Tanken bij de boer (2017)
CCS heeft op het melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo (Gld) een tankstation gerealiseerd voor het tanken van groen gas. Dit tankstation is direct aangesloten op een biogas-opwerkinstallatie, de Bio-Up. Deze werkt het biogas op tot aardgaskwaliteit. Het gas voor het tankstation wordt gecomprimeerd tot 250 Bar en opgeslagen in stalen gasflessen. Het tankstation biedt het aan als groen CNG (Compressed Natural Gas). De gasbuffer wordt aangevuld vanuit de Bio-Up.
Doel
Het grootste deel van het gas gaat als groen gas het aardgasnet op. Een klein deel wordt gebruikt voor het tankstation. Het tankstation is beschikbaar voor particulieren en bedrijven die met een pinpas kunnen tanken.
Aanleiding
Het gebruik van diesel in de agrarische bedrijfsvoering is één van de lastigste onderdelen in het traject naar een energieneutrale landbouw. Veel andere processen kunnen met zon- en windenergie van energie worden voorzien. Voor de trekkers is dat een lastigere opgave. Behalve dat de benodigde energiehoeveelheid groot is, is het ook gebrek aan kennis en infrastructuur die de massale introductie van schone(re) trekkers tegenhoudt. Met dit project willen we demonstreren dat je als melkveehouderij kunt voorzien in je eigen transportbrandstofbehoefte.
Doel van het project
Demonstreren dat het op relatief kleine schaal mogelijk is een groen CNG-tankstation te realiseren en te exploiteren.
Korte omschrijving van de activiteiten
CCS heeft een bestek gemaakt van de eisen die gesteld worden aan het tankstation. Dit is openbaar aanbesteed. Uit deze aanbesteding is het bedrijf E. Meurs BV naar voren gekomen als de beste partij. CCS en Meurs hebben het project gezamenlijk gerealiseerd.
Locatie
KTC De Marke, Roessinkweg 2, 7255 PC Hengelo
Naam deelnemer | Type organisatie | Rol in project |
---|---|---|
CCS Energie advies | Penvoerder |
Resultaten en doelstellingen
Het resultaat is een werkend tankstation voor CNG op een boerenbedrijf, gevoed met groengas dat op dezelfde boerderij is geproduceerd.
Conclusies
Technisch is het goed gelukt dit station te realiseren. Dit is hiermee (voor zover ons bekend) het eerste CNG-tankstation dat voor 100% draait op groengas.
Aanbevelingen
De administratieve zaken omtrent de exploitatie van een CNG-tankstation waren niet eenvoudig. Voor de exploitatie is het handig om een contract af te sluiten met een transportbedrijf of een taxibedrijf.
Het project draagt bij aan de doelstellingen van de DKTI Transport regeling door een verlaging van CO2 emissie, NOx, fijn stof, en geluid te realiseren. Tevens draagt het project bij aan de realisatie van de Duurzame Brandstofvisie onder het SER energie akkoord voor duurzame energie, en aan de Richtlijn betreffende de uitrol van infrastructuur van alternatieve brandstoffen.
Financiële bijdrage
De financiële bijdrage vanuit de eerste tender van DKTI Transport bedraagt €124.373,00.
DKTI Transport
De eerste tender van DKTI Transport heeft een looptijd van 2017 tot en met 2021. De eerste ronde sloot op 21 december 2017 om 17.00 uur. Meer informatie over de eerste tender van DKTI Transport.