaken willen doen in België: benader Vlaamse bedrijven in het Nederlands en Waalse bedrijven in het Frans."

Meline Arakelian
Hoofd Economisch Cluster bij de Nederlandse ambassade in Brussel

Winnaars van het OHMF bekendgemaakt!

Het Nationaal Export Event had de eer om de prijsuitreiking van het Oranje Handelsmissiefonds te verzorgen. De 10 winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds 2022 zijn: Ukje, The Mouse Mansion Company, Climate Booster, Seepje, Momo Medical, Infoland, OneThird, Biota Nutri, PIM Machinery en VINADA. Meer weten over de winnaars? Bekijk de website van het OHMF.

Bekijk de aftermovie

Benieuwd naar een sfeerimpressie van NEX? Bekijk de aftermovie!

"NEX heeft mij vandaag veel inzicht gegeven in de regio's waar wij actief zijn!"

Jarno de Graaf
Lubbers Logistics Group

Meer weten? Wij helpen u graag verder

Wilt u na het Nationaal Export Event concrete stappen zetten naar een nieuwe buitenlandse markt? Of wilt u uw activiteiten daar uitbreiden? Het buitenlandnetwerk van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt u graag verder.

Blijf op de hoogte en doe mee aan evenementen

RVO organiseert regelmatig evenementen over zakelijke kansen in het buitenland. Houd onze evenementen in de gaten, meld u aan voor de nieuwsbrief van RVO en de mailing 'evenementen internationaal ondernemen' of volg ons op Twitter en LinkedIn.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?