Wind op Zee Internationaal

Laatst gecontroleerd op:
15 april 2024
Gepubliceerd op:
5 november 2019

Nederland heeft stevige ambities met het opwekken van duurzame energie, vooral met windparken op zee. Hiervoor zijn investeringen in innovaties nodig die zich richten op nationale en internationale markten. Dit biedt kansen aan Nederlandse bedrijven die willen exporteren in de Wind op Zee sector.

Wat is Wind op Zee Internationaal?

Klimaatneutraal in 2050, dat is waar Nederland naartoe werkt. Windenergie op zee, ofwel offshore windenergie, speelt daarin een belangrijke rol. Het is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid en essentieel om de duurzame energietransitie te versnellen.

Nederlandse offshore windbedrijven staan wereldwijd bekend om hun innovaties en expertise met de bouw van grote windparken. Deze deskundigheid, de internationale klimaatafspraken en ambities van andere landen zorgen voor veel exportkansen voor Nederlandse bedrijven.

Wind op Zee Internationaal is onderdeel van het International Clean Energy Partnership (ICEP). Met dit programma helpt de overheid Nederlandse ondernemers uit de duurzame energiesector om succesvol internationaal zaken te doen.

Voor wie?

Het Wind op Zee Internationaal-programma richt zich op Nederlandse partijen die actief zijn in de offshore windenergiesector en duurzame energie in het algemeen. Daarnaast moeten deze bedrijven en organisaties ook internationaal willen ondernemen.

Waarom investeren in offshore windenergie?

Samenwerking tussen de offshore windsector en de overheid op het vlak van exportpromotie is voordelig voor Nederlandse bedrijven die internationaal willen ondernemen. Daarom werken wij nauw samen met de economische afdelingen van Nederlandse ambassades en verschillende brancheorganisaties. Hiermee krijgt uw bedrijf steun en advies bij het exporteren van uw product of dienst.

Kansrijke offshore windenergie landen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de sectororganisaties noemen een aantal landen waar zij exportkansen zien. Afhankelijk van internationale ontwikkelingen kan deze lijst nog veranderen.

Europa

 • Frankrijk
 • Oostzee-regio (Polen, Baltische Staten, Finland)
 • Ierland
 • Iberische regio (Spanje, Portugal)

Azië

 • China
 • Japan
 • Zuid-Korea
 • Taiwan

Noord-Amerika

 • Verenigde Staten

Zuid-Amerika

 • Brazilië

Marktrapporten

Met een marktrapport gaat u goed voorbereid een nieuwe buitenlandse markt op. Wilt u weten of er kansen zijn in de offshore windsector van een bepaald land? Bekijk dan ons marktrapportenoverzicht.

Dutch Offshore Wind Innovation Guide

Met de Dutch Offshore Wind Innovation Guide willen wij meer internationale aandacht genereren voor Nederlandse windenergiebedrijven. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontwikkelde deze gids, samen met de Nederlandse windenergiesector. Het geeft een overzicht van Nederlandse bedrijven met expertise in de wind op zee-industrie. Download gratis de gids hieronder.

Evenementen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert veel interessante evenementen over offshore windenergie. Ook staan we regelmatig met een stand bij belangrijke beurzen. Bezoek onze evenementenpagina voor het laatste overzicht.

Offshore Energy Exhibition & Conference

De Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) speelt een belangrijke rol in het samenbrengen van de internationale offshore windsector. Het jaarlijkse evenement ontvangt experts, buitenlandse gasten en start-ups uit de hele wereld. Het is de plek om te netwerken en de laatste innovaties uit de sector te zien. Lees ons sfeerverslag van OEEC2023 en bekijk de video van de Masterclass.

Samenwerkingspartners

De Nederlandse waterstofsector werkt onder andere samen met:

Wind and Water Works

Op het Wind and Water Works platform vindt u informatie over de gezamenlijke doelen en internationale activiteiten van de Nederlandse offshore windsector.

ICEP

Met het International Clean Energy Partnership (ICEP) programma van RVO helpt de overheid Nederlandse ondernemers uit de duurzame energiesector met internationaal zakendoen. ICEP organiseert activiteiten zoals handelsmissies en matchmakingevenementen om de sector te helpen. Het programma bestaat uit:

Meer weten?

Wilt u meer weten over internationale kansen in de offshore windsector, ICEP of hoe RVO u kan helpen met zakendoen in het buitenland? Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?