Innovatie Attaché Netwerk (IA-Netwerk)

Gepubliceerd op:
1 juni 2015
Laatst gecontroleerd op:
5 oktober 2023

Heeft u interesse in internationale ontwikkelingen en trends op het gebied van innovatie en Research & Development (R&D)? Zoekt u internationale R&D-contacten? Het Innovatie Attaché Netwerk signaleert kansen voor innovatie en R&D en helpt u bij het maken van innovatieve contacten in het buitenland.

Voor wie is het IA-netwerk?

  • bedrijven met hoogwaardige technologieën en R&D, start-ups en scale-ups;
  • kennisinstellingen, zoals universiteiten en instituten voor toegepast onderzoek (TO2);
  • overheden, zowel nationaal als regionaal.

We helpen u graag

Bij het IA-netwerk kunt u terecht voor:

  • matchen van buitenlandse en Nederlandse innovaties;
  • signaleren van trends op het gebied van innovatie en R&D;
  • begeleiden van innovatie missies en delegaties;
  • aangaan van samenwerkingen met toonaangevende spelers in het buitenland;
  • belangenbehartiging (economische diplomatie). We richten ons op overheden, zowel nationaal als regionaal.

Het IA-netwerk richt zich op maatschappelijke vraagstukken en sleuteltechnologieën. Denk daarbij aan fotonica, ICT, kunstmatige intelligentie, nano-, quantum- en biotechnologie. De missiegedreven innovaties en topsectoren vormen hierbij de leidraad.

Contact leggen in het buitenland

In de volgende landen en gebieden helpt het Innovatie Attaché Netwerk u bij het leggen van contacten. Zij werken vanuit ambassades en consulaten.

Themaspecials

Het IA-netwerk brengt jaarlijks met meer dan 16 landen en ruim 60 collega's Specials uit over specifieke thema's. Hieronder vindt u de meest recente Themaspecials.

Waterstof - Hydrogen

Waterstof wordt steeds belangrijker. De ontwikkelingen gaan hard en de toepassingen zijn talrijk. Waterstof wordt gebruikt als brandstof, als grondstof, als opslag- en transportmedium, enzovoort.

In deze Engelstalige special leest u over de ontwikkelingen in de waterstofsector in Nederland. Daarnaast vertellen Innovatie Attachés over de ontwikkelingen in hun landen op het gebied van waterstof. Aan bod komen: China, Duitsland, Canada, Turkije, Singapore, India, Israël, Verenigde Staten, Japan, Brazilië, Taiwan, Zuid-Korea, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Artificial Intelligence in Health

In de Engelstalige special 'Artificial Intelligence LSH' zoomt het Innovatie Attaché Netwerk in op het onderdeel 'Health'. Nederland is op dit gebied koploper in de wereld, maar kent ook nog uitdagingen. Zoals op het gebied van de digitale infrastructuur. De Innovatie Attachés uit 16 landen vertellen over de ontwikkelingen in hun land en activiteiten op dit gebied. Ook geven zij aan waar kansen liggen voor Nederlandse partijen.

Artificial Intelligence in Mobility

In deze Engelstalige special meer over de Nederlandse kennis op het vlak van AI in Mobility. RAI Automotive NL en de Universiteit Utrecht schetsen de ontwikkelingen in Nederland. Nederland is een grote speler in de levering van technologie die slimme mobiliteit mogelijk maakt. Bovendien stimuleert Nederland innovatie voor zelfrijdende auto's. De Innovatie Attachés van de 9 focuslanden van de AI-coalitie vertellen in deze special welke ontwikkelingen er spelen in hun landen.

Europese steun

Internationaal onderzoeken en innoveren kost tijd en geld. De Europese Unie (EU) ziet graag dat Europese bedrijven en kennisinstellingen hun concurrentiekracht vergroten. Daarom stelt de EU geld en middelen ter beschikking om internationaal innovatief onderzoek te bevorderen. Dat doet zij met programma's zoals Horizon Europe en het European Institute for Innovation and Technology (EIT).

Werkt u bij een innovatief technologisch bedrijf of kennisinstelling met internationale ambities? Internationale innovatieprogramma’s vergroten uw kansen maar zijn niet altijd even toegankelijk. Onze ervaren adviseurs helpen u op weg.

Evenementen en publicaties

Bezoek evenementen

Ieder jaar vindt een groot aantal internationale evenementen plaats. U kunt filteren op sector en op land.

Semicon: rapporten over halfgeleiders

Wilt u meer weten over de belangrijkste markten voor halfgeleiders (semiconductors)? Bekijk dan de rapporten van het IA-netwerk over de internationale markten voor halfgeleiders in Taiwan, Duitsland, Japan, Israël, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zuid-Korea, Singapore, de Verenigde Staten en China.

Meer weten?

Heeft u algemene vragen over het IA-netwerk? De coördinator van het Innovatie Attaché Netwerk Juri Roerink helpt u graag verder.

Volg het IA-netwerk via

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?