Octrooiblog: ThatsIP - handige lesmodule over intellectueel eigendom voor hoger onderwijs

Gepubliceerd op:
8 oktober 2021

Ken je die reclames waarin acteurs zeggen "Ik gebruik het zelf ook!"? Op mij komt dat nooit zo geloofwaardig over. En toch ga ik die woorden in deze blog ook gebruiken. Want hij ís gewoon heel handig, de kant-en-klare-onderwijstool over intellectueel eigendom waar ik het over wil hebben: ThatsIP. En ja, ik gebruik hem dus zelf ook!

Ondernemende studenten

Want wat als studenten bijvoorbeeld samen in een projectgroep een slimme uitvinding doen: van wie is de uitvinding dan? Of die leuke bedrijfsnaam voor je onderneming: hoe weet je of die niet al in beslag genomen is door een ander?

Voor studenten is kennis over octrooien en IE (Intellectual Property oftewel IP in het Engels) belangrijk tijdens hun studie én daarna. Zeker wanneer ze een eigen onderneming willen starten. Octrooicentrum Nederland en de Benelux Office for Intellectual Property (BOIP) ontwikkelden daarom ThatsIP, speciaal voor studenten uit het hoger onderwijs. ThatsIP biedt een stap voor stap introductie in allerlei beschermingsvormen en is gratis te gebruiken door onderwijsinstellingen.

Theorie en praktijk

ThatsIP legt de theorie en praktijk van IE begrijpelijk uit. Het gaat in op allerlei situaties waarin IE een rol speelt. Bijvoorbeeld:

  • Wat kun je beschermen als het gaat om 3D-printen?
  • Van wie zijn de rechten als je samen iets uitvindt? Of als je uitvinding onderdeel is van je opleiding? Heeft de school dan nog rechten?
  • Kun je een app beschermen? Of digitale dienstverlening zoals een kamerverhuurplatform?

Dit soort vragen komen aan bod bij de voorbeelden uit de praktijk. Daarmee krijgen studenten goed inzicht in de rol van IE-rechten, die elke keer anders kan zijn.

Check je kennis

Studenten kunnen hun kennis over de theorie checken met quizvragen. Die quiz kun je vaker doen omdat de vragen steeds wisselen. Dit is handig als voorbereiding op de testvragen die ThatsIP per onderwerp aanbiedt.

Je vindt de tool via de website ThatsIP.nl.

Docentenhandleiding aanvragen

Maar hoe gebruik je ThatsIP nu als docent? Daar is een docentenhandleiding voor. Dus ben je docent en geïnteresseerd om ThatsIP toe te passen in het onderwijs? Vraag dan toegang tot deze handleiding aan bij Octrooicentrum Nederland via octrooicentrum@rvo.nl.

Webinars en workshops

Niet alleen docenten en studenten, maar ook (beginnende en ervaren) ondernemers kunnen terecht bij Octrooicentrum Nederland. Voor ondernemers die meer willen weten over IE-rechten organiseren we regelmatig webinars en workshops. Kijk in onze octrooiagenda voor het complete aanbod.

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 40 02

Ik ben Maurice Mooijman, accountmanager onderwijs bij Octrooicentrum Nederland. Als accountmanager voor onder andere Hogescholen ben ik erg blij met ThatsIP. Het is een praktische, gratis tool over intellectueel eigendom (IE). Deze online lesmodule legt studenten stap voor stap uit wat ze moeten weten over verschillende beschermingsvormen. Dat is vooral belangrijk voor studenten die een eigen bedrijf willen beginnen. En hoe sneller ze leren hoe ze hun (toekomstige) IE goed kunnen beschermen, hoe beter!

Maurice Mooijman
Accountmanager onderwijs, Octrooicentrum Nederland
Bent u tevreden over deze pagina?