Octrooiblog: kerstuitvindingen en een hartelijke kerstgroet!

Gepubliceerd op:
12 december 2021

De een haalt half september alvast zingend de dozen met kerstversieringen van zolder, terwijl de ander gillend de deur uit rent bij het horen van Mariah Carey’s over-de-top-kerstkraker. Of je nu een hardcore kerstfan of een kerstontkenner bent: ik hoop dat iedereen plezier beleeft aan deze speciale kersteditie van ons octrooiblog, vol wonderlijke kerstuitvindingen.

Categorie: kerstkleding

Muts met gat voor paardenstaart

Je zult er maar een hebben, een paardenstaart. Waar láát je dat ding, als het weer tijd is voor gebreide mutsen? Deze uitvinding biedt uitkomst: een muts met extra gat voor een paardenstaart (octrooinummer WO2005032292). Je moet er maar op komen. De uitvinder, Jennifer Brundage, is overigens een voormalige softbalspeler én Olympisch kampioen.

Multifunctionele kerstmuts

Je zou het misschien niet zeggen, maar dit is een multifunctionele kerstmuts (octrooinummer US2002074184). Want het is ook te gebruiken als roeptoeter, gehoorapparaat, tas, reclameobject, veiligheidskegel én kerstversiering. Zie je jezelf al zitten, aan het kerstdiner, met je foute kersttrui en deze, eh, uitvinding?

Categorie: kerstgemak

De sneeuwmanmaker

Degenen die ooit een witte kerst hebben meegemaakt kunnen erover meepraten. Sneeuwpoppen maken is zó vermoeiend. Gelukkig bedachten Giuseppe en Angelica Mileto er iets op: Mr. Snowman Maker (octrooinummer CA2950057). Dankzij de verschillende mallen heb je in een handomdraai een fraaie sneeuwpop in de tuin staan.

De iglomaker

Een beetje kerstliefhebber laat z'n sneeuwman natuurlijk niet in de kou staan. Maar om nou zelf een iglo te gaan maken… Gelukkig is ook daar een technische oplossing voor: de iglomaker (octrooinummer US4154423) bestaat uit 2 mallen waar je sneeuw in schept. Door de slimme vormgeving levert dit ijsblokken op die samen een koepelvormige constructie vormen.

Categorie: uit de oude doos

Sleeconstructie voor kinderwagens

Vroeger! Vroeger hadden we nog échte winters. Met metershoge sneeuwhopen. Probeer daar maar eens doorheen te komen, met je kinderwagen op wielen. William Kidder bedacht er wat op. De RDW zou 'm nu waarschijnlijk niet toelaten op de openbare weg, maar in 1907 was het vast een uitkomst, deze sleeconstructie voor verschillende soorten kinderwagens (octrooinummer US841786).

Sleeën onder je fiets

Niks auto met winterbanden of vierwielaandrijving en dan nog klagen over gladheid op de weg. In 1904 bonden mensen gewoon sleetjes onder hun fietsbanden (octrooinummer US773959). Hup, op de fiets naar school of naar het werk! "Dashing through the snow, on a bicycle with a sleigh…"

Goed voornemen voor 2022: meer doen met IE!

Heb jij al goede voornemens voor het nieuwe jaar? Dan bij deze alvast een tip: maak in 2022 werk van je goede zakelijke voornemens en bekijk hoe IE-rechten jouw business een boost kunnen geven.

Op onze octrooipagina voor ondernemers hebben we op een rijtje gezet hoe we jou kunnen helpen.

Fijne feestdagen!

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 40 02

Ik ben Myra Verkuijl, tekstschrijver en redacteur bij Octrooicentrum Nederland. Al ruim 10 jaar schrijf ik over uitvindingen, octrooien en andere intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten). Sommige uitvindingen maken de wereld beter, veiliger en fijner. En andere uitvindingen maken de kerstdagen wat vrolijker.

Myra Verkuijl
Tekstschrijver en redacteur, Octrooicentrum Nederland
Bent u tevreden over deze pagina?