Zakelijke kansen voor circulair afvalbeheer in Zuid-Afrika

Gepubliceerd op:
1 februari 2024

Zuid-Afrika heeft grote plannen om afvalbeheer circulair te maken. Werkt u in die sector, dan heeft u nu de kans om de Zuid-Afrikaanse markt te betreden in een Partners International Business-cluster van bedrijven. Kom meer te weten tijdens een webinar op 15 februari.

Starten in Zuid-Afrika met Partners International Business (PIB)

Bent u werkzaam op het gebied van afvalbeheer of circulaire economie? Dan is dit uw kans om de Zuid-Afrikaanse markt op te gaan. Met een Partners voor International Business-programma neemt MetaSus het initiatief om een cluster van minstens 5 Nederlandse bedrijven te introduceren in Zuid-Afrika. 

Gedurende 3 jaar verwerven de deelnemende bedrijven een plek op de Zuid-Afrikaanse markt. Dat doen zij door: 

  • uitgaande handelsmissies;
  • inkomende bezoeken van Zuid-Afrikaanse sleutelfiguren;
  • steun van het ambassadenetwerk;
  • vaste vertegenwoordiging in Zuid-Afrika; en 
  • kennisuitwisseling in de publieke sector. 

Om te beginnen krijgen de bedrijven in het PIB-cluster de gelegenheid om zich te presenteren tijdens het Mondiale Congres van de International Solid Waste Association (ISWA), in september 2024 in Kaapstad.

Het cluster zal een convenant sluiten met RVO, mits een door de private partners ingediende aanvraag voor publieke private samenwerking wordt goedgekeurd. De overheid investeert maximaal € 350.000 in dit project.

Het is een laagdrempelige manier om actief te worden in Zuid-Afrika, om gelijkgestemde bedrijven te leren kennen en het netwerk te versterken.  

Meedoen met dit PIB-cluster?

Bent u toeleverancier van producten, of werkt u op het gebied van diensten en kennis rond afvalbeheer en circulaire economie? Dan bent u van harte welkom om deel te nemen aan het cluster.

Bent u werkzaam in de afvalwaterzuivering en heeft u interesse in het programma? Meld u dan ook aan. Mogelijk nemen we dit thema ook mee. 

U kunt uw interesse kenbaar maken bij: 

Bert Keesman, Metasus
E: keesman@metasus.nl

Meld u aan voor het webinar op 15 februari - 15:30-16:30 uur

Wilt u meer weten over het PIB-Programma Afvalbeheer en circulaire economie in Zuid-Afrika? Meld u dan aan voor dit webinar. U hoort meer over de kansen in, en de plannen voor Zuid-Afrika. 

Circulair afvalbeheer in Zuid-Afrika

70% minder afval naar de stortplaats. Die ambitieuze doelstelling heeft Zuid-Afrika voor 2035. De provincie West-Kaap doet daar nog een schep bovenop: al in 2027 moet 70% minder organisch afval worden gestort. 

Kaapstad wil dat haar burgers tegen die tijd hun afval gescheiden aanleveren. Dit is een uitdaging, maar het land maakt grote stappen. Geavanceerde brengstations en materiaalterugwinningsinstallaties (MRF's) worden geopend. En systemen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid zijn volop in ontwikkeling. De Zuid-Afrikaanse sector heeft gerenommeerde organisaties, zoals GreenCape en ACEN, en zeer gekwalificeerde mensen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?