Open voor aanvragen

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Gepubliceerd op:
12 januari 2021
Laatst gecontroleerd op:
20 januari 2023

Bent u een energiecoöperatie of vereniging van eigenaars (VvE)? En wilt u hernieuwbare (duurzame) elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht opwekken? Vraag dan subsidie aan met de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE).

Budget en looptijd

Startdatum:
maandag 9 januari 2023
08:00 AM (CET)
Einddatum:
woensdag 1 november 2023
04:00 PM (CET)
Totaal budget:
€ 150.000.000

Samen energie opwekken: de SCE-subsidie in 2023

Lees over de wijzigingen voor deze subsidieregeling in 2023.

Op 8 december 2022 organiseerden wij een webinar. Daarin legden we uit waarom het in 2023 makkelijker is voor coöperaties en VvE’s om succesvol gebruik te maken van de SCE. Kijk de uitzending terug.

  Hoe werkt de subsidie?

  De SCE is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat wij de subsidie uitkeren in de vorm van een bedrag per geproduceerde kWh.

  Elk jaar stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) per type installatie basisbedragen vast. Het basisbedrag is het bedrag per geproduceerde kWh, dat nodig is om de installatie rendabel te maken. Het basisbedrag van het jaar waarin u aanvraagt, geldt voor de hele subsidieperiode van 15 jaar. U heeft dus langdurige zekerheid over het rendement op de investering.

  De subsidie per kWh is het verschil tussen het basisbedrag en het correctiebedrag. Het correctiebedrag is de marktprijs voor energie. Als de energieprijs stijgt, ontvangt u minder subsidie en als de energieprijs daalt, ontvangt u meer subsidie. De basisenergieprijs is de ondergrens van het correctiebedrag. De geproduceerde energie moet door VertiCer (voorheen CertiQ) van certificaten (garanties van oorsprong GVO) voorzien zijn om in aanmerking te komen voor subsidie.

  We hebben een aantal rekenvoorbeelden opgesteld.

  Budget

  Het budget is € 150 miljoen. Er volgt jaarlijks een nieuwe openstellingsronde tot 1 april 2026.

  De budgetverdeling gaat op volgorde van binnenkomst. Hierbij gaan wij uit van een volledige aanvraag die voldoet aan de eisen van de regeling. Is het budget op een bepaalde dag overtekend (er is dan voor meer budget aangevraagd dan er beschikbaar is)? Dan loten we binnen die dag. De loting bepaalt dan welke aanvragen voor subsidie in aanmerking komen.

  Wat is een postcoderoos?

  De leden (particulieren of bedrijven) en de installatie moeten wonen of gevestigd zijn binnen de aangevraagde postcoderoos. De postcodekaart van Nederland bepaalt het postcoderoosgebied. Met de Postcodeviewer (bij voorkeur openen met Firefox of Edge) kunt u uw postcoderoos bepalen.

  Voorbeeld:

  Uw zonnedak staat in een bepaald postcodegebied.

  • Bij een coöperatie moeten alle deelnemers in datzelfde postcodegebied wonen, of in één van de aangrenzende postcodegebieden.
  • Bent u een VvE? Dan moet 75% van de leden binnen de postcoderoos wonen.
  • U kunt uw productie-installatie in het midden van de postcoderoos plaatsen of in één van de 'blaadjes' van de roos. In dat laatste geval noemen we dit ook wel de postcoderups.
  • Is uw bedrijf gevestigd in de postcoderoos? Dan mag u als lid in de energiecoöperatie meedoen. Wel moet u dan een kleinverbruikersaansluiting hebben.

  Voorwaarden

  Wilt u een subsidieaanvraag indienen? Bekijk dan eerst de voorwaarden. Er zijn algemene voorwaarden, voorwaarden voor energiecoöperaties en voorwaarden voor Vereniging van Eigenaars (VvE).

  Categorieën

  De SCE biedt subsidie voor de inzet van technieken voor de opwekking van hernieuwbare (duurzame) energie binnen een postcoderoosgebied. Het gaat om de categorieën:

  De uiterste datum van het in gebruik nemen van een techniek in de categorie Zon-PV is 2 jaar (na de datum van de beschikking tot subsidieverlening). Voor de categorieën Wind en Waterkracht geldt een realisatietermijn van 3 jaar.

  Uw aanvraag voorbereiden

  Wilt u weten welke stappen u moet doorlopen? Bekijk het stappenplan.

  Aanvragen

  Vanaf 9 januari 2023 kunt u weer subsidie aanvragen.

  Na uw aanvraag

  Na uw aanvraag ontvangt u binnen 13 weken een beslissing. Deze periode verlengen wij zo nodig eenmaal met maximaal 13 weken. Als de beslissing op uw subsidieaanvraag positief is, staat hierin onder andere het maximale subsidiebedrag en de looptijd van de subsidieperiode.

  Is uw subsidieaanvraag toegekend? En begint u met de realisatie van uw project? Of wilt u alvast weten wat de realisatiefase betekent? Lees dan meer op:

  Jaarlijks voorschot en bijstelling van het voorschot

  Door de hoge energieprijzen, betalen wij geen maandelijkse voorschotten uit. Wij kunnen starten met uitbetalen van de subsidievoorschotten nádat u uw installatie in gebruik heeft genomen. Ook moet uw installatie definitief ingeschreven zijn bij VertiCer (voorheen CertiQ). Lees meer over de voorschotten en de bijstelling van deze voorschotten:

  SCE-projecten in beheer

  U vindt hieronder een overzicht van de eindstand van de SCE-aanvraagronde van 2021. Ook ziet u het overzicht van SCE-projecten die in beheer zijn genomen. Of kijk op een kaart van Nederland met alle SCE-projecten.

  Veelgestelde vragen

  Nog vragen over de SCE? Bekijk eerst onze antwoorden op de veelgestelde vragen.

  Besluiten en bekendmakingen

  In onderstaand overzicht vindt u officiële bekendmakingen van de overheid over de SCE.

  Meer weten?

  Vragen over de SCE?

  In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  Bent u tevreden over deze pagina?