Middelburg krijgt windturbine voor opladen elektrische fietsen

Laatst gecontroleerd op:
29 mei 2024
Gepubliceerd op:
23 mei 2024

Middelburg was in 2022 met haar ondernemers het meest succesvol in het voldoen aan de informatieplicht over energiebesparing. Bijna alle bedrijven gaven inzicht in de maatregelen die zij namen om energie te besparen. De gemeente nam daarom op 23 mei de EZK Energie Award voor gemeenten in ontvangst: een innovatieve windturbine die niet alleen groene energie opwekt, maar ook wordt gebruikt als oplaadpunt voor elektrische fietsen. 

Wethouder Jeroen Louws van de gemeente Middelburg opende de windturbine op 23 mei samen met Caroline Kollau, directeur Energiemarkt bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De windturbine is een inspirerend voorbeeld voor het verduurzamen van Nederland.

Fiets opladen aan het Veerse meer

De zogenaamde ‘flowerturbine’ komt op een bekende fietsroute langs het Veerse meer te staan. Met de kracht van 2x600 watt (W) laden fietsers onder andere hun fiets en mobiele telefoon op. Dit terwijl ze op het bankje genieten van het uitzicht over het water. 

Energiecrisis zet aan tot actie 

“Voor veel ondernemers zijn het moeilijke tijden: eerst de corona- en daarna de energiecrisis. In 2019/2020 was de energiebesparingsplicht voor de meeste ondernemers nog een ‘ver van mijn bed-show’. De energiecrisis bracht hier veel verandering in. Het volledig behalen van de informatieplicht energiebesparing met alle bedrijven en instellingen is dan ook een mooie prestatie”

Jeroen Louws
Wethouder bij de gemeente Middelburg

Onthulling fietslaadpaal gemeente Middelburg

Persoonlijk contact

Hoe bereikte Middelburg dat doel? “Persoonlijk contact is het sleutelwoord om bedrijven en instellingen te helpen verduurzamen. Door met elkaar in gesprek te gaan, maak je mensen niet alleen bewust van het energieverbruik, maar kom je ook snel tot inzicht welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen,” vertelt Marina Bührs-Simonse van de gemeente Middelburg.

Ondernemers krijgen hierdoor de ruimte om hun verhaal te doen en aan te geven waar zij tegenaan lopen. De gemeente heeft zo ook meer tijd om de gewijzigde wet- en regelgeving op het gebied van energiebesparing te bespreken.

Informatieplicht energiebesparing

De informatieplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kilowattuur (kWh) of 25.000 kubieke meter (m3) aardgas (equivalent) gebruiken. Wilt u als gemeente hier ook mee aan de slag? 

Ga aan de slag met de informatieplicht

EZK Energie Award

De EZK Energie Award zet organisaties die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare warmte in de spotlights. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar en Rijksdienst voor Ondernemend organiseert de uitreiking van de EZK Energie Award. Sinds 2019 kunnen ook gemeenten de award winnen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?