Enterprise Europe Network (EEN) in de praktijk
Bekijk de praktijkvideo's van de ervaringen van ondernemers met het Enterprise Europe Network (EEN) en kom te weten wat EEN voor uw onderneming kan betekenen.
Ondernemersverhalen
[Muziek]
[Janine Kaya, Enterprise Europe Network (EEN), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland]
Het Enterprise Europe Network is het grootste ondersteunings-
netwerk voor mkb'ers met internationale
ambities.
[Esther Lokhorst, RanMarine]
RanMarine is de producent van
een autonoom oppervlakteschip. De WasteShark
is een van onze modellen, het is het
kleinere model dat we op dit moment hebben.
Het verzamelt drijvend afval. Zowel plastic
als biomassa, en daarnaast kan het
ook met behulp van sensoren
gegevens over de waterkwaliteit verzamelen.
[Felix Knoll, Berky GmbH]
Berky is een machine
productiebedrijf dat machines
bouwt, bijvoorbeeld ophaalboten
en maaiboten, die er allemaal dingen
uit het water halen die daar
niet thuishoren.
[Janine Kaya]
Het Enterprise Europe Network is interessant voor mkb'ers
omdat we diensten aanbieden om hen te helpen
groeien binnen internationalisatie,
digitalisering, duurzaamheid en
innovatie.
[Eshter Lokhorst]
Ze hebben ons geholpen met netwerken,
met het vinden van subsidies, contacten voor subsidies
ook. Een voorbeeld van netwerken zijn
missies en beurzen waarbij we
betrokken zijn geweest de afgelopen 3 jaar
ongeveer, maar ook bij partners
zoals Berky.
[Felix Knoll]
Het Enterprise Europe
Network hielp ons met het vinden van een goede
nieuwe strategische partner voor het uitbreiden van onze
productportfolio voor onze klanten.
[Eshter Lokhorst]
RanMarine Technology en Berky hebben
een geweldig partnerschap gecreëerd wat
ons de mogelijkheid biedt onze schepen kunnen verkopen met de
schepen van Berky. Ze hebben een zeer sterke
voet aan de grond in Duitsland, maar ook in Azië en
het stelt ons ook in staat om nieuwe
technologieën voor een duurzame toekomst te ontwikkelen.
[Janine Kaya]
Bedrijven kunnen contact met ons opnemen als ze
hun bedrijf internationaal willen uitbreiden,
als ze op zoek zijn
naar nieuwe markten en een
duurzame partner willen vinden.
[Muziek]
[Eindslide]
Meer informatie, www.rvo.nl/een en www.enterpriseeuropenetwork.nl
Logo's: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Enterprise Europe Network

Verzamelen van drijvend afval
Zowel het Nederlandse bedrijf RanMarine als het Duitse Berky produceren boten die drijvend afval verzamelen, bijvoorbeeld plastic maar ook biomassa. EEN hielp hen een strategisch partnerschap te creëren, waardoor ze hun product-portfolio konden uitbreiden en samen hun schepen kunnen verkopen. EEN hielp hen ook met netwerken en het vinden van subsidies.
Biologische muesli
De Halm produceert biologische muesli. Met dank aan het internationale netwerk van EEN gaan de producten sinds 2019 ook naar Denemarken.
Modieuze en duurzame wetsuits
Familiebedrijf WALLIEN ontwerpt en verkoopt modieuze en duurzame wetsuits. Olivier en Madeleine Wallien vertellen hoe EEN hen heeft geholpen bij het vinden van een buitenlandse producent. Familiebedrijf WALLIEN ontwerpt en verkoopt modieuze en duurzame wetsuits. Olivier en Madeleine Wallien vertellen hoe EEN hen heeft geholpen bij het vinden van een buitenlandse producent.
App voor patiënten voor omgaan met vermoeidheid
Tired of Cancer ontwikkelde met ondersteuning van EEN de app 'Untire' die patiënten helpt om te gaan met vermoeidheid.
Bekijk de video over Untire op YouTube
EEN op evenementen
[Muziek]
[Text: Lisanne Peters, SymbioMatter]
Lisanne: Ik ben vrij zeker dat de workshop Peers4Growth van Enterprise Europe Netwerk SymbioMatter helpt versnellen.
[Tekst: Enterprise Europe Network, Peers4Growth workshop]
[Tekst: Tjwan Tan, Enterprise Europe Network]
Tjwan: Het Enterprise Europe Network is een initiatief van de Europese Commissie en richt zich op MKB-bedrijven. Het eerste deel is partnerdienst voor MKB-bedrijven om partners in Europa te vinden en ook voor onderzoeksinstellingen. Het tweede deel is om MKB-bedrijven te helpen bij het innovatieproces en je kunt denken aan digitalisering of duurzaamheid.
Binnen het netwerk hebben we de Peers4Growth bijeenkomsten en die zijn belangrijk voor MKB-bedrijven omdat ze peer learning hebben, dus ze leren van elkaar met betrekking tot moeilijkheden en uitdagingen en problemen om van een startpositie te komen naar een groeipositie.
[Tekst: Stephan Botz, Gritd]
Stephan: Gritd is een bedrijf dat start-up groei ondersteunt en dat doen we door versnellingsprogramma's te faciliteren, training voor het ecosysteem om start-ups te ontwikkelen, gebaseerd op het Start-up raamwerk en ook inzichten te leveren op basis van ons datamodel.
Lisanne: Wij bij SymbioMatter ontwikkelen een biologisch afbreekbare schuim en dit alles voor de circulaire economie.
[Tekst: Pablo Agiuirre, Estudio Cactus]
Pablo: Estudio Cactus is een tech-bedrijf gespecialiseerd in softwareoplossingen voor arme logistieke faciliteiten die gezondheid, veiligheid en milieu versterken.
Stephan: Dus de workshop richt zich op groei en elke start-up doorloopt bepaalde mijlpalen om die groei te bereiken en vandaag werken we aan een ontwikkelingsplan met alle deelnemers zodat ze kunnen werken naar een van deze mijlpalen en dat kunnen bereiken binnen 3 tot 6 maanden.
Stephan: Het belang van mijlpalen in relatie tot start-up ontwikkeling en groei is dat ondernemers vaak een mijlpaal overslaan wanneer ze proberen te groeien en dan stagneren. En wat we proberen te doen is hen te laten focussen op de mijlpaal die ze op dit moment moeten bereiken zodat ze niet stagneren wanneer ze uitgroeien tot een scale-up.
Lisanne: De workshop Peers4Growth was zeer waardevol. Het ging er niet alleen om een beter begrip te krijgen van alle mijlpalen die voor ons liggen, maar ook om echt te focussen en ze ook echt uit te voeren.
Pablo: De ervaring die we hebben opgedaan was echt heel winstgevend omdat we heel goed begrepen in welke fase we zitten als start-up en ook om te leren over de andere uitdagingen die de ondernemers in de zaal hebben.
[Muziek]
[Tekst: More information: www.enterpriseeuropenetwork.nl, een.ec.europa.eu]
[Logo’s: Netherlands Enterprise Agency, Enterprise Europe Network]

EEN helpt innovatieve start-ups met Peers4Growth workshop
EEN biedt workshops voor innovatieve bedrijven om hen te helpen veerkrachtiger te worden. In deze Peers4Growth workshop leren bedrijven van elkaar.
Duurzaamheid is een integraal onderdeel geworden van internationaal zakendoen. Duurzaam ondernemen voldoet niet alleen aan de maatschappelijke verwachtingen en wettelijke vereisten, maar biedt ook zakelijke kansen en helpt bedrijven zich voor te bereiden op de toekomst. Maar hoe ondersteunt Enterprise Europe Network ondernemers hierbij? EEN heeft mij geholpen om in 2014 aan het eerste matchmaking event deel te nemen door mij op dat moment ook in contact te brengen met internationale ondernemers die weer ingezet kunnen worden voor de activiteiten die ik zelf ontplooi. En daarnaast organiseer ik ook Trade missions en andere beurzen waarbij we dus door de jaren heen een hele vruchtbare samenwerking hebben opgebouwd. Door ons te verbinden met nieuwe partners door heel Europa. Ten eerste zijn we op handelsmissie mee geweest naar Portugal naar een beurs in Portugal en ten tweede zijn we ook toegevoegd aan de database van EEN waarin we heel veel nieuwe contacten hebben opgedaan en uiteindelijk ook langlopende partnerschappen hebben gecreëerd. Clean & Unique is een platform voor ondernemers in de modeindustrie die duurzaam willen ondernemen. Manufy is een European sustainable sourcing platform en wat wij doen wij helpen Europese kledingmerken te verbinden aan Europese partners met name fabrikanten, fabric suppliers om ervoor te zorgen dat het productieproces verduurzaamd wordt. Ik raad ondernemers aan om contact op te nemen met EEN zodat je voordat je een reis maakt naar het buitenland de eerste screening kan doen met ondernemers met wie je gaat samenwerken. Omdat ze een heel groot netwerk hebben, heel veel kennis ook en ze heel erg bereid zijn om met je mee te denken hoe je de beste partners kan vinden.

EEN op de EU FashionMatch ModeFabriek Amsterdam
EEN organiseert geregeld matchmakingsessies voor ondernemers tijdens beurzen en evenementen om elkaar te ontmoeten en samenwerkingspartners te vinden. Zo was het EEN netwerk aanwezig met de EU FashionMatch in de ModeFabriek Amsterdam. Bekijk het verslag van het evenement en hoor de ervaringen van deelnemers.
[Muziek]
[Tekst in beeld: Enterprise Europe Network ondersteunt bedrijven met internationaal circulair ondernemen]
[Muziek]
[Tekst in beeld: Annemarie Voorsluys, Race against waste]
Annemarie:
We moeten iets doen aan het afval en we moeten circulairder worden.
[Muziek]
[Tekst in beeld: Vind nieuwe zakenpartners met behulp van Enterprise Europe Network]
[Tekst in beeld: Stijntje Jaspers, Fibershed Nederland]
Stijntje:
Fibershed Nederland is onderdeel van een wereldwijd netwerk en wij werken samen met allemaal boeren en wevers ondernemers om zoveel mogelijk lokale natuurlijke materialen om te zetten in textiel en kleding en op zo'n manier dat aan het eind van een heel lang leven het weer de grond in kan.
[Tekst in beeld: Bas Hoogakker, Mangostone]
Bas:
Mangostone is een bedrijf we maken software en hardware producten, vulgraadsensoren die de
inzameling sortering van postconsumenten textiel optimaliseert en inzichtelijk maakt zodat bedrijven kunnen voldoen aan de uitgebreide producentverantwoordelijkheid.
Annemarie:
Race against waste houdt zich bezig met het vergroten van het draagvlak voor de circulaire economie in Europa en dat doen we door middel van allerlei races tussen basisscholen waarbij
kinderen aan de slag gaan met textiel reparatie, textiel inzameling en vooral ook het bericht verspreiden van we moeten beter omgaan met textiel.
[Tekst in beeld: Remko Triezenberg, Enterprise Europe Network, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland]
Remko:
Enterprise Europe Network is de grootste netwerkorganisatie in de wereld. We zitten in meer dan 60 landen. EEN helpt midden en klein bedrijven bij het vinden van internationale zakenpartners. We geven praktische informatie en advies over innoveren en internationaliseren. Duurzaamheid is een van onze speerpunten in ons netwerk.
Stijntje:
EEN heeft Fibershed heel goed geholpen door middel van coaching. Wij zijn een non-profit en de uitdaging is 'Hoe kunnen wij toch geld genereren om al onze impactvolle projecten te kunnen doen'.
Annemarie:
Er was een inkomende missie vanuit Catalonië. We hebben onze textiel race gepresenteerd en daar hebben we een hele mooie samenwerking aan overgehouden in Catalonië en mijn hoop voor de toekomst is dat dat vaker gaat gebeuren met andere plekken in Europa of daar buiten zelfs. Ik denk dat EEN daar een hele goeie matchmaking partner in is.
Bas:
Door ons te koppelen aan nieuwe klanten daar hebben wij best wel veel business uitgehaald en heeft ons echt ook geïntroduceerd in andere markten en daar zijn wij natuurlijk heel blij mee dus wij kunnen het iedereen aanraden.
Stijntje:
Mijn tip voor duurzaam internationaal ondernemen is dat we één groot doel hebben namelijk een duurzame wereld. Dat is een gezamenlijk doel dus laat concurrentie los, ga samenwerken dat levert heel veel op.
[Muziek]
[Tekst in beeld: Meer informatie: www.rvo.nl/een en www.enterpriseeuropenetwork.nl]
[Logo’s in beeld: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Enterprise Europe Network]

Internationaal circulair ondernemen
Bekijk hoe EEN bedrijven in de textielsector ondersteunt met internationaal ondernemen richting een circulaire economie. De reportage is gemaakt tijdens de Circular Textile Days.
[Muziek]
Annemarie Destree, Enterprise Europe Network: Enterprise Europe Network is een Europees programma. Dat bestaat nu ruim 10 jaar, en de missie is van het programma: meer internationale handel is beter voor de economie. Nou, we zitten met alle Europese landen natuurlijk in het netwerk, maar ook met zo'n 30 niet Europese landen. En wat wij doen om meer internationale samenwerking, meer internationale handel te creëren is onder andere het organiseren van matchmaking events op vakbeurzen.
[Muziek]
Solange Domaye, Symfonio: Ons bedrijf Symfonio produceert fonio uit Afrikaans graan dat duurzaam is. Het heeft niet zoveel water nodig om te groeien, binnen 8 weken is het rijp, is glutenvrij, voedingsrijk. Produceren we zelf met vrouwelijke boerinnen in Burkino Faso en die verkopen we hier in natuurwinkels.
Eveline van Dijk, Orange Pearl: Orange Pearl is een bedrijf wat innovatieve producten maakt, dan moet je echt denken aan voedingssupplementen op gebied van body & mind.
Tony-Wim van Eijden, Introfood: Met IntroFood richten wij ons op de bewuste consument en met de Better4You producten probeerden wij mee te helpen om een breder draagvlak te creëren.
Solange Domaye: Wij doen mee aan de matchmaking om meer bereik te krijgen. Wij zijn net begonnen, een jaar oud bedrijf, en we hebben grote ambities en we willen zo breed mogelijk kunnen exporteren. En deze matchmaking is de perfecte gelegenheid voor ons om dit doel te bereiken.
Eveline van Dijk: Wij nemen deel aan de matchmaking want wij zijn op zoek naar nieuwe distributeurs. Per partners in Europa of buiten Europa die onze producten lokaal op de markt gaan brengen.
Tony-Wim van Eijden: Samenwerken met EEN kan ik absoluut aanbevelen.
[Muziek]
Outro: Meer informatie op en Logo’s van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Enterprise Europe Network.

EEN op de Free from Food Expo
Tijdens de Free from Food Expo op 22 november 2022 was het EEN netwerk aanwezig met Matchmakingsessies voor ondernemers. Bekijk het verslag.