Opnieuw recordbedrag innovatie-investeringen door bedrijven met WBSO-steun

Gepubliceerd op:
16 mei 2024

Nederlandse bedrijven investeerden in 2023 voor een recordbedrag (€ 8,7 miljard) in nieuwe innovatieve technologie, met steun vanuit de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dat staat in het jaarverslag dat minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft gepubliceerd.

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van hun loonkosten en andere uitgaven voor het doen van onderzoek en ontwikkeling (R&D) verlagen. Uit het jaarverslag 'Focus op research & development - de WBSO in 2023' blijkt dat het bedrag aan innovatieprojecten voor € 5 miljard bestaat uit loonkosten en voor € 3,7 miljard uit niet-loonkosten. De € 8,7 miljard is een stijging van bijna € 500 miljoen ten opzichte van de vorige recordscore in 2022 en is €1 miljard of meer dan in 2019, 2020 en 2021. Populaire technologieën in 2023 waren kunstmatige intelligentie (AI), energiematerialen, waterstof, halfgeleiders en quantum.

“Andere economisch sterke landen hebben zowel absoluut als relatief het tempo aan publieke en private investeringen in innovatie fors opgeschroefd. De uitgaven aan onderzoek & ontwikkeling die in Nederland door het bedrijfsleven zelf worden gefinancierd blijven achter. Dat moet beter. Daarom hebben we als overheid bijvoorbeeld zelf prioriteiten aangebracht via de Nationale Technologiestrategie. Maar ik blijf ondernemers oproepen om zelf meer te doen aan technologische innovatie en hiervoor ook de WBSO, andere innovatieregelingen, maar ook private investeerders te benutten.” 

Micky Adriaansens
Minister van Economische Zaken en Klimaat
Micky Adriaansens

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de WBSO-regeling namens het ministerie van EZK uit. 

Meer weten?

  • Lees inspirerende praktijkvoorbeelden en informatie in het WBSO-jaarverslag.
In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?