CITES-documenten Caribisch Nederland aanvragen
Sommige planten of dieren zijn beschermd onder CITES. Wilt u een CITES-soort Bonaire, Saba of Sint Eustatius in- of uitvoeren? Daarvoor heeft u CITES-documenten nodig. Deze documenten vraagt u aan bij ons CITES-bureau.
Beschermde dieren Caribisch Nederland
De CITES-regels gelden voor levende dieren en planten. De regels gelden ook voor onderdelen, producten en voorwerpen daarvan. Veel plant- en diersoorten die op de eilanden van Caribisch Nederland voorkomen zijn lokaal beschermd. In sommige gevallen strenger dan in het CITES-verdrag staat. Wilt u soorten of producten van soorten uitvoeren? Bekijk dan ook altijd de lokale regelgeving en neem bij vragen contact op met de lokale autoriteiten in Bonaire, Saba of Sint Eustatius.
Al bekend met de CITES-regels? U doet een aanvraag door het aanvraagformulier ingevuld op te sturen naar cites@rvo.nl. De vergunningen geven we altijd op papier uit. We sturen deze via de post naar u toe.
CITES-beschermde soorten
CITES-soorten zijn verdeeld in 3 verschillende beschermingsniveaus (appendices). De soorten op Appendix I zijn het strengst beschermd. De soorten op Appendix III zijn het minst streng beschermd. Bijna 200 soorten die voorkomen in Caribisch Nederland vallen onder de CITES-regels. Dit zijn onder andere koralen, zeeschildpadden, leguanen, cactussen, roggen en vogels. Wilt u weten of uw soort onder de CITES-regels valt? Doorloop dan de volgende stappen:
- Zoek de wetenschappelijke naam van de soort op. Let goed op dat u de officiële naam gebruikt en geen synoniem.
- Ga naar Species+ en voer in de zoekbalk de wetenschappelijke naam in.
- Een soort is beschermd als het op een Appendix staat. U ziet het beschermingsniveau in Species+ onder CITES > CITES Listing > Appendix. Daar staat een gekleurd bolletje met een Romeins cijfer: I, II of III. Dit verwijst naar de Appendix waarop de soort staat.
Valt uw soort onder de CITES-regels? Lees dan verder.
Welk document heeft u nodig?
Controleer goed vóóraf welke documenten u nodig heeft voor in- of uitvoer. Dit is per Appendix verschillend.
U mag Appendix I-soorten alleen voor niet-commerciële doelen in- of uitvoeren. Soms gelden er uitzonderingen voor antieke voorwerpen en in gevangenschap gefokte dieren of gekweekte planten. Neem bij twijfel contact met ons op. Onze contactgegevens vindt u onderaan deze pagina.
Invoer
Wilt u een soort invoeren naar een van de eilanden van Caribisch Nederland? Vraag dan vooraf een invoervergunning aan bij ons. Vraag daarnaast vooraf een uitvoervergunning aan bij het land van uitvoer. Dit geldt ook voor zendingen vanuit Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Is Nederland het land van uitvoer? Dan kunt u de uitvoervergunning ook aanvragen bij ons.
Uitvoer en wederuitvoer
Wilt u een soort uitvoeren uit een van de eilanden? Vraag dan bij ons een uitvoervergunning aan. U kunt een uitvoervergunning pas aanvragen wanneer het land van invoer een invoervergunning heeft afgegeven. Is Nederland het land van invoer? Dan kunt u de invoervergunning ook bij ons aanvragen.
In sommige gevallen heeft u een wederuitvoervergunning nodig. Een wederuitvoervergunning is bijna hetzelfde als een gewone uitvoervergunning. Een wederuitvoervergunning vraagt u aan als het specimen eerder is ingevoerd naar Caribisch Nederland. In dit geval heeft u voor de uitvoer een wederuitvervoergunning nodig.
Invoer
Wilt u soorten of producten ervan invoeren naar een van de eilanden van Caribisch Nederland? Dan heeft u géén invoervergunning nodig. Er is wel een CITES (weder)uitvoervergunning nodig van het land van uitvoer. Deze moet voor de uitvoer zijn afgegeven en bij de zending zitten. Ook voor zendingen vanuit bijvoorbeeld Curaçao heeft u een uitvoervergunning nodig. Deze vraagt u aan bij de CITES-autoriteiten van Curaçao.
Uitvoer en wederuitvoer
Wilt u een soort uitvoeren uit Caribisch Nederland? Vraag dan een uitvoervergunning aan bij ons. Voor Appendix II-soorten kunt u een wederuitvoervergunning aanvragen. Deze heeft u nodig als een zending eerder is ingevoerd in Caribisch Nederland. Sommige landen vragen ook om een invoervergunning. Vraag na bij het land van invoer of zij een invoervergunning eisen. De Europese Unie (EU), inclusief Nederland, heeft deze eis ook. Als u een specimen wilt invoeren in Nederland, heeft u een invoervergunning nodig. Deze kunt u bij ons aanvragen.
Invoer
Bij invoer van Appendix III-soorten binnen de EU, inclusief Nederland, heeft u een Kennisgeving van invoer nodig. Dit formulier kunt u bij ons per e-mail aanvragen bij cites@rvo.nl. U vult vervolgens zelf het formulier in als u de soort gaat invoeren.
Uitvoer en wederuitvoer
Wilt u een soort of product ervan uitvoeren uit een van de eilanden van Caribisch Nederland? Dan heeft u een uitvoervergunning nodig. Vraag deze aan bij ons. Voor uitvoer van Nederland naar Caribisch Nederland heeft u ook een uitvoervergunning nodig. Voor Appendix III-soorten kunt u ook een wederuitvoervergunning aanvragen.
Verzendt u een soort of product van een van de eilanden van Caribisch Nederland naar Nederland, of andersom? Dan heeft u mogelijk een invoer- én uitvoervergunning nodig. Deze vraagt u bij ons aan. Kijk voor de Nederlandse invoerregels of regels over het houden van beschermde soorten in Nederland op Welk CITES-document heeft u nodig? U moet altijd kunnen bewijzen dat u het specimen legaal heeft verkregen.
Meer weten?
Heeft u vragen over uw aanvraag? Wij helpen u graag. Mail ons via cites@rvo.nl of bel ons op 088-042 42 42.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur