Pluimvee Diergezondheidsfonds

Gepubliceerd op:
29 april 2015
Laatst gecontroleerd op:
19 oktober 2022

Houdt u per kalenderjaar 250 of meer kippen, kalkoenen, of eenden? Dan betaalt u als pluimveehouder mee aan het Diergezondheidsfonds. U krijgt daarvoor een heffing. Met het geld uit het fonds voorkomen en bestrijden we besmettelijke dierziektes.

Hoe werkt het Diergezondheidsfonds?

Wanneer krijgt u een heffing?

U krijgt een heffing als u één of meer koppels heeft opgezet in een periode van 2 maanden. Dit aantal dieren geeft u zelf op in het Koppel Informatiesysteem Pluimvee (KIP-systeem) van Avined. Heeft u 2 maanden geen dieren aangevoerd? Dan krijgt u geen heffing over die periode.

Hoe u de heffing krijgt

U ontvangt een brief waarin staat waarom u de heffing krijgt en wat het bedrag is. Hierin staan ook de betaalgegevens, zodat u weet hoe en wanneer u moet betalen. Verder ontvangt u een overzicht met de berekening van de heffing.

Periode van opzet Wanneer u de heffing krijgt
Januari - Februari April
Maart - April Juni
Mei - Juni Augustus
Juli - Augustus Oktober
September - Oktober December
November - December Februari

Tarieven van de heffing

Per diersoort verschillen de tarieven. Ook binnen dezelfde diersoort kunnen de tarieven anders zijn. Dit heeft te maken met het doel en de leeftijd van het dier. U kunt de tarieven bekijken in de overzichten per jaar. 

De crisisreserve van het Diergezondheidsfonds is uitgeput. Dit komt door de uitgaven voor de bestrijding van vogelgriep en mycoplasma. Daarom vullen we samen de crisisreserve aan met ruim € 15 miljoen. Ook u betaalt hieraan mee. De tarieven voor 2023 gaan daarom flink omhoog.

Hoe wij de heffing berekenen

We bekijken iedere 2 maanden hoeveel dieren u heeft aangemeld in het KIP-systeem. Het aantal dieren per soort vermenigvuldigen we met het tarief dat daarbij hoort (aantal x tarief = heffing).

Meerdere Unieke Bedrijfsnummers

Heeft u meerdere Unieke Bedrijfsnummers (UBN’s)? De heffingen per UBN tellen we bij elkaar op. U kunt dit nakijken in het overzicht dat u bij de heffingsbrief krijgt.

Wie krijgt de heffing bij een bedrijfsoverdracht?

Bij een bedrijfsoverdracht bent u zelf verantwoordelijk voor de verrekening van de DGF-heffing. Bent u de houder van het UBN op het moment dat we de berekening maken? Dan ontvangt u de heffing.

Rekenvoorbeelden

Rekenvoorbeeld 1

2022 Legkippen - vrije uitloop
Tarief per kip € 0,063053
Opgezet koppel 2.000 dieren
Heffing Tarief x aantal dieren = € 0,063053 x 2.000 = €  126,11

Rekenvoorbeeld 2

2022 Vleeskuikens - traaggroeiend
Tarief per dier € 0,002319
Opgezet koppel 20.000 dieren
Heffing Tarief x aantal dieren = € 0,002319 x 20.000 = € 46,38

Vragen over het Diergezondheidsfonds?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?