CITES-documenten Caribisch Nederland aanvragen

Gepubliceerd op:
6 december 2023
Laatst gecontroleerd op:
23 februari 2023

Sommige planten of dieren zijn beschermd onder CITES. Wilt u een CITES-soort Bonaire, Saba of Sint Eustatius in- of uitvoeren? Daarvoor heeft u CITES-documenten nodig. Deze documenten vraagt u aan bij ons CITES-bureau.

Beschermde dieren Caribisch Nederland

De CITES-regels gelden voor levende dieren en planten. De regels gelden ook voor onderdelen, producten en voorwerpen daarvan. Veel plant- en diersoorten die op de eilanden van Caribisch Nederland voorkomen zijn lokaal beschermd. In sommige gevallen strenger dan in het CITES-verdrag staat. Wilt u soorten of producten van soorten uitvoeren? Bekijk dan ook altijd de lokale regelgeving en neem bij vragen contact op met de lokale autoriteiten in Bonaire, Saba of Sint Eustatius.

Al bekend met de CITES-regels? U doet een aanvraag door het aanvraagformulier ingevuld op te sturen naar cites@rvo.nl. De vergunningen geven we altijd op papier uit. We sturen deze via de post naar u toe. 

CITES-beschermde soorten

CITES-soorten zijn verdeeld in 3 verschillende beschermingsniveaus (appendices). De soorten op Appendix I zijn het strengst beschermd. De soorten op Appendix III zijn het minst streng beschermd. Bijna 200 soorten die voorkomen in Caribisch Nederland vallen onder de CITES-regels. Dit zijn onder andere koralen, zeeschildpadden, leguanen, cactussen, roggen en vogels. Wilt u weten of uw soort onder de CITES-regels valt? Doorloop dan de volgende stappen:

  1. Zoek de wetenschappelijke naam van de soort op. Let goed op dat u de officiële naam gebruikt en geen synoniem.
  2. Ga naar Species+ en voer in de zoekbalk de wetenschappelijke naam in. 
  3. Een soort is beschermd als het op een Appendix staat. U ziet het beschermingsniveau in Species+ onder CITES > CITES Listing > Appendix. Daar staat een gekleurd bolletje met een Romeins cijfer: I, II of III. Dit verwijst naar de Appendix waarop de soort staat.

Valt uw soort onder de CITES-regels? Lees dan verder. 

Welk document heeft u nodig?

Controleer goed vóóraf welke documenten u nodig heeft voor in- of uitvoer. Dit is per Appendix verschillend.

Verzendt u een soort of product van een van de eilanden van Caribisch Nederland naar Nederland, of andersom? Dan heeft u mogelijk een invoer- én uitvoervergunning nodig. Deze vraagt u bij ons aan. Kijk voor de Nederlandse invoerregels of regels over het houden van beschermde soorten in Nederland op Welk CITES-document heeft u nodig? U moet altijd kunnen bewijzen dat u het specimen legaal heeft verkregen. 

Meer weten?

Heeft u vragen over uw aanvraag? Wij helpen u graag. Mail ons via cites@rvo.nl of bel ons op 088-042 42 42.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?