Gesloten voor aanvragen

Geselecteerde projecten SBIR-innovaties duurzaam erfgoed fase 2

Gepubliceerd op:
31 mei 2022

Er zijn 4 projecten geselecteerd voor de prototypefase, oftewel fase 2, van de SBIR-oproep Innovaties duurzaam erfgoed. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vroegen ondernemers in de creatieve en innovatieve sector vernieuwende producten of diensten te ontwikkelen voor duurzame verwarming van monumentale panden. Lees meer over de prototypes die worden getest.

Rooms Katholieke Kerk - Heilige Maria Onbevlekt Ontvangen

Heatcycle

DeWarmte B.V.

Dagelijks spoelen we liters warm water door de afvoer. De ‘HeatCycle’ van DeWarmte gebruikt dit warme afvalwater om warmte te winnen. Binnen dit project wordt het herontwerp van de HeatCycle, dat qua uiterlijk mooi past in monumenten, getest in meerdere panden. Zo kunnen ook deze gebouwen de transitie maken naar een duurzame warmtevoorziening, met een minimale impact op de monumentale status en uitstraling.

Toepassing Turbineketel in Monumenten (TTTIM)

Tarnoc B.V.

De deelbare Tarnoc Turbineketel, een product in ontwikkeling van Tarnoc Holding B.V., biedt een praktische oplossing voor het gasloos maken van bestaande woningen. In deze fase wordt het project in de praktijk gebracht: een innovatieve hoge-temperatuur, binnen opgestelde lucht/water warmtepomp op een lastig bereikbare plaats in het testmonument. Het project onderzoekt de technische, fysische én esthetische aspecten. Volgende stap is de vertaalslag naar een brede toepassing van de Tarnoc Turbineketel in cultureel erfgoed en historische woningen in het algemeen.

De kade als energiefabriek (DKE)

De Groene Grachten

Energie uit oppervlaktewater kan 40% van de warmtevraag in de gebouwde omgeving verzorgen, maar bij monumenten gebeurt dit nog nauwelijks. Daar wil dit project verandering in brengen. Het systeem bestaat uit diverse modules en is geïntegreerd in de damwand, haalt warmte uit oppervlaktewater voor het verwarmen van omliggende gebouwen. Bijkomend voordeel van de aanpak is de aandacht voor de kademuren in Nederland, die op veel plekken in slechte staat zijn. Het prototype wordt toegepast op Molenterrein de Otter in Amsterdam.

Gestuurde ventilatie (GV)

Van Schaik Innovation Handling B.V.

Een aangenamer binnenklimaat, met minder energieverlies. Daar draait het om bij dit project. Het systeem van gestuurde ventilatie voorkomt koudeval en tocht in een specifiek gebied in een gebouw. Het systeem wordt getest bij enkele ramen in een kerk. De luchttemperatuur en luchtsnelheid aan de ramen worden gemeten met geluid. Met geregelde ventilatoren wordt de luchtsnelheid aan ramen stilgezet. Het nieuwe principe realiseert met weinig energie duidelijke energiebesparing met beperkt of nauwelijks in het zicht geplaatste apparatuur. Het effect is een aangenamer klimaat met lager instelbare omgevingstemperatuur bij gelijkblijvend comfort.

Bent u tevreden over deze pagina?