Octrooiblog: In het zonnetje - 5 inspirerende innovatieve vrouwen

Laatst gecontroleerd op:
7 maart 2024
Gepubliceerd op:
29 februari 2024

8 maart Internationale vrouwendag – is dat nog wel van deze tijd? Ja, ik vind van wel! Ik ben Britta Helwig, octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland, en ik weet dat er enorm veel inspirerende vrouwen zijn die het verdienen om op deze dag in het zonnetje gezet te worden. Daarom vroeg ik mijn collega’s van Octrooicentrum Nederland: welke innovatieve vrouw inspireert jou? De mooiste reacties deel ik hier graag.

Britta Helwig, octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland

Willemine van der Woerd – oud-directeur van een kettingkastenfabriek

“Ze was van 1956 tot 1989 directeur van een kettingkastenfabriek en heeft maar liefst 20 octrooien op haar naam staan. Ik vind haar inspirerend, omdat ze zowel directeur als uitvinder was. Helaas is dat nog steeds ongebruikelijk voor een vrouw, en in haar tijd helemaal. Haar belangrijkste uitvinding was de kunststof kettingkast, die later de standaard is geworden voor stadsfietsen.”
– Ingrid Stuijt-Noordhoek, Technisch Adviseur

Laura van ’t Veer – uitvindster van de borstkankertest Mammaprint 

“Borstkanker treft vaak jonge vrouwen die nog aan hun leven moeten beginnen als partner en/of als moeder. Het is een onderwerp waarvan de impact niet te onderschatten is. Laura inspireert mij omdat ze haar kennis en kunde niet alleen inzet voor zichzelf, maar ook haar studenten op weg helpt om de weg van ondernemerschap te ontdekken.”
– Thijs Spigt, directeur Octrooicentrum Nederland

Mária Telkes – een icoon uit de jaren 40

“Zij was al in de jaren 40 bezig met de technologie voor zonne-energie, een zonnewarmteopslag-systeem. Haar techniek beschermde ze met octrooien. Ze ontwierp in die jaren het eerste huis op zonne-energie, het Dover Sun House. Alle lof voor Maria, koningin van de zon!”
– Greta van Bemmelen, teammanager octrooikennis en voorlichting

Josephine Cochrane – vond in 1886 de vaatwasser uit

“Josephine was een vrouw die zelf geen opleiding had genoten, maar zich daardoor niet liet weerhouden. Ze zocht zelf naar oplossingen voor de problemen die zij zag en ging net zo lang door tot ze een oplossing had. Van de vaatwasser hebben we nu nog steeds profijt, en daar ben ik haar heel dankbaar voor. Sterker nog: toen ik ooit mijn eigen huis kreeg was een vaatwasser het allereerste wat ik kocht.”
– Yp Kroon, octrooiadviseur

Evelyn Berezin – uitvindster van de 1e digitale tekstverwerker

“Vrouwen hadden het extra moeilijk in de tech-industrie, waar Evelyn in de jaren 50 van de vorige eeuw in begon te werken. Haar verhaal inspireert mij, omdat ze in 1969 toch haar eigen bedrijf oprichtte. Bovendien heeft haar uitvinding een drastische impact op ons leven gehad – tot de dag van vandaag! Later heeft ze ook het 1e digitale reserveringssysteem voor vliegtuigmaatschappijen ontwikkeld. Leuk om even aan haar te denken als je je volgende reis boekt.”
– Hoi Ting Leung, adviseur Octrooicentrum Nederland

Op zoek naar inspiratie bij innovatie? 

Ben jij ondernemer en wil je een innovatie op de markt brengen? Regel dan op tijd je intellectueel eigendom. Mijn collega octrooiadviseurs en ik ondersteunen je er graag bij. Met deskundige, onafhankelijke en gratis informatie.

Maak kennis met de octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland 

Meer weten?

 “Vooroordelen zijn de belangrijkste oorzaak van de kloof tussen man en vrouw binnen innovatie” - Interview Belén Hein (internationale vrouwendag 2023)
Patente podcast #1: Aniela Hoitink - Duurzame producten van paddenstoelen - RVO-podcast op Spotify
 

Bent u tevreden over deze pagina?