Exporteert u naar Spanje? Let op veranderingen in de Spaanse verpakkingsregels

Gepubliceerd op:
20 maart 2024
Laatst gecontroleerd op:
21 maart 2024

Brengt u producten op de Spaanse markt? Let dan goed op veranderingen die er sinds vorig jaar gaande zijn in de Spaanse verpakkingsregels. In 2025 staan meer wijzigingen op stapel.

In 2023 is de nieuwe Spaanse Verpakkingswet ingevoerd. Die nieuwe wet heeft grote gevolgen voor fabrikanten en buitenlandse bedrijven die zakendoen in Spanje en daarbij verpakkingen gebruiken.

Belastingen op verpakkingen

Spanje heeft plasticbelasting ingevoerd om niet-herbruikbare plastic verpakkingen te belasten. De milieukosten van plastic worden zo verwerkt in de prijs van eindproducten.

U heeft een gemachtigde vertegenwoordiger nodig

Door de nieuwe wet zijn Nederlandse bedrijven die verpakte producten verhandelen op de Spaanse markt, verplicht om een gemachtigde vertegenwoordiger ('Representante Autorizado') in Spanje te hebben.

Het maakt daarbij niet uit of uw bedrijf rechtstreeks of via verkoop op afstand zakendoet. Deze gemachtigde vertegenwoordiger wordt opgenomen in een register voor producenten van producten.

Daarnaast moeten bedrijven handels-, commerciële en industriële verpakkingen registreren. 

Niet-ingezeten buitenlandse bedrijven die zich moeten registreren in het verpakkingsregister, hebben een Spaans belastingnummer (NIF) nodig. De Spaanse autoriteiten accepteren geen buitenlands btw-identificatienummer.

Groene Punt-logo is niet meer verplicht

Naast deze nieuwe verplichtingen is er ook iets niet meer verplicht: het plaatsen van het Groene Punt-logo (ook wel bekend als Green Dot) is nu optioneel.

Meer veranderingen in 2025

Vanaf volgend jaar zijn fabrikanten verplicht om een systeem  op te zetten voor statiegeld, inlevering en terugbetaling voor herbruikbare verpakkingen (inzameling en recycling).

Lees meer over de veranderingen in 2025 op de website van Ecoembes, een Spaanse non-profitorganisatie die zich richt op het bevorderen van recycling en milieuvriendelijk beheer van verpakkingsafval.

Alle veranderingen van de nieuwe verpakkingswet op een rij:

  • Nieuwe belasting op plastic wegwerpverpakkingen.
  • Verplichte registratie in het verpakkingsregister.
  • Verplicht Spaans belastingnummer (NIF).
  • Uitbreiding producentenverantwoordelijkheid naar commerciële en industriële verpakkingen.
  • Speciale recyclingverplichtingen voor glazen verpakkingen.
  • Nieuw statiegeldsysteem.
  • Nieuwe verantwoordelijkheden voor logistieke partners en e-commerceplatforms.

Meer weten over verpakkingsregels in Spanje?

Vragen over export naar Spanje?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?