AI, hogere kosten en halfgeleiders: deze trends typeerden internationaal zakendoen in 2023

Gepubliceerd op:
18 april 2024

Buitenlandse conflicten hadden in 2023 stevig invloed op de internationale activiteiten van Nederlandse bedrijven. Dit blijkt uit de Handelsmonitor van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het onderzoek belicht ook interessante ontwikkelingen die minder opvielen in het nieuws. Lees welke kansen en uitdagingen de bedrijven zagen bij het internationaal zakendoen.

AI populair

Veel ondernemers zagen kansen in kunstmatige intelligentie (AI). Ruim de helft gebruikte het al in de bedrijfsvoering en vindt het belangrijk voor de toekomst. Ondernemers pasten het in allerlei vormen toe: van de inzet van gratis tools, tot het laten doen van de helft van het werk door algoritmes.

Interesse in Azië groeit

Andere ondernemers zagen hun kansen groeien in Azië. De export naar dit continent steeg licht. Ondernemers lieten duidelijk meer interesse zien: vragen over deze regio en het aantal deelnemers aan evenementen stegen flink. Een belangrijke trend in de handel met Azië was de vraag naar halfgeleiders. Die bleken steeds meer in trek, vooral in Oost-Aziatische landen.

Hogere kosten door conflicten

Voor veel ondernemers vormden oorlogen en conflicten in 2023 een uitdaging. Deze zorgden voor hogere kosten van transport, energie en lonen. Vooral de oorlog in Oekraïne had invloed, gevolgd door die in de Palestijnse Gebieden. Verder kwamen de spanningen tussen de Verenigde Staten en China naar voren. Toch waren de meeste ondernemers positief: zij verwachtten in de toekomst meer te exporteren.

Minder export naar Europa

De waarde van export naar Europa daalde met 4,8%. Toch bleef de interesse groot: ondernemers deden aan meer evenementen mee en stelden meer vragen. Zij wilden vooral meer weten over de regels voor verpakkingen en afval. Ook duurzame energie was een veelbevraagd onderwerp, onder meer door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

De Handelsmonitor 2023

Voor de Handelsmonitor 2023 zijn ruim 1.000 internationaal actieve bedrijven ondervraagd. Dit onderzoek is een van de manieren waarop RVO ondernemers informeert en stimuleert om internationaal te zaken te doen.

Gratis uitgebreid trendrapport

Benieuwd naar de details? In onze nieuwste Handelsmonitor en leest u alles over de ontwikkelingen in internationaal zakendoen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?