Circulaire maakindustrie
In een circulaire maakindustrie gooien we producten en onderdelen niet weg. Na controle en bewerking zetten we deze materialen opnieuw in met hoge kwaliteit. Dit betekent wel een grote verandering van de manier waarop we nu produceren en verkopen.
Bij circulair ontwerpen focussen we op een zo lang mogelijke levensduur. Producten moeten zich elke keer weer kunnen aanpassen, zodat ze voor de gebruiker nuttig blijven. En als het niet meer anders kan, willen we bruikbare en waardevolle metalen zo zuiver mogelijk terugwinnen.
Eerlijke smartphones, kinderwagens met meer dan één functie, modulaire kantoormeubels, gereviseerde MRI-scanners, circulaire windmolens en fietsabonnementen. De Nederlandse maakindustrie biedt volop inspirerende en grensverleggende innovaties voor een circulaire economie.
Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM)
In het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) werken het bedrijfsleven, de overheid en wetenschappers samen om Nederlandse ondernemers in de maakindustrie verder te helpen om circulair te worden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt het UPCM met 4 productgroepen.
Productgroepen
In het Nationale Programma Circulaire Economie (2023) staan productgroepen die voor de maakindustrie het meest belangrijk zijn. Omdat hier voor Nederland kritieke grondstoffen in zitten. Bij deze soorten producten is de meeste milieuwinst mogelijk en zit de meeste toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. RVO helpt de productgroepen elektrolysers, zonnepanelen, klimaatinstallaties, batterijen, machines en werktuigen, en wind op zee vooruit.
Als je energie uit zonnepanelen en windturbines wilt opslaan, kan dat onder andere door waterstofgas te produceren. Sluit groene stroom aan op een elektrolyser om hernieuwbare waterstof te krijgen. Hernieuwbare waterstof is een van de bouwstenen bij de overstap naar hernieuwbare energie uit duurzame bronnen.
Daarom staan we de volgende jaren voor de uitdaging om veel meer betaalbare elektrolysers te produceren. Met de productgroep Circulaire elektrolysers onderzoeken we en moedigen we aan om de elektrolysers circulair te ontwerpen. Door bijvoorbeeld nu alvast na te denken over hoe we de elektrolyser zo ontwerpen dat we de elektrolyser(onderdelen) in de toekomst opnieuw gebruiken en recyclen.
Nederland is wereldkampioen in het aantal zonnepanelen voor ieder hoofd van de bevolking. Wel valt er nog veel te verbeteren aan de productie van zonnepanelen:
- giftige stoffen
- schade aan het milieu
- levensduur
- werkomstandigheden bij de productie
- panelen op een goede manier recyclen
Gelukkig zijn er ook koplopers op gebied van eerlijke, duurzamere en circulaire zonnepanelen. Er zijn bijvoorbeeld goede ontwikkelingen rondom perovskiet-zonnecellen. Als het de industrie lukt deze zonnecellen op grote schaal te verbeteren, kan dat zorgen voor flink lagere kosten voor zonne-energie. Innovaties van zonnepanelen willen we aanmoedigen en belonen door niet voor de laagste prijs te kiezen.
Voor de overstap naar duurzame energie schalen we hernieuwbare energiebronnen op en maken we gebouwen energieneutraal en aardgasvrij. Met de productgroep Circulaire klimaatinstallaties richten we ons daarnaast op de ecologische voetafdruk van materialen. En op de leveringszekerheid van kritieke (steeds zeldzamere) grondstoffen. Interventies voeren we gecoördineerd uit voor het hele gebouw en de losse installatie-onderdelen, volgens de principes van Ecodesign.
Batterijen maken meer hernieuwbare energiebronnen in het energienet en meer elektrisch vervoer mogelijk. In de productgroep Circulaire batterijen sturen we vooral op de 'end-of-life'-inzameling (na gebruik). En op de geschiktheid om ze te recyclen. Met innovatiekracht en samenwerking bouwen we deze circulaire keten in Nederland verder uit.
Deze productgroep is nog in ontwikkeling. Lees hier binnenkort meer informatie.
Deze productgroep is nog in ontwikkeling. Lees hier binnenkort meer informatie.
Circulair maken in de praktijk
Lees hoe andere ondernemers aan de slag zijn met de circulaire economie in onze praktijkverhalen.