Controleverordening visserij: wat is er veranderd
De gewijzigde controleverordening visserij is op 10 januari 2024 ingegaan. Hierin staan Europese wetten en regels over de controle in de visserij. De wijzigingen gaan stap voor stap in. De komende periode kijken we hoe we de nieuwe regels gaan uitvoeren. Wij houden u op deze pagina op de hoogte.
U vindt hier de informatie die wij op dit moment hebben over de belangrijkste wijzigingen. We kunnen nog niet overal concrete informatie over geven. Als we meer weten, passen we deze pagina aan.
Wijzigingen vanaf 2024
In juli 2024 zijn de tolerantiemarges veranderd.
Tolerantiemarge
Sinds 10 juli 2024 is de tolerantiemarge veranderd voor vangsten per soort tussen de 50 en de 100 kilogram levend gewicht. Er geldt nu een tolerantiemarge van 20% per soort. De tolerantiemarge was altijd 10% voor alle vangsten. Voor vangsten boven de 100 kilogram blijft de tolerantiemarge 10%.
Vanaf 2026 registreert u ook de vangsten onder de 50 kilogram. Hiervoor geldt ook een tolerantiemarge van 20%.
Ongesorteerde pelagische soorten en tropische tonijn met ringzegens
Er zijn andere tolerantiemarges voor de visserij op ongesorteerde pelagische soorten en tropische tonijn met ringzegens. Deze gelden alleen in bepaalde havens die aan extra eisen voldoen. Nederland heeft deze havens niet. U kunt daarom in Nederland niet gebruikmaken van deze aangepaste tolerantiemarges.
U geeft elke dag de geschatte hoeveelheid vis per soort door met een FAR-bericht. Aan het eind van de visreis geeft u uw definitieve vangstopgave door met een LAN-bericht.
Eigenlijk mag er geen verschil zijn tussen het geschatte gewicht van het FAR-bericht en het definitieve gewicht van het LAN-bericht. Maar omdat het gaat om een schatting, bestaat de tolerantiemarge. Dit betekent dat er toch een verschil mag zitten tussen de 2 gewichten.
We berekenen het verschil tussen de 2 gewichten op deze manier:
- Levend gewicht LAN-bericht – levend gewicht FAR-bericht
Daarna berekenen we het percentage:
- (Verschil tussen de 2 gewichten / levend gewicht FAR-bericht) x 100
Voorbeeld:
Totaalgewicht van de FAR-berichten: 2.200
Gewicht van het LAN-bericht: 2.300
- Levend gewicht LAN-bericht: 2.300 x 1,05 = 2.415
- Verschil 2 gewichten (levend): 2.415 – 2.200 = 215
- Percentage: 215 / 2.200 x 100 = 9,7%
Als u over de tolerantiemarge heen gaat, krijgt u misschien inbreukpunten. U leest hier meer over op Controle en handhaving zee- en kustvisserij.
Wijzigingen vanaf 2026
Vanaf 2026 komen er nieuwe regels voor ernstige inbreuken en de recreatieve visserij.
Nieuwe regels voor ernstige inbreuken
Vanaf 2026 komen er nieuwe regels voor de ernstige inbreuken. In het Gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) staan dan welke inbreuken ernstig zijn. Zo gebruiken alle lidstaten de lijst met ernstige inbreuken op dezelfde manier. Er komen 2 soorten ernstige inbreuken: inbreuken die altijd ernstig zijn en inbreuken die alleen ernstig zijn onder bepaalde voorwaarden. U vindt deze ernstige inbreuken in de verordening (EU) 2023/2842. Ook komt er een minimumbedrag voor boetes voor ernstige inbreuken.
Recreatieve visserij
De regels voor recreatieve vissers veranderen. Zij moeten zich registreren. Ook registreren ze de vangst van deze vissoorten:
- Atlantische zeebaars
- tonijn
- zwaardvis
- Baltische kabeljauw
- zalm
De Europese Commissie (EC) ontwikkelt nu een elektronisch systeem. Hiermee kunnen recreatieve vissers hun (vangst)registratie en rapportage regelen. Nederland gaat dit systeem ook gebruiken.
Wijzigingen vanaf 2028
Vanaf 2028 moeten sommige vaartuigen camera’s aan boord hebben. Ook veranderen de regels voor de vangstregistratie en de satellietvolgapparatuur voor vaartuigen kleiner dan 12 meter. Sommige vaartuigen hebben een sensor nodig om het motorvermogen te meten.
Sommige Europese vissersvaartuigen vanaf 18 meter moeten vanaf 2028 systemen aan boord hebben voor elektronisch toezicht op afstand (REM/CCTV). Dit zijn sensoren en camera’s aan boord. Komende tijd werken we deze verplichting verder uit.
We weten nog niet welke vaartuigen elektronisch toezicht nodig hebben. Als we meer weten, passen we de informatie op deze website aan.
Bent u kapitein van een vaartuig van kleiner dan 12 meter? Vanaf 2028 zijn er veranderingen in de vangstregistratie:
- U stuurt elke dag een vangstbericht na de laatste visserijactiviteit. Heeft u niks gevangen? Dan stuurt u ook een bericht. Hierin zet u dat u niks gevangen heeft. Het is nog onduidelijk hoe u deze berichten registreert. Dit kan in het elektronisch logboek aan boord (ERS) zijn of een andere applicatie.
- Stuur minimaal 4 uur voordat u de haven binnenvaart een bericht.
- U registreert meer gegevens over teruggooide vis (discards).
- We vragen meer gegevens in de verkoopberichten.
We gaan in gesprek met de visserijsector. Zo ontwikkelen we een systeem dat goed werkt voor de visser.
Vanaf 2028 moeten vissersvaartuigen van kleiner dan 12 meter een volgsysteem hebben. We noemen dit een Vessel Monitoring System (VMS). Dit systeem hoeft u niet per se te installeren aan boord. Het mag bijvoorbeeld ook een gps op uw telefoon zijn. Ook voor deze wijziging gaan we samen met de sector kijken wat een goed werkzaam systeem is.
Is uw vaartuig kleiner dan 9 meter? Dan hoeft u tot 2030 nog geen VMS te hebben als het vaartuig aan deze voorwaarden voldoet:
- Het vaartuig is alleen actief binnen 6 zeemijl van de basislijnen en gebruikt alleen een passief vistuig.
- Het vaartuig is alleen actief aan de landzijde van de basislijnen.
- Het vaartuig is nooit meer dan 24 uur op zee.
Voor sommige vaartuigen komt er verplichte apparatuur om het motorvermogen te meten. Deze apparatuur meet de hele tijd het vermogen met een sensor. Dit geldt alleen als het vissersvaartuig meer dan een bepaald motorvermogen heeft. Of als deze actief is in de Nederlandse kustzone. We weten nog niet voor welke vaartuigen dit gaat gelden.
Wijzigingen vanaf 2030
Vanaf 2030 veranderen de regels voor de traceerbaarheid van bewerkte visserijproducten.
Traceerbaarheid
In de controleverordening staat dat elk verwerkt visproduct in 2030 te traceren is naar de visser. Op een pakje vis in de supermarkt staat bijvoorbeeld welke visser welk deel heeft gevangen. Het kan zijn dat hier meer eisen voor komen en dat u aanvullende informatie over uw vangst moet registreren in uw administratie.
Hoe gaat het nu verder?
De komende periode kijken we wat er moet gebeuren om de andere wijzigingen in de controleverordening uit te voeren. Dit doen we samen met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook kijken we wat vissers nodig hebben om aan alle maatregelen te voldoen. We betrekken de sector in dit proces. Dit doen we vooral door in gesprek te gaan met de producentenorganisaties.
Ook werken wij samen met het ministerie van LVVN en de NVWA aan de uitvoeringsverordening. Hierin staan regels die nodig zijn om de controleverordening toe te passen.
Wetten en regels
Wilt u meer weten? U leest alles in de Verordening (EG) Nr. 1224/2009.