Octrooiaanvragen: Nederland op 8e plaats wereldwijd

Laatst gecontroleerd op:
20 maart 2024
Gepubliceerd op:
19 maart 2024

Nederland is met ruim 7.000 Europese octrooiaanvragen in 2023 een sterke speler op het gebied van innovatie. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Europees Octrooibureau (EOB). In de wereldwijde EOB-ranglijst staat Nederland op de 8e plek.

Foto van bovenaf van het Amsterdam-Rijnkanaal

Belangrijkste bevindingen EOB-rapport

  • Stijging van aantal octrooiaanvragen: Nederlandse bedrijven en uitvinders dienden in 2023 7.033 Europese octrooiaanvragen in, een stijging van 3,5% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze groei ligt boven het EU-gemiddelde van 1,5%.
  • Unitair octrooi populair: Nederlandse octrooihouders tonen interesse in unitaire octrooibescherming. Voor een kwart van hun nieuw toegekende octrooien is een unitair octrooi aangevraagd.
  • Sectoren in opkomst: medische technologie voert de boventoon bij Nederlandse uitvinders, maar ook de sectoren chemie en biotechnologie laten een sterke groei zien.
  • Noord-Brabant aan kop: Noord-Brabant blijft de hoogstgeplaatste regio in Nederland voor octrooiaanvragen en staat op de 5e plaats in Europa.
  • Koninklijke Philips in top 10: wereldwijd staat Koninklijke Philips in de top 10 van bedrijven met de meeste Europese octrooiaanvragen.
  • Vrouwelijke uitvinders: op bijna een derde van alle Europese octrooiaanvragen uit Nederland staat ten minste één vrouwelijke uitvinder vermeld.

Wereldwijde ranglijst

Nederland behoudt zijn 8e plaats in de wereldwijde EOB-ranglijst, boven het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Italië. Gemeten naar octrooiaanvragen per hoofd van de bevolking staat Nederland zelfs op de 5e plaats. In totaal ontving het EOB in 2023 een recordaantal van 199.275 octrooiaanvragen, een toename van 2,9% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Aandacht voor vrouwelijke uitvinders 

De Patent Index van 2023 brengt ook in kaart in welke mate vrouwen bijdragen aan innovatie binnen de EOB-lidstaten. In Nederland staat op 31% van de octrooiaanvragen een vrouwelijke uitvinder vermeld, net als in Finland. Alleen in Spanje (46%), Frankrijk (33%) en België (32%) ligt het percentage vrouwelijke uitvinders op octrooiaanvragen hoger.

Samenwerking Octrooicentrum Nederland en EOB

Octrooicentrum Nederland werkt nauw samen met het EOB. Zij geeft onder andere voorlichting aan (toekomstige) technisch innovatieve ondernemers en het hoger onderwijs over nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van octrooien en het octrooisysteem. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over intellectueel eigendom en octrooien? Volg dan een van onze webinars of workshops.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?