Bijna open voor aanvragen

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Gepubliceerd op:
12 januari 2021
Laatst gecontroleerd op:
20 februari 2024

Bent u een energiecoöperatie of vereniging van eigenaars (VvE)? En wilt u hernieuwbare (duurzame) elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht opwekken? Vraag dan subsidie aan met de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE).

Budget en looptijd

Startdatum:
vrijdag 15 maart 2024
08:00 (CET)
Einddatum:
vrijdag 1 november 2024
16:00 (CET)
Totaal budget:
€ 100.000.000

Hoe werkt de subsidie?

De SCE is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat wij de subsidie uitkeren in de vorm van een bedrag per geproduceerde kWh.

Elk jaar stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) per type installatie basisbedragen vast. Het basisbedrag is het bedrag per geproduceerde kWh, dat nodig is om de installatie rendabel te maken. Het basisbedrag van het jaar waarin u aanvraagt, geldt voor de hele subsidieperiode van 15 jaar. U heeft dus langdurige zekerheid over het rendement op de investering.

De subsidie per kWh is het verschil tussen het basisbedrag en het correctiebedrag. Het correctiebedrag is de marktprijs voor energie. Als de energieprijs stijgt, ontvangt u minder subsidie en als de energieprijs daalt, ontvangt u meer subsidie. De basisenergieprijs is de ondergrens van het correctiebedrag. De geproduceerde energie moet door VertiCer (voorheen CertiQ) van certificaten (garanties van oorsprong GVO) voorzien zijn om in aanmerking te komen voor subsidie.

We hebben een aantal rekenvoorbeelden opgesteld.

Wat is uw postcode?

De leden (particulieren of bedrijven) en de installatie moeten wonen of gevestigd zijn binnen een bepaald postcodegebied, de zogenaamde postcoderoos. De postcode waarin het project zich bevindt en de aangrenzende postcodes behoren tot het postcoderoosgebied. De postcodekaart van Nederland bepaalt het postcoderoosgebied. Met de Postcodeviewer (bij voorkeur openen met Firefox of Edge) kunt u uw postcoderoos bepalen.

  • Bij een coöperatie moeten alle deelnemers in datzelfde postcodegebied wonen, of in één van de aangrenzende postcodegebieden.
  • Bent u een VvE? Dan moet 75% van de leden binnen de postcoderoos wonen.
  • U kunt uw productie-installatie in het midden van de postcoderoos plaatsen of in één van de 'blaadjes' van de roos. In dat laatste geval noemen we dit ook wel de postcoderups.
  • Is uw bedrijf gevestigd in de postcoderoos? Dan mag u als lid in de energiecoöperatie meedoen. Wel moet u dan een kleinverbruikersaansluiting hebben.

Voorwaarden

Wilt u een subsidieaanvraag indienen? Dan moet u voldoen aan verschillende voorwaarden. Er zijn algemene voorwaarden, voorwaarden voor energiecoöperaties en voorwaarden voor Verenigingen van Eigenaars.

Bekijk de voorwaarden SCE

Categorieën

De SCE biedt subsidie voor de inzet van technieken voor de opwekking van hernieuwbare (duurzame) energie binnen een postcoderoosgebied. Het gaat om de categorieën:

Uw aanvraag voorbereiden

Wilt u weten welke stappen u moet doorlopen om uw aanvraag te regelen? Bekijk het stappenplan.

Aanvragen

Deze regeling gaat binnenkort open. Vanaf 15 maart 2024 kunt u uw aanvraag indienen. De regeling gaat op 1 november 2024 weer dicht.

Na uw aanvraag

Na uw aanvraag ontvangt u binnen 13 weken een beslissing. Deze periode verlengen wij zo nodig eenmaal met maximaal 13 weken. Als de beslissing op uw subsidieaanvraag positief is, staat hierin onder andere het maximale subsidiebedrag en de looptijd van de subsidieperiode.

Wij verdelen het subsidiebudget over de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Dit geldt alleen voor volledige aanvragen die voldoen aan de eisen van de regeling. Is het budget op een bepaalde dag overtekend (er is dan voor meer budget aangevraagd dan er beschikbaar is)? Dan loten we binnen die dag. De loting bepaalt dan welke aanvragen voor subsidie in aanmerking komen.

Is uw subsidieaanvraag toegekend? En begint u met de realisatie van uw project? Of wilt u alvast weten wat de realisatiefase betekent? Lees dan meer op:

Jaarlijks voorschot en bijstelling van het voorschot

Door de hoge energieprijzen, betalen wij geen maandelijkse voorschotten uit. Wij kunnen starten met uitbetalen van de subsidievoorschotten nádat u uw installatie in gebruik heeft genomen. Ook moet uw installatie definitief ingeschreven zijn bij VertiCer. Lees meer over de voorschotten en de bijstelling van deze voorschotten:

Brieven nu ook digitaal

Vanaf de aanvraagronde van de SCE 2023 kunt u ontvangen brieven ook digitaal bekijken. Alle brieven die wij sinds 1 januari 2023 hebben verzonden, kunt u terugvinden als u inlogt op eLoket. Onder ‘Mijn aanvragen’ in Mijndossier vindt u:

  • uw gegevens
  • uw correspondentie met ons
  • de status van uw project 

U kunt hier ook via een link digitaal reageren op een brief die u van ons heeft ontvangen. Zo kunt u eventuele vragen van ons beantwoorden of nieuwe informatie aanleveren. U krijgt een ontvangstbevestiging per e-mail als u digitaal heeft gereageerd.

Wij sturen deze notificatiemails naar het e-mailadres dat u in het profiel in het eLoket heeft opgegeven. Wij sturen deze niet naar het e-mailadres dat in uw aanvraag staat.

U krijgt onze brieven ook nog steeds per post. Daarin verwijzen we naar het eLoket. U krijgt een e-mail van ons als er nieuwe correspondentie klaarstaat in eLoket. Op termijn versturen we geen brieven per post meer als u daarvoor akkoord geeft. Daarvoor krijgt u dan een verzoek.

SCE-projecten in beheer

U vindt hieronder een overzicht van de eindstand van de SCE-aanvraagronde van 2021. Ook ziet u het overzicht van SCE-projecten die in beheer zijn genomen. Of kijk op een kaart van Nederland met alle SCE-projecten.

Veelgestelde vragen

Nog vragen over de SCE? Bekijk eerst onze antwoorden op de veelgestelde vragen.

Besluiten en bekendmakingen

In onderstaand overzicht vindt u officiële bekendmakingen van de overheid over de SCE.

Meer weten?

Vragen over de SCE?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?