Voorlichtingsmateriaal energiebesparingsplicht en rapportageplichten
Maak gebruik van ons voorlichtingsmateriaal. En breng de rapportageplichten onder de aandacht binnen uw netwerk. Het materiaal op deze pagina kunt u rechtenvrij gebruiken.
Banners
Download de banners van de campagne.
Voorlichtingsmateriaal - Tap jij al uit energiezuinige bronnen paars
Voorlichtingsmateriaal - Tap jij al uit energiezuinige bronnen -lichtblauw
Voorlichtingsmateriaal - Blijf niet zitten met een hoge energierekening
Voorlichtingsmateriaal - Heeft jouw kantoor torenhoog energieverbruik
Voorlichtingsmateriaal - de energiebesparingsplicht
Voorlichtingsmateriaal - Hoe zorg jij voor energiebesparing
Voorlichtingsmateriaal- Meer winst met minder energie
Voorlichtingsmateriaal - Hoeveel watt gebruikt jouw winkel
Gebruik de animatievideo's voor uw netwerk
Energiebesparingsplicht in vogelvlucht
Nederland, daar zijn we zuinig op. Onder andere door, met zijn allen, energie te besparen. Want energie die we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken of te importeren. Dat is goed voor het klimaat, uw portemonnee en het maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Ook de industrie, glastuinbouw, onderwijsinstellingen, gezondheidszorg, overheden ?n overig ondernemend Nederland doen mee.? Als een locatie per jaar vanaf 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas of een equivalent daarvan gebruikt, zijn bedrijven en maatschappelijke instellingen verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit is de energiebesparingsplicht. Die maatregelen hebben een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Uw investeringen verdienen zich dus snel terug. Heeft u een energiebesparingsplicht? Dan rapporteert u eens in de vier jaar welke energie-besparende maatregelen u heeft uitgevoerd. Dit is de informatieplicht. Let op, als uw locatie per jaar vanaf 10 miljoen kilowattuur elektriciteit of 170.000 kubieke meter aardgas of een equivalent daarvan gebruikt, dan heeft u in plaats van de informatieplicht mogelijk een onderzoeksplicht.?U dient de rapportage over deze plichten uiterlijk 1 december 2023 in, in eLoket. Naast deze plichten kan de Europese EED-auditplicht gelden. Grote ondernemingen moeten eens in de vier jaar voor alle Nederlandse locaties het energiegebruik en mogelijke maatregelen voor energiebesparing in kaart brengen. Zo komt u uw plichten na: Met de informatie en het stappenplan op deze website bepaalt u of u een energiebesparingsplicht heeft en welke rapportageverplichting daarbij hoort. Voor het voorbereiden en invullen van de rapportages kunt u hulpmiddelen van RVO gebruiken. Heeft u een informatieplicht? Dan gebruikt u de Erkende maatregelenlijsten met daarin maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Als u alle erkende maatregelen die voor uw locatie gelden uitvoert, voldoet u aan de energiebesparingsplicht. De erkende maatregelen staan ook in eLoket.? Heeft u een onderzoeksplicht of EED-auditplicht? Dan maakt u gebruik van diverse sjablonen die het rapporteren makkelijker maken. U kunt de Erkende maatregelenlijsten gebruiken als basis of inspiratie.? U dient de rapportages in, in eLoket van RVO. Om uzelf hiervoor online te identificeren, heeft u eHerkenningsmiddel niveau 2+ of hoger nodig. Na indiening wordt uw rapportage gedeeld met uw omgevingsdienst. Deze controleert of u voldoet aan de wettelijke verplichtingen. De EED-auditplichtrapportage wordt gecontroleerd door RVO. Begin nu met de voorbereidingen en rapporteer zo snel mogelijk uw uitgevoerde energiebesparende maatregelen. Maar uiterlijk 1 december 2023. Ga aan de slag en maak werk van energie besparen.
Flyer voor online en print
Informatiebijeenkomst terugkijken
Uitgebreide informatie over de aanscherping energiebesparingsplicht lichtten we toe tijdens onderstaande informatiebijeenkomst. De opnames zijn gemaakt op 15 juni 2023.