Meer verduurzamingskansen voor VvE’s bij subsidieregeling SCE 2024
De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) krijgt dit jaar meer mogelijkheden voor zonne- en windenergie erbij. Dit maakt het voor VvE’s en energiecoöperaties aantrekkelijker om een aanvraag in te dienen. Zo kunnen zij nu subsidie aanvragen voor grotere projecten met meer zonnepanelen of windmolens met meer vermogen.
Samen duurzame elektriciteit opwekken
De SCE-subsidie is bedoeld voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) die hernieuwbare (duurzame) elektriciteit willen opwekken met zonne-energie, windenergie of waterkracht. VvE’s gebruiken deze subsidie meestal om zonnepanelen te installeren. Dit kan gaan om projecten vanaf ongeveer 40 zonnepanelen, uitgaande van 375 watt per paneel.
Energiecoöperaties zijn vaak groepjes enthousiaste buurtbewoners die iets willen doen met duurzaamheid. Samen investeren zij in energieprojecten.
Aanvragen makkelijker voor grote projecten
Voor elektriciteitsopwekking met zonnepanelen heeft de subsidie dit jaar 3 nieuwe categorieën. Het maximaal vermogen is verhoogd tot en met 6 megawatt (MW). Dit betekent dat een project uit zo’n 12.000 zonnepanelen kan bestaan. Hierdoor kunnen VvE’s en energiecoöperaties voor grotere projecten subsidie aanvragen. Een aanvrager hoeft een groot project niet meer op te knippen in kleinere projecten om subsidie te kunnen aanvragen.
Voor windenergie is er één categorie bij gekomen. Ook hierbij is het vermogen een stuk hoger: 6 MW. Zo komen grotere windmolens in aanmerking voor subsidie en dat maakt een project sneller rendabel.
Meer veranderingen in SCE
Er zijn nog een paar kleine veranderingen in de SCE:
- Wie aanvraagt in de categorie ‘gebouwgebonden installatie van 500 kWp tot en met 6 MW’ moet voortaan een verklaring meesturen over de draagkracht van de dakconstructie. Dit is nodig om aan te tonen dat een dak stevig genoeg is om een groot aantal zonnepanelen te dragen.
- De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) keert geen subsidie meer uit voor de perioden dat de elektriciteitsprijs negatief is. Dat gebeurt als het aanbod van stroom groter is dan de vraag. Het is op zulke momenten ongewenst dat veel stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet raakt dan overbelast.
RVO biedt adviesgesprek aan
RVO biedt dit jaar adviesgesprekken aan voor VvE’s en energiecoöperaties die subsidie willen aanvragen. Wie vragen heeft over zijn project, kan zich voor zo’n gesprek opgeven. Hoe dit werkt, is te lezen op de webpagina’s over de SCE.
Subsidie aanvragen tot 1 november
De subsidie is 2 april 2024 opengegaan en sluit 1 november 2024. Het subsidiebudget is € 100 miljoen.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat