Groene informatietechnologie
Software en data spelen een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. De inzet van informatietechnologie (IT) en van hard- en software neemt hierdoor ook behoorlijk toe. Deze sterke toename van het IT-gebruik zorgt voor een even sterke stijging van het gebruik van (duurzame) energie. Dit is groene informatietechnologie.
Waar zit het energiegebruik in?
Het energiegebruik zit bijvoorbeeld in de grootschalige datacentra die nodig zijn. Maar ook in de apparatuur van de eindgebruiker en de noodzakelijke communicatie-infrastructuur. Bij datacentra treffen de beheerders onder andere maatregelen voor efficiënte koeling en hergebruik van vrijgekomen restwarmte.
Toegepaste hardware
De toegepaste hardware wordt ook steeds efficiënter. Tegelijkertijd is dit mogelijk één van de oorzaken die zorgt voor de stijging in IT-gebruik. Door bijvoorbeeld de bewustwording van de CO2- footprint en het gebruik van AI is er meer aandacht is voor het energieverbruik van ICT-systemen. Dit leidt dus juist niet tot absolute energiebesparing (totale hoeveelheid energie die wordt bespaart door bijvoorbeeld een zuiniger apparaat). Dit heet de Jevons paradox.
Energiebesparende maatregelen
Belangrijke energiebesparende maatregelen (greening of IT) voor van soft- en firmware (software in apparaten) zijn:
- Efficiënte algoritmen: kies voor algoritmen die minder rekenkracht nodig hebben. Zo vermindert u het energieverbruik van een toepassing aanzienlijk.
- Minimaliseer polling (als een computer of apparaat regelmatig controleert of er nieuwe gegevens zijn): gebruik event-driven architecturen (systemen die reageren op gebeurtenissen) of interrupts in plaats van dat u altijd een server of service polt.
- Geoptimaliseerde databases: structureer op een optimale manier de databases en optimaliseer de query’s. Hiermee verkort u mogelijk de reactietijd en vermindert u het energieverbruik.
- Resource management: voorkom onnodig verbruik door de systeembronnen zorgvuldig te beheren. Denk daarbij aan het CPU (central processing unit), geheugen en netwerk.
- Optimalisatie van afbeeldingen en media: u vermindert mogelijk de laadtijden en het bandbreedteverbruik als u geoptimaliseerde formaten en compressietechnieken gebruikt.
- Energiebewuste API’s: beheer efficiënt de functies zoals GPS, sensoren of achtergrondprocessen door energiebeheer-API’s te gebruiken in mobiele apparaten.
- Slaapstanden en pauzes: zorg dat inactieve applicaties en services automatisch in een energiezuinige stand gaan.
- Server consolidatie: gebruikt u virtualisatie om meerdere diensten op één server te draaien? Dan is er mogelijk minder fysieke hardware nodig.
- Minimaliseer netwerkverkeer: u zorgt voor datareductie door bijvoorbeeld lokale caching te gebruiken of door alleen gewijzigde data te versturen.
- Green libraries en frameworks: deze zijn beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor energie-efficiëntie.
- Performance monitoring en testing: monitor steeds de prestaties en voer regelmatige performancetesten uit. Daarmee legt u mogelijke knelpunten en inefficiënte situaties bloot in de programmacode en instellingen in de hard- en software. Deze kunnen leiden tot onnodig energieverbruik.
- Cloud-optimalisatie: gebruikt u cloud services? Zorg er dan voor dat ze schaalbaar zijn en alleen de benodigde bronnen consumeren.
- Uitschakelen van apparatuur: let er ook op dat u ongebruikte of onnodige softwareapplicaties uitschakelt. Denk aan allerlei apps op een mobiele telefoon.
Verder kunt u apps, data en allerlei vormen van automatisering inzetten om bijvoorbeeld te zorgen voor energiebesparing in andere sectoren en bij consumenten (greening by IT).
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei