Handel in beschermde planten en dieren

Gepubliceerd op:
19 december 2013
Laatst gecontroleerd op:
3 februari 2021

Er zijn beschermde dieren en planten die bijna uitsterven. Vaak komt dat doordat mensen producten willen hebben die daarvan gemaakt worden. Of ze willen deze dieren houden. Om de illegale handel in beschermde soorten te verminderen zijn er regels.

Regels voor beschermde dieren en planten

De regels staan in de zogenaamde CITES-overeenkomst. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Er staan regels in over de internationale handel in beschermde soorten. En over het vervoeren daarvan. Lees meer over CITES op Wat is CITES.

Controleren of uw dieren of planten beschermd zijn

Wilt u dieren of planten vervoeren, of handelt u hierin? Controleer dan eerst of dit een beschermde soort is. Hiermee bedoelen we: beschermd door de CITES-regels. Als uw dier of plant beschermd is volgens deze regels, dan is het een CITES-soort. Dit doet u ook als het alleen om een onderdeel gaat van het dier of de plant. Bijvoorbeeld slagtanden of veren. Bekijk of u te maken heeft met een CITES-soort op CITES-soort of niet.

De gevolgen van Brexit

Wilt u na 1 januari 2021 CITES-soorten in- of uitvoeren van of naar het VK? Het VK hoort dan niet meer bij de Europese Unie. Hierdoor veranderen de regels. U heeft bijvoorbeeld andere documenten nodig. Lees meer over de veranderingen op Gevolgen Brexit voor CITES.

Handel, vervoer en houden

Wilt u een CITES-soort binnen de Europese Unie (EU) (ver)kopen, vervoeren of houden? Dan heeft u misschien een EU-certificaat nodig. Wanneer is dit nodig? Dat leest u op CITES-soorten binnen de Europese Unie.

Wilt u een CITES-soort van buiten de EU invoeren? Of uitvoeren naar een land buiten de EU? Dan heeft u bepaalde documenten nodig, zoals vergunningen en certificaten. Lees meer hierover op CITES-soorten buiten de Europese Unie.

Merkplicht voor beschermde dieren

Sommige dieren moeten gemerkt en geregistreerd zijn. Een vogel krijgt bijvoorbeeld een pootring. Houd hier rekening mee als u een CITES-dier (ver)koopt, vervoert of houdt. Lees meer hierover op Merkplicht voor beschermde dieren.

Administratie bijhouden voor beschermde dieren en planten

Houdt u gefokte dieren of gekweekte planten die ook een CITES-soort zijn? Dan moet u soms een administratie bijhouden. Wat u precies bijhoudt en voor welke soorten dit nodig is leest u op Administratie beschermde dieren en planten.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws over CITES leest u in onze nieuwsbrief. Wilt u zich hierop abonneren? Meld u dan aan.

Wilt u de verzonden CITES-nieuwsbrieven teruglezen? Bekijk ze hier:

Vragen over CITES?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?