Circulaire maakindustrie

Laatst gecontroleerd op:
5 november 2024
Gepubliceerd op:
10 augustus 2021

In een circulaire maakindustrie gooien we producten en onderdelen niet weg. Na controle en bewerking zetten we deze materialen opnieuw in met hoge kwaliteit. Dit betekent wel een grote verandering van de manier waarop we nu produceren en verkopen.

Bij circulair ontwerpen focussen we op een zo lang mogelijke levensduur. Producten moeten zich elke keer weer kunnen aanpassen, zodat ze voor de gebruiker nuttig blijven. En als het niet meer anders kan, willen we bruikbare en waardevolle metalen zo zuiver mogelijk terugwinnen.

Eerlijke smartphones, kinderwagens met meer dan één functie, modulaire kantoormeubels, gereviseerde MRI-scanners, circulaire windmolens en fietsabonnementen. De Nederlandse maakindustrie biedt volop inspirerende en grensverleggende innovaties voor een circulaire economie.

Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM)

In het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) werken het bedrijfsleven, de overheid en wetenschappers samen om Nederlandse ondernemers in de maakindustrie verder te helpen om circulair te worden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt het UPCM met 4 productgroepen.

Productgroepen

In het Nationale Programma Circulaire Economie (2023) staan productgroepen die voor de maakindustrie het meest belangrijk zijn. Omdat hier voor Nederland kritieke grondstoffen in zitten. Bij deze soorten producten is de meeste milieuwinst mogelijk en zit de meeste toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. RVO helpt de productgroepen elektrolysers, zonnepanelen, klimaatinstallaties, batterijen, machines en werktuigen, en wind op zee vooruit.

Circulair maken in de praktijk

Lees hoe andere ondernemers aan de slag zijn met de circulaire economie in onze praktijkverhalen.

Contact

Vragen over de circulaire maakindustrie?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?